Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova Savjeta za Jasenovac

Židovi i Srbi sudjelovat će ove godine u državnoj komemoraciji?

Jasenovac
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
04.04.2018.
u 18:49

Predstavnici dviju manjina godinama upozoravaju da muzejski postav ne pruža stvarnu sliku onoga što se u Jasenovcu dogodilo

Nakon dvije godine bojkota predstavnici srpske i židovske zajednice ove bi godine ponovno mogli sudjelovati u državnoj komemoraciji u spomen na proboj 600 jasenovačkih logoraša 22. travnja 1945. Temelj za moguću obnovu suradnje podrška je premijera Andreja Plenkovića da se obnovi rad Savjeta Spomen-područja Jasenovac, koji ne funkcionira tri, četiri godine.

– Obnova Savjeta je u proceduri, razgovori su otišli dosta daleko i on će vrlo vjerojatno uskoro biti ponovno uspostavljen – kazao nam je predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus. Iako je zadovoljan Plenkovićevom podrškom obnovi Savjeta, Kraus za sada ne želi nagađati hoće li to ujedno značiti i povratak predstavnika židovske zajednice na državnu komemoraciju.

Predstavnici dviju nacionalnih manjina godinama upozoravaju kako zbog nepostojanja Savjeta jasenovačko spomen-područje ne ispunjava svoju funkciju, muzejski postav ne pruža stvarnu sliku onoga što se u Jasenovcu dogodilo, a žrtve logora na to ne mogu ni na koji način utjecati. Državnu komemoraciju manjinske su zajednice prvi put bojkotirale 2016. Broj komemoracija lani se popeo na tri, a povod nezadovoljstvu bila je spomen-ploča s natpisom “za dom, spremni”.

Komentara 29

RI
rimac444
20:04 04.04.2018.

Dok se ne lustriraju titovi zločinci koji su pobili nakon rata preko milijun nedužnih Hrvata podjele će biti gangrena koja uništava hrvatski narod. Nakon 73 godine od završetka rata još uvijek imamo 35.000 povlaštenih penzionera ostataka titovih zločinaca

Avatar rubinet
rubinet
19:01 04.04.2018.

" muzejski postav ne pruža stvarnu sliku onoga što se u Jasenovcu dogodilo" slažem se...nije jasno:što se događalo nakon 2. rata ?

KO
koraknaprijed
19:41 04.04.2018.

Srbi lažu!!! Prije drugog svjetskog rata u Hrvatskoj ih je bilo nešto više od 800 000,kažu da smo ih u Oluji protjerali 250 000,sad ih ima negdje oko 200 000,kad tome dodaš one koji su poginuli boreći se za veliku srbiju u drugom svjetskom ratu i domovinskom ratu,te dodaš broj dobrovoljnih iseljenika,koliko ih je max moglo stradati u Jasenovcu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije