Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŠAST

Zlatna žutica zbog američkog cvrčka prijeti od Istre do Iloka

Fitosanitarna inspekcija naredila krčenje vinograda ili vađenje i uništavanje trsova na ukupno 93,47 hektara
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.04.2018.
u 13:18

Krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može se financirati novcem iz fondova Europske unije

Pošast zlatne žutice, poznate i pod nazivom Flavescence dorée (FD), koja se smatra jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, u hrvatskim vinogradima, čini se, ne jenjava. Stanje je zabrinjavajuće od Istre do Iloka. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu), a za njegovo epidemijsko širenje “zaslužan” je nekoliko milimetara velik američki cvrčak (Scaphoideus titanus), zasad jedini poznati prirodni vektor te bolesti, koji čitav život provede na vinovoj lozi

Krčenje zaraženih trsova

Sišući sokove iz floema, cvrčak žuticu prenosi na zdrave trsove, a kako nema izravnih mjera zaštite kojima je moguće suzbiti ovu opasnu bolest, koja je u nas prvi puta uočena 2009. u Vivodini, jedini je način iskorjenjivanja bolesti krčenje zaraženih trsova, čak i čitavih vinograda. Obveza je, naime, da se u slučaju, kad bolest zahvati više od 20% trsova, mora iskrčiti sve. No s velikim brojem zapuštenih vinograda u kojima se ništa ne poduzima, a leglo su zaraze, ozbiljni vinari i vinogradari su nemoćni. Malvazija, graševina, teran, chardonnay… – gladni cvrčak uopće ne bira te bi nas ta karantenska bolest mogla vratiti i u doba opustošenih vinograda, kakve smo svojedobno imali u vrijeme filoksere, poručili su ovih dana stručnjaci na skupu Zlatna žutica vinove loze – kako dalje u Bedekovčini.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako se lani uzorkovala loza u 19 županija. Fitosanitarna inspekcija ukupno je pregledala 128,86 ha vinograda i uzela 196 uzoraka za laboratorijsku analizu. Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo – Zavod za zaštitu bilja pregledao je pak 395 ha vinograda i sakupio 195 uzoraka vinove loze. Pokazalo se da je od ukupno 391 uzorka vinove loze fitoplazma FD potvrđena u trećini uzoraka – 139! A da je situacija i te kako alarmantna, potvrđuje i činjenica da je od ukupno 86 vinograda koje su nadzirali Zavod za zaštitu bilja HCPHS-a i fitosanitarna inspekcija uz pomoć žutih ljepljivih ploča američki cvrčak bio prisutan u 71 vinogradu.

– Prema podacima o rezultatima laboratorijskih analiza, pozitivni nalazi potvrđeni su u 10 županija – Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Karlovačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. Na temelju pozitivnih rezultata laboratorijskih analiza i/ili 66 stručnih mišljenja fitosanitarna inspekcija donijela je rješenja o krčenju vinograda ili vađenju i uništavanju pojedinačnih trsova na ukupno 93,47 ha – tvrde u Ministarstvu. Najugroženija su područja Novigrada, Kaštelira, Štrigove, Lepoglave, Križevaca, Sv. Ivana Žabna…

Nijednog uzorka zaraženog fitoplazmom nije bilo tek u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Amalija Liović, tehnologinja u vinogradarstvu Feravina, napominje kako u njihovu vinogorju zasad nije potvrđena zlatna žutica, no sudjeluju u nadzoru bolesti provođenjem redovitih mjera suzbijanja vektora jer se problem tako najbolje drži pod kontrolom.

Jednom zaražen trs uvijek je zaražen. Nikakvim izravnim mjerama zaštite vinove loze nije moguće izliječiti zaražene trsove, ali se američki cvrčak, gdje se pojavi, na vrijeme može suzbijati insekticidima.

Mjera obnove

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako se krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može financirati sredstvima Europske unije. Svim vinogradarima kojima je rješenjem fitosanitarne inspekcije naređeno krčenje čitavih vinograda, osigurana je mogućnost javljanja na natječaj za mjeru 5.2.1. obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH. 

Komentara 4

SE
serđo12
15:32 30.04.2018.

Američki cvrčak,a znam dobro da nema baš baš nikakve sa Amerikom!

Avatar nekakav
nekakav
13:57 30.04.2018.

istjerati američkog veleposlanika radi ovog zločinca, i stvar riješena. ako smo mogli ruske diplomate tjerati radi 'sumnji' u trovanje nekog špijuna, u tamo nekoj zemlji, bez ikakvih dokaza, onda slobodno možemo i amerikanca prognati radi poznatog zločinca!

DU
Deleted user
20:43 30.04.2018.

Američki cvrčak, virusna bolest vinove loze, spominjana je prije točno četiri godine, gdje je već počela zahvaćati Zapadnu Hrvatsku?! A danas se neki novinar četiri-pet godina kasnije sjetio da ćemo ostati "bez svih vinograda"! Prije dvije godine su već ljudi na Sjeveru Hrvatske iskopali svo trsje, pa iza toga treba čekati četiri godine da se počne s novom sadnjom, no sada njih 90% više neće vinograde?! Sadit će voćke? No, bojim se da rade grešku, jer, eto neki dan smo čitali gdje je naš voćar posjekao 3000 jabuka, jer ne želi raditi za cijenu od 1,2 kune po kilogramu?! Onaj tko misli da je to lagan posao, neka uzme škare i neka još na samom početku proljeća i kraju zime pokuša obrezati 10 voćaka? Biti će mu sve jasno kakav je to posao, a gdje su špricanja protiv nametnika, na kraju pobrati to voće, baš ubrati da ne padne, jer tada truli na mjestu udara? No, koje li sramote da se prešućuje ova virusna zaraza vinograda? Neka vinari zaborave više na prve nagrade iz Kutjeva i drugih vinorodnih krajeva? Biljke zaražene virusom Američki cvrčak, "nije smjelo ući u Zemlju"? Tko će odgovarati za silne troškove ljudi? Čak se i tzv. direktor (noja, noha) kako je sve ne zovu posuši i gotovo, mrtva?! Zamislite si te naše odgovorne stručnjake koji su zatajili dolazak ove "kuge vinograda"! Navodno je došla "uvozom iz Francuske" sadnica francuskih loza, jasno bez ikakve provjere? Pitanje je dana kada će stradati cijelo Jadransko more i zaleđe, Istra? To se nikako nije smjelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije