Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Pejaković

Samo je devet školskih ekskurzija iz Hrvatske lani bilo u Jasenovcu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
02.02.2018.
u 18:02

“Postav muzeja odaje utisak povijesnog podsjećanja na ‘lijepa vremena’ neke tvrtke, a ne na stradanja ljudi”, zapisao je jedan nedavni posjetitelj

“Nedovoljno eksponata i nedorečena bešćutnost logora. Prostor je održavan, a kustosi odlični”, jedna je od primjedbi posjetitelja Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac, upisana u knjigu dojmova.

Nema previše primjedbi posjetitelja, ali se ipak pojavljuju i uglavnom su iste koje ističe i židovska zajednica u Hrvatskoj, kao i glavni direktor Svjetskog židovskog kongresa za Izrael Laurence Weinbaum. On je na tribini u četvrtak rekao da je izložba stalnog postava u Memorijalnom muzeju Jasenovac “jedna od najgorih izložbi koje sam vidio, izložba je loše koncipirana, ali je i tehnički loša te sam morao kleknuti da vidim neke dijelove zbirke”.

Skučen prostor

I doista, prostor Memorijalnog muzeja je skučen, prostire se na samo 350 četvornih metara te je ispresijecan hodnicima i prostorijicama kako bi se dobilo što više mogućnosti za predstavljanje materijala na tako maloj površini. Izloženo je stotinjak najreprezentativnijih predmeta, a u depoima Spomen-područja još je 4000 predmeta koje posjeduje JUSP, ne računajući dokumentaciju.

U stalnom postavu je i 69.000 imena žrtava koje su bile utvrđene do otvaranja Memorijalnog muzeja u studenome 2006. godine. Danas je brojka poimence utvrđenih žrtava, zahvaljujući radu djelatnika Javne ustanove, povećana na nešto više od 83.000, ali novoutvrđene žrtve još nisu na izloženom popisu.

No, dojam je ipak da je nešto drugo najveći problem sadašnjeg stalnog postava.

“Postav muzeja odaje utisak nekog povijesnog podsjećanja na ‘lijepa vremena’ neke tvrtke, a ne na patnje i stradanja običnih malih ljudi. Utisak je kao da je 40-ak članova moje obitelji umrlo od posljedica uboda na iglu za štrikanje ili od pada cigle na glavu, Bogu hvala, nije ih nitko ubio” – nedavna je napomena još jednog posjetitelja muzeja. Naime, u sadašnjem postavu, za razliku od onog prije 1991. godine, nema eksplicitnih fotografija žrtava, njihova stradanja i zločinaca.

Nema kronologije

– Autori stalnog postava nisu se odlučili unutar izložbe prikazivati eksplicitne fotografije zločina i unakaženih tijela. Razlog je tome što su smatrali da bi time žrtva bila još jednom ponižena izlaganjem takvih fotografija, pa one nisu u stalnom postavu. A kritika je i da u muzeju nije dovoljno obrađena uloga počinitelja zločina, konkretno ustaša – govori ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo Pejaković kojem, kao povjesničaru, u postavu nedostaje i kronološko praćenje događaja u logoru. Kako nam je rekao, neki drugi slični muzeji u Izraelu i SAD-u imaju u postavu i takve eksplicitne fotografije ubojstava i zločinaca, na što se autori stalnog postava u Jasenovcu nisu odlučili. Te su fotografije u posebnim ormarićima u sklopu postava koji se moraju otvoriti kako bi se razgledale, s obzirom na to da se djecu posjetitelje i članove obitelji žrtava želi sačuvati od takvih prizora. Muzej je lani posjetilo 12.805 posjetitelja, od čega je 5883 posjetitelja bilo iz Hrvatske. Porazno je što je samo devet školskih grupa iz Hrvatske bilo lani u Jasenovcu, a iz inozemstva 12. 

1/7

Komentara 111

SO
SoloHan
18:09 02.02.2018.

Na golom otoku koliko znam nije bila ni jedna ekskurzija, A šteta baš je čisto more

KA
karlodrago
18:16 02.02.2018.

Koliko je ekskurzija bilo na Blajburgu i na mnogim jamama po Sloveniji pobijenog Hrvatskog naroda od Jugotitopartizana.?

JU
juma
18:29 02.02.2018.

Bio sam za vrijeme YU kao dijete i prestravio se. Sada kada znam kao je vecina prezentiranih fotografija, filmova i snimaka, bila manipulacija, jer su potjecali iz drugih logora, kako ispod onih humaka gotovo i da nema kostiju i da su nas zapravo pokusali otrovati mrznjom prema Hrvatima i Hrvatskoj, zar bih sada trebao ici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije