Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznati prometni stručnjak: Sigurnost nam ide u rikverc!

U 2016. u prometnim nesrećama poginulo je 307 osoba i Hrvatska je s tom brojkom, po razmjernim pokazateljima smrtnosti na cestama, bila 60 posto iznad EU prosjeka, rekao je Marušić.
02. siječnja 2018. u 14:52 15 komentara 1380 prikaza
Željko Marušić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prema podacima koje je iznio prometni stručnjak Željko Marušić na hrvatskim cestama tijekom prošle godine poginula je 331 osoba, što je za 7,8 posto više nego u 2016.

prometna nesreća Lug Samoborski Crna Nova godina Mladi par smrtno stradao u Lugu Samoborskom, u Zaprešiću poginuo muškarac

U članku, objavljenom na autoportalu.hr, Marušić navodi da podaci nisu konačni i da će se možda pribrojiti preminuli do 30. siječnja 2018., koji su imali nesreću u 2017.

U 2016. u prometnim nesrećama poginulo je 307 osoba i Hrvatska je s tom brojkom, po razmjernim pokazateljima smrtnosti na cestama, bila 60 posto iznad EU prosjeka, rekao je Marušić.

Zaključio je pritom da sigurnost cestovnog prometa "vozi u rikverc" premda je Hrvatska od 2000. u cestovnu infrastrukturu, razmjerno broju stanovnika i BDP-u, uložila najviše u EU i svijetu.

Kad se uračuna intenzivni odljev prometno najaktivnijeg dijela stanovništva, što bi trebalo smanjiti broj nesreća, realna je smrtnost na hrvatskim cestama 80 na milijun stanovnika.

Razlozi vrlo lošeg stanja sigurnosti na našim cestama prema Marušiću su prestar vozni park, nerazumno visoka davanja, neučinkovito i nepošteno pravosuđe i nedovoljno oštre kazne za obijesne vozače. Tu je pribrojio i nesigurne prometnice, neučinkovit i manjkav nadzor prometa, manjkave i nelogične prometne propise, preskup taksi prijevoz, previsoke cestarine, loše medicinsko zbrinjavanje unesrećenih i upravljanje sigurnošću prometa u Ministarstvu unutarnjih poslova umjesto u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Željko Marušić
1 / 13
Split - prometna nesreća
Željko Marušić Prometni stručnjak: 'Otkazivanje blindiranih vozila je opasna populistička demagogija' Željko Marušić Željko Marušić: 'Uvođenje zelenog poreza na automobile bilo bi nepošteno, štetno i gotovo autistično' Zagreb: Sudar dva automobila na križanju Klaićeve i Kačićeve Vikend smrti na cestama Stručnjak upozorava: Država potiče na vožnju u 'lijesovima na kotačima'
Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • ivica48:

    Nisu ni vozila ni ceste krive već vozači sa mobitelom na ušima

  • ivan.crnko.1:

    Našim stručnjacima uvijek za nesreće kriv stari vozni park i stari vozači s vidi se po statistici tko pravi nesreće a to su mladi vozači, šta vrijedi novo vozilo ako vozač nema kulture u vožnji.

  • Fr@njo:

    sacuvaj nas Boze ovog prometnog strucnjaka..kako ga nije sram se javljati.RH treba prepisati svicarski prometni zakon , primjenjivati ga , a oni koji nece isto postivati , neka izvole..tocka.