Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajinsko vojno vodstvo: Ne možemo spasiti svoje branitelja iz čeličane, bilo bi puno mrtvih

Rat u Ukrajini
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.05.2022.
u 23:28

Ukrajinski predsjednik ostaje oprezan u dopuštanju bilo kakvog osjećaja euforije ili "pretjeranih emocija"

Danas je 77. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je objavila u utorak da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je malteškim zastupnicima da Ukrajina, unatoč molbama, nije dobila količinu oružja koja bi joj bila potrebna da deblokira opsadu Mariupolja i oslobodi grad. Zelenski kaže da branitelji i dalje nastavljaju s otporom u tvornici Azovstal. Sjedinjene Države vjeruju da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za dugotrajan sukob s Ukrajinom i da ruska pobjeda u Donbasu, regiji na istoku zemlju, možda neće završiti rat, rekla je direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji: 

  • Ukrajina tvrdi da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret
  • Volodimir Zelenski pohvalio je "nadljudsku snagu" ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske
  • Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na prekid rata
  • Zastupnički dom Sjedinjenih Država odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini
  • Moskva: Ruske snage stigle na granicu Luganska

VIDEO Šokantne fotografije ranjenih vojnika u Azovstalu: 'Svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze'

Tijek događaja: 

23:27 - Rusija je u srijedu navečer najavila sankcije protiv 31 zapadne kompanije, a među njima i energetske tvrtke Gazprom Germania koja je od početka travnja pod upravom Savezne agencije za mrežni promet. Više čitajte OVDJE


23:00 - Ukrajinsko vojno vodstvo odbacilo je mogućnost spašavanja svojih branitelja iz čeličane Azovstal u opkoljenom Mariupolju ofenzivom protiv ruskih vojnika jer bi to stajalo mnogo ljudskih života.  "Takva operacija deblokade zahtijevala bi velik broj vojnika jer su ukrajinske snage udaljene 150 do 200 kilometara", rekao je zamjenik glavnog stožera Oleksij Hromov u srijedu. 

Takva bi operacija stajala mnogo ljudskih života jer su ruski vojnici sagradili snažnu obranu, rekao je.

Mariupolj na Azovskom moru u jugoistočnoj Ukrajini je dva mjeseca pod opsadom ruske vojske jer Moskva želi spojiti poluotok Krim, koji je anektirala 2014., s jugoistočnom regijom Donbas. 

Prema riječima zamjenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk u čeličani je oko 1000 branitelja, a njih polovica je ranjena.

Ruska strana tvrdi da je u podrumima čeličane ukopano 2500 ukrajinskih boraca i stranih plaćenika.

Kijev se obratio raznim organizacijama za pomoć u evakuaciji ranjenih.  

Vereščuk je ranije u srijedu objavila da je Kijev predložio Moskvi da se teško ozlijeđeni branitelji iz čeličane razmijene za ruske ratne zarobljenike i dodala da "dogovor još nije postignut. Pregovori se nastavljaju".

Supruge branitelja iz Azovstal prosvjedima su zahtijevale da se pomogne u njihovu oslobađanju, a u srijedu je papa Franjo razgovarao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika bataljuna Azov Denisa Prokopenka te Julijom Fedojuk čiji je suprug također zatočen u čeličani.

Žene su izrazile nadu da će Papa pomoći spasiti njihove supruge i druge vojnike.

Ukrajina je u subotu zatražila od Liječnika bez granica (MSF) da organizira misiju evakuacije i zbrinjavanja vojnika iz čeličane.

Branitelji su ovaj tjedan poručili da predaja ne dolazi u obzir jer ne vjeruju da će ih ruska vojska poštedjeti te su poručili da će se boriti do smrti.


22:56 - Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su u srijedu o mogućnostima daljnje pomoći Berlina u suzbijanju ruske invazije u Ukrajini.  Dvojica čelnika razmijenila su mišljenja o "vrlo konkretnim, praktičnim načinima daljnje pomoći Ukrajini i dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu", priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Zelenski je obavijestio Scholza o statusu sporadičnih pregovora Ukrajine i Rusije o okončanju nasilja, naveo je Hebestreit.

Scholz je istaknuo da je na Rusiji da odmah zaustavi sukobe u Ukrajini, povuče svoje vojnike i obnovi ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet, dodao je Heberstreit.  "Održao je redovite razgovore s kancelarom Scholzom. Razgovarali su o obrambenoj pomoći, suradnji u energetskom sektoru, povećanju sankcija ruskom agresoru. Cijenimo visoku razinu dijaloga s Njemačkom i podršku u našoj borbi!", tvitao je Zelenski.

Scholz i Zelenski su telefonski razgovarali već nekoliko puta od početka rata u veljači. Oko 60 ukrajinskih vojnika u srijedu je započelo obuku na topničkom sustavu Panzerhaubitze 2000 u Njemačkoj. Berlin je obećao poslati Ukrajini sedam samohodnih oklopnih haubica njemačke proizvodnje.


21:42 - Ukrajina je predložila Rusiji da se teško ozlijeđeni branitelji iz čeličane Azovstalj u luci Mariupolj razmijene za ruske ratne zarobljenike, izjavila je u srijedu potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

"Nema još dogovora. Pregovori se nastavljaju", navela je u online objavi.

Rusi su preuzeli kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljem te granatiraju Azovstalj u kojem se još nalaze brojni ukrajinski vojnici. Nekoliko desetaka civila su iz industrijske zone tijekom vikenda evakuirali Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa.


21:15 - Ukrajinske snage objavile su srijedu da su izvele uspješan protunapad na ruske snage koji bi mogao nagovijestiti zaokret u ratu, a Kijev je obustavio prijenos plina Europi preko područja koje drže Rusi. U Vilhivki, selu istočno od Harkiva koje drže ukrajinske snage, gotovo konstantno odjekuju detonacije s obližnje bojišnice, koja je sada značajno pomaknuta na istok, gdje Ukrajina pokušava zauzeti obale rijeke Donjec i zaprijetiti ruskim opskrbnim linijama s druge strane.


20:30 - Ukrajinci su objavili da su oslobodili još jedan dio Harkiva. Ukrajinske trupe izvele su uspješan protunapad na Ruse u selu Pitomnik sjeverno od Harkiva, priopćila je ukrajinska vojska.


20:00 - Britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas novu kartu situacije u Ukrajini. Prema britanskim obavještajcima, Rusi su zauzeli istok Ukrajine te su napade usmjerili prema područjima zapadno od Luhanske regije.

Najveće borbe vode se i dalje na području Mariupolja gdje su ruske snage praktički osvojile grad izuzev čeličane Azovstal u kojoj se nalaze civili, ali i branitelji te plaćenici. Područje sjeveno od Hersona nalazi se pod ruskim napadima, ali Britanci pretpostavljaju kako će Ukrajinci usmjeriti snage na obranu tog područja.


18:34 - Da je Ukrajina bila članica NATO-a prije rata, ne bi rata bilo - kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju putem videolinka studentima političkih studija u Parizu.

Dodao je i da je Ukrajina spremna nastaviti pregovore dok god ne bude prekasno.

- Sa svakom novom Bučom, sa svakim novim Mariupoljem, sa svakim novim gradom u kojem su deseci mrtvih, silovanih, sa svakim novim zločinom, želja i mogućnosti za pregovorima nestaju, kao i šansa da se problem riješi diplomatskim putem - rekao je Zelenski.


18:10 - Trojica ruskih ratnih zarobljenika optužena za napad na civile te vojnik koji je navodno ubio muškarca prije nego što je silovao njegovu suprugu, bit će na optuženičkoj klupi na prvim suđenjima za ratne zločine u sukobu u Ukrajini, otkrio je ukrajinski glavni tužitelj.

Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine, na čelu s Irinom Venediktovom, registrirao je više od 10.700 zločina od početka rata, a nekoliko slučajeva će se naći na sudu.

Očekuje se da će Vadim Shysimarin, 21-godišnji zapovjednik tenkovske divizije Kantemirovskaya, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom pritvoru, biti prvi kojem će se suditi zbog ubojstva 68-godišnjeg muškarca. Optužen je da je vozio ukradeni automobil s još četiri vojnika dok je pokušavao pobjeći od ukrajinskih boraca, a zatim je ubio nenaoružanog muškarca na biciklu dok je razgovarao na telefon. Naređeno mu je "da ubije civila kako ih ne bi prijavio ukrajinskim braniteljima", tvrde tužitelji.


17:20 - Papa Franjo susreo se s dvije Ukrajinke čiji supruzi služe u ukrajinskom bataljunu Azov te su trenutno zatočeni u čeličani Azovstalj u blizini opkoljenog grada Mariupolja. Papa je kratko pričao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika Azova Denisa Prokopenka i Julijom Fedojuk, tijekom opće audijencije na trgu Svetog Petra u srijedu.

Žene su kasnije ovaj susret opisale kao "povijesni trenutak", izvijestila je novinska agencija ANSA. "Svi se nadamo da će ovo pomoći spasiti naše supruge i vojnike koji su zatočeni u Azovstalju. Nadamo se da će ovaj susret ponuditi šansu da se spase njihovi životi", rekle su. 

Dvije žene su rekle da je papa obećao da će se moliti za borce i da će učiniti sve što može da ih spasi. Nije odgovorio na njihove zahtjeve da dođe u Ukrajinu, rekle su.


16:31 - U Harkivu je uhićen policajac koji je odavao tajne Rusima. Ukrajinski istražitelji kažu kako je policajac Rusima davao podatke u ukrajinskoj vojsci. Osumnjičen je za izdaju i prijeti mu doživotni zatvor. 


15:58 - U Ukrajini je od početka ruske agresije u veljači ugašeno oko 4,8 milijuna radnih mjesta budući da su mnoga poduzeća zatvorena, izvoz je smanjen, a milijuni građana izbjegli su pred sukobima, objavila je Međunarodna organizacija za rad (ILO). Izgubljena radna mjesta čine oko 30 posto ukrajinske radne snage prije invazije, utvrdio je ILO u izvješću objavljenom u srijedu.

Njihov broj mogao bi se popeti na sedam milijuna ako se neprijateljstva nastave, upozorila je organizacija, dodavši i da bi primirje moglo u kratkom roku obnoviti 3,4 milijuna radnih mjesta.

Tisuće ljudi poginule su tijekom ruske invazije na Ukrajinu, a pred sukobima izbjeglo je više od pet milijuna ljudi, uglavnom žena, djece i starijih. Ukrajinski BDP mogao bi se ove godine zbog rata smanjiti najmanje za trećinu.

"Poremećaji u gospodarstvu i veliki broj raseljenih unutar Ukrajine i izbjeglih u druge zemlje izazivaju velike gubitke u zapošljavanju i prihodima", zaključuje ILO u istraživanju.

"Ruska agresija u Ukrajini rezultirala je razornom humanitarnom krizom, potaknuvši najbrže prisilno kretanje stanovništva od Drugog svjetskog rata", dodaju.


15:26 - Samoproglašena proruska Narodna republika Donjeck (DPR) na istoku Ukrajine rekla je da je blokirala pristup Facebooku i Instagramu, svrstavši se s ruskom politikom po pitanju američkih društvenih mreža. Moskva je priznala DPR i drugu regiju istočne Ukrajine - Narodnu republiku Luhansk - kao nezavisne 21. veljače te je u Ukrajinu poslala vojsku tri dana kasnije, navodeći kao razloge zaštitu ruskog naroda koji živi tamo.

"Pristup informacijskim izvorima američke tvrtke Meta, koja dopušta pozivanje na nasilje protiv korisnika koji pričaju ruski na društvenim mrežama, blokiran je", reklo je ministarstvo komunikacija DPR-a u priopćenju.

"U svjetlu ovoga, pristup društvenim mrežama Facebooku i Instagramu je blokiran na teritoriju republike."

Meta Platforms Inc nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.


15:00 - Naš reporter Marin Penavić javio se iz Kijeva. Grad je poluprazan. U središtu grada nalaze se kontrolni punktovi koje čuva vojska i vreće s pijeskom. Vojska i teritorijalna obrana stalno kontrolira tko ulazi u grad, no izgleda kako se život polako vraća u normalu. Više ovdje. 


13:53 -   Ako Finska podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, to će biti "zbog sigurnosti" njenih građana, izjavila je u srijedu finska premijerka Sanna Marin.


13:22 - Opskrba plinom u Njemačkoj još je uvijek sigurna, priopćilo je u srijedu ministarstvo gospodarstva, nakon što je Ukrajina blokirala tranzit dijela ruskih isporuka prema Europi.

Kijev je u utorak najavio da će obustaviti ulaz ruskog plina preko tranzitne točke Sokhranivka, na trasi kojom u Europu stiže trećina ruskog plina, i dodao da će ga preusmjeriti na druge trase.

Ukrajina je za blokadu okrivila Moskvu, dodavši da tu trasu kontroliraju ruske snage. Ruski proizvođač plina Gazprom ne vidi pak razloga za blokadu, dodavši da trenutno nije jasno kako bi se spor mogao riješiti niti koliko bi blokada mogla trajati.


13:15 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je da će doći vrijeme kada će se održati mirovni pregovori, ali u ovom trenutku on smatra da se neće dogoditi u bližoj budućnosti.

- Ovaj rat neće trajati vječno. Doći će i vrijeme kada će se održati mirovni pregovori. Ne vjerujem da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. Ali mogu reći jednu stvar: mi nikad nećemo odustati.


12:54 - Ukrajinska regija Herson, koju je okupirala Rusija, planira zatražiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uključi u sastav Rusije, izvijestila je ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na dužnosnika tamošnje proruske uprave.

Rusija je u travnju objavila da je uspostavila potpunu kontrolu nad regijom Herson, koja je strateški važna jer je dio kopnene veze između poluotoka Krima i separatističkih područja na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Kremlj je, upitan o mogućnosti pridruživanja te ukrajinske regije Rusiji, kazao da stanovnici moraju sami odlučiti o vlastitoj sudbini i dodao da takve odluke trebaju jasni pravni temelj "kao u slučaju Krima". Ukrajinski poluotok Krim Rusija anektirala 2014.


12:03 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je SAD da vodi "rat preko posrednika" nakon što je Zastupnički dom odobrio paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, prenosi The Guardian. 

Medvedev je naveo da će američko gospodarstvo patiti i da je prijedlog zakona pokušaj da se "nanese ozbiljan poraz našoj zemlji i ograniči njezin ekonomski razvoj i politički utjecaj u svijetu".

- Neće uspjeti. Tiskarski stroj kojim Amerika neprestano povećava svoj ionako napuhani državni dug slomit će se brže - dodao je. 

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin optužio je Washington da koristi paket pomoći kako bi "zadužio" Ukrajinu i da je umjesto plaćanja prisvojio rezerve žita te zemlje.

- Washington želi Holodomor u Ukrajini - naveo je misleći na glad iz 1930-ih koja je ubila milijune Ukrajinaca.


11:50 - Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades osudio je odluku Turske da se ne pridruži europskim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. 

“Treće države, povezane s Europskom unijom, moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s Europom”, rekao je Anastasiades na konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem koji je u službenom posjetu otočnoj državi. 

"Tu se između ostalog referiram na Tursku. Njena odluka da se ne uskladi europskim sankcijama je za osudu”, kazao je ciparski predsjednik, naglasivši da Ankara time umanjuje utjecaj tih mjera. 

Turska dijeli morsku granicu s Rusijom i Ukrajinom na Crnom moru i održava dobre odnose s obje države. Rusku invaziju nazvala je neprihvatljivom i pozvala je na hitan prekid vatre, no nije uvela sankcije Rusiji.


11:44 - Tijela tisuća ruskih vojnika bačena su u golemu jamu nedaleko Donjecka kako bi se, navodi Ukrajinska sigurnosna služba (SBU), sakrili pravi razmjeri žrtava. 

>> OPŠIRNIJE


11:42 - Harkiv je pod teškim napadima, a u regiji se vode teške bitke, rekao je guverner Oleg Synegubov. Tvrdi da su ruske trupe iza sebe ostavile "smrtonosne zamke" te je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima, umjesto da "jure u oslobođena naselja".

- Neprijatelj je podmukao i čini sve da povrijedi što više civilnih Ukrajinaca - poručio je Synegubov, prenosi BBC. 


10:39 - Prijedlog Europske unije o naftnim sankcijama protiv Rusije uništio bi mađarsko gospodarstvo i ne nudi se rješenje za ogromne probleme koje bi stvorio Mađarskoj, rekao je ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

U videu na svojoj Facebook stranici rekao je da nakon dosadašnjih razgovora Europska komisija nema rješenje, pa bi jedini način da se postigne dogovor o embargu na naftu bio da se primjenjuje na pomorske pošiljke nafte, a sve isporuke ruske nafte naftovodima bile bi u potpunosti izuzete.


10:35 - Ukrajinsko ministarstvo obrane u svom najnovijem ažuriranju objavilo je da je Rusija izgubila 26.350 vojnika otkako je napala Ukrajinu. Uz to, izgubili su 1187 tenkova, 2856 borbenih oklopnih vozila, 199 zrakoplova, 160 helikoptera, 94 krstareće rakete...

I ruske oružane snage objavile su svoje dnevno izvješće. Tvrde da su tijekom noći pogodili 93 objekta, uključujući dva zapovjedna mjesta i tri skladišta streljiva ukrajinske vojske, u udaru je ubijeno više od 280 nacionalista, a onesposobljeno je 59 jedinica vojne opreme. Takožer, sustavi protuzračne obrane uništili su tijekom noći devet ukrajinskih bespilotnih letjelica.


10:23 - Litva je rusko djelovanje u Ukrajini nazvala genocidom i terorizmom, a sada je stigla i reakcija Rusije.

- To treba tretirati kao element provokacije, ekstremizma i političkog licemjerja - rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Istaknula je da zemlje članice NATO-a poduzimaju ekstremističke korake te da smo "tijekom proteklih desetljeća više puta vidjeli nezakonite i agresivne postupke NATO-a, što je dovelo do gubitka brojnih života".


09:50 - Brutalna ruska vojna špijunska postrojba GRU dobila je zapovjedništvo nad ruskim obavještajnim operacijama u Ukrajini. GRU preuzima dužnost od FSB-a, obavještajne službe koju Vladimir Putin okrivljuje za propuste koji su pridonijeli ponižavajućem povlačenju njegove vojske iz Kijeva, navodi britanski The Telegraph.

>> OPŠIRNIJE


09:48 - Narudžbe za 11. svibnja za tranzit ruskog plina preko Ukrajine na ulaznoj točki Sohranovki pale su na nulu, pokazali su podaci ukrajinskog operatora plinovoda, nakon najave Kijeva o zatvaranju toga dobavnog pravca.

Ukrajina je u utorak priopćila da će obustaviti protok plina kroz tu tranzitnu točku preko koje je dopremana gotovo trećina plina iz Rusije u Europu preko Ukrajine, okrivljujući Moskvu za to i najavljujući da će tokove plina premjestiti negdje drugdje.

Plinovod preko točke Sohranovke prolazi kroz ukrajinsku regiju Luhansk, čiji je dio pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajinski operator plinovoda GTSOU rekao je da će od srijede zaustaviti isporuke putem ove rute, pozivajući se na "višu silu", klauzulu na koju se tvrtka može pozvati kada je pogođena nečim što je izvan njezine kontrole.

No Gazprom, tvrtka pod kontrolom Kremlja koja ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, rekla je da je "tehnološki nemoguće" prebaciti sve količine plina na drugu točku interkonekcije zapadnije, kao što je GTSOU predložio.

Podaci pokazuju da su zahtjevi za tranzitom ruskog plina u Europu preko Ukrajine na toj zapadnijoj ulaznoj točki Sudža u srijedu iznosili gotovo 72 milijuna kubičnih metara.


09:04 - Rusija je okupila oko 20 bataljunskih taktičkih skupina u Belgorodu, ruskom gradu blizu ukrajinske granice, i zabrinuta je zbog mogućnosti ukrajinskih protunapada, rekao je Vadym Denysenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, prenosi CNN. 

- Prema Glavnom stožeru ukrajinskih oružanih snaga, oni su jako zabrinuti zbog naše protuofenzive u regiji Harkiv, točnije na sjeveru regije Harkiv - dodaje dužnosnik. 

Ruske snage, međutim, imaju dovoljno snage za još jedan napad na to područje, rekao je.

Negirao je tvrdnje ruskog Ministarstva obrane da su ruske snage stigle do granice Luganska. Ruske snage pokušavaju se probiti na jug od Iziuma kako bi zauzele druge dijelove regije Donjeck, ali na terenu je bilo malo kretanja.

- U smjeru Iziuma provode prilično masovno zračno izviđanje, prije svega. Više se radi o bespilotnim letjelicama nego o zrakoplovstvu - rekao je. 

Moskva: Ruske snage stigle na granicu Luganska

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini napredovali su do administrativnih granica oblasti Luganska, jednog od glavnih područja nad kojima Rusija nastoji preuzeti kontrolu od početka invazije krajem veljače, javlja u srijedu dpa pozivajući se na ruske izvore.

Gradić Popasna, za koji su se vodile teške borbe, sada je "očišćen" od ukrajinskih snaga, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.


08:59 - Najmanje 3000 ljudi u Ukrajini umrlo je jer nisu mogli liječiti kronične bolesti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, prenosi Sky News. 

Do sada je zdravstvena agencija UN-a dokumentirala oko 200 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini. Zbog invazije i uništenja medicinskih objekata, civili su ostali bez mogućnosti da pristupe redovitom liječenju koje im je potrebno. 


08:50 - Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141 "Swift", a kako bi potvrdili to objavili su video na društvenim mrežama. Hrvatskoj je to i više nego zanimljivo s obzirom da je riječ o istom tipu drona koji je pao u ožujku na Zagreb.

>> OPŠIRNIJE


08:49 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se na Twitteru Zastupničkom domu SAD-a na odobrenju više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

- Zahvaljujem Nancy Pelosi i svim prijateljima Ukrajine u Zastupničkom domu na brzom usvajanju zakona o dodatnoj financijskoj potpori našoj državi koju je inicirao predsjednik SAD-a. Veselimo se razmatranju ovog za nas važnog dokumenta u Senatu - poručio je. 


08:35 - Rakete su pogodile dva područja grada Slavjanska u istočnoj Ukrajini, rekao je gradonačelnik Vadym Liakh. Za sada nisu zabilježene žrtve, a vlasti procjenjuju nastalu štetu, prenosi CNN. 

Na ovom području gotovo se dva tjedna vode gotovo stalne borbe, ali čini se da su Rusi postigli minimalan napredak na terenu.


08:20 - Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je ruske borbene gubitke od početka invazije do danas. Kako navode, Rusi su izgubili oko 26.350 ljudi

Također, navode da je uništeno 1187 tenkova, 199 zrakoplova, 160 helikoptera, 12 brodova te brojne druge vojne opreme i vozila. 


08:10 - Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj najvjerojatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana. 

Manje od tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu, dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebice SAD-a, piše francuska novinska agencija Afp.

>> OPŠIRNIJE


07:39 - Sjedinjene Države vjeruju da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za dugotrajan sukob s Ukrajinom i da ruska pobjeda u Donbasu, regiji na istoku zemlju, možda neće završiti rat, rekla je direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines u utorak.

"Procjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za dugotrajan sukob u Ukrajini kojim će nastojati postići svoje ciljeve i izvan te regije", rekla je Haines zastupnicima u Kongresu.

Vladimir Putin želi prenijeti sukob u Pridnjestrovlje, područje Moldavije koje se odcijepilo 1990., istaknula je. Dodala je da Putin računa s time da će odlučnost zapadnih zemalja s vremenom popustiti, a kako se sukob bude nastavljao strahuje se u kojem će se smjeru razvijati idućih mjeseci.

"Uzevši u obzir da se danas Putinove ambicije razilaze s ruskim trenutačnim konvencionalnim vojnim sposobnostima, lako je moguće očekivati idućih mjeseci nepredvidiv razvoj događaja koji bi mogao eskalirati".

Rat je sada u zastoju, rekao je čelnik američke Obrambene obavještajne agencije (DIA).

"Rusi ne pobjeđuju, Ukrajinci ne pobjeđuju i nastao je pomalo zastoj", rekao je general pukovnik Scott Berrier, čelnik DIA-e.

"I dalje mislimo da predsjednik Putin neće odobriti uporabu nuklearnog oružja osim ako ne ocijeni da postoji egzistencijalna prijetnja za državu ili ruski režim", dodala je Haines.

VIDEO Isplivao je intervju Vladimira Putina u kojem je otkrio razlog zašto nikada ne govori o svojoj djeci


07:32 - Pukovnija Azov, ukrajinska vojna postrojba, objavila je šokantne fotografije ranjenih ukrajinskih vojnika koji se nalaze u čeličani Azovstal u Mariupolju. Brojni vojnici ostali su bez ruke ili noge, nalaze se u nehigijenskim uvjetima i nije im dostupna odgovarajuća skrb. Azov poziva na hitnu evakuaciju tih vojnika te ističe kako su oni branili "Ukrajinu po cijenu vlastitog zdravlja".

>> OPŠIRNIJE


07:30 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi da bi Rusija mogla dominirati sjeverozapadnim Crnim morem ako "učvrsti svoju poziciju na Zmijskom otoku sa strateškom protuzračnom obranom i krstarećim raketama obalne obrane".


06:31 - Od raskošnih jahti i palača do privatnih zrakoplova i umjetnina, superbogati Rusi pod teretom zapadnih sankcija uskraćeni su za svoje luksuzne igračke. U Britaniji je više od stotinu ruskih superbogataša i njihovih obitelji pod sankcijama, u Sjedinjenim Državama 140, a u Europskoj uniji više od 30. 

Britanski ministar prometa Grant Shapps izjavio je da su takve mjere smišljene da udare ondje gdje oligarhe ih najviše boli, "u pristupu luksuznim igračkama". 

>> OPŠIRNIJE


06:19 - Zastupnički dom Sjedinjenih Država odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Zakon o potrošnji u Ukrajini usvojen je s 368 prema 57 glasova, a svaki glas "ne" došao je od republikanaca. Mjera je sada upućena Senatu, od kojeg se očekuje da će brzo reagirati, navodi The Guardian. 

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini prije dva tjedna, ali su zastupnici odlučili povećati vojno i humanitarno financiranje.

- Ovaj zakon će zaštititi demokraciju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu vlastitu nacionalnu sigurnost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu - rekla je demokratska zastupnica Rosa DeLauro, koja predsjedava Odborom za dodjelu sredstava.


06:05 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres posjetio je u utorak centar za izbjeglice iz Ukrajine tijekom posjeta Moldaviji.

Guterres je u izjavi novinarima nakon posjeta pozvao na prekid rata, rekao je njegov glasnogovornik.

"Nemoguće je sresti izbjeglice i ne biti duboko dirnut njihovim pričama", rekao je Guterres. Tragedija pokazuje da je "rat besmislena stvar i da se ovaj rat mora zaustaviti", rekao je on misleći na rusku invaziju na Ukrajinu.

Guterres je također posjetio dom moldavske obitelji koja je primila izbjeglice i zahvalio im na njihovoj velikodušnosti.

Šef UN-a također se sastao s moldavskom predsjednicom Maiom Sandu kojoj je izrazio zahvalnost za ogromnu velikodušnost i solidarnost koju su vlada i narod Moldavije iskazali prema onima koji bježe od rata u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Farhan Haq.

Guterres je također pohvalio Moldaviju što je primila najviše ukrajinskih izbjeglica u odnosu na vlastito stanovništvo, kazao je glasnogovornik UN-a. Moldavija, zemlja od oko 2,5 milijuna stanovnika, od početka rata primila je više od 450.000 ukrajinskih izbjeglica.


06:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je "nadljudsku snagu" ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske.

"Zahvalan sam svim našim zaštitnicima koji uzvraćaju i pokazuju uistinu nadljudsku snagu", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u utorak kasno navečer, ističući da se Ukrajinci bore protiv "nekoć druge najjače vojske na svijetu".

Ukrajinski predsjednik ostaje oprezan u dopuštanju bilo kakvog osjećaja euforije ili "pretjeranih emocija".

"Nema potrebe stvarati ozračje specifičnog moralnog pritiska kada se na tjednoj, pa i dnevnoj bazi očekuju određene pobjede", ustvrdio je.

Zelenski se osvrnuo na izvješća vojnog vodstva od utorka o vraćanju pod ukrajinski nadzor dijela teritorija u blizini grada Harkiva na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage "postupno" protjeruju okupatore iz te regije, kazao je Zelenski.

"Oružane snage Ukrajine čine sve da oslobode našu zemlju i naš narod", istaknuo je on. "Svi naši gradovi bit će oslobođeni – Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj i svi drugi."


Komentara 37

BR
bruno2110
16:37 11.05.2022.

Stanovništvo regije Hersona je uglavnom pobjeglo pred rusima , ta regija nije ni rusofonska . To što najavljuje ruska televizija je samo maskarada .

PR
prahrvat
16:26 11.05.2022.

Ako se smije, citirao bih ministra obrane sa Zapada, iz Velike Britanije, Bena Wallacea: "Vladimir Putin i njegov bliski politički krug, agresijom na Ukrajinu, zrcale fašizam i tiraniju nacističke Njemačke."

DU
Deleted user
17:40 11.05.2022.

Takav izdajica bi kod nas odmah išao u Sabor. Ili barem MUP..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije