Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tu-141 Swift

VIDEO Ukrajina se pohvalila da je srušila dron, isti onakav kakav je pao u Zagrebu

Foto: Twitter
1/31
11.05.2022.
u 08:45

Vjeruje se kako je letjelica povezana s ratom u Ukrajini. Međutim, tko ju je i zašto poslao, do danas nije službeno potvrđeno

Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141 Swift.  Da bi to potvrdila, objavljen je video na društvenim mrežama. Hrvatskoj je to i više nego zanimljivo s obzirom na to da je riječ o istom tipu drona koji je pao u ožujku u Zagrebu.

– Ukrajinska vojska oborila je rijetku višestruku sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141 Swift – ustvrdili su.

 

Pad letjelice u Zagrebu

Bespilotna letjelica Tu-141 pala je 10. ožujka u kasnim noćnim satima kod Studentskog doma Stjepan Radić. Letjelica je nešto prije ponoći tog dana ušla u rumunjski zračni prostor, gdje je bila tri minute, potom u mađarski, gdje je bila 40 minuta. U hrvatski zračni prostor ušla je leteći brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara. Nakon sedam minuta u hrvatskom zračnom prostoru, gdje su je detektirali hrvatski vojni radari, letjelica se srušila.

U padu je došlo do materijalne štete na okolnim automobilima, međutim nije bilo ljudskih žrtava. Vjeruje se kako je letjelica povezana s ratom u Ukrajini. Međutim, tko ju je i zašto poslao, do danas nije službeno potvrđeno.

VIDEO: Pogledajte izvučene dijelove letjelice

Pad letjelice, očekivano, izazvao je brojne reakcije u javnosti i zahtjeve da se provede analiza koja će utvrditi sve činjenice. Jedno od pitanja koje je bilo dominantno u javnosti jest je li na letjelici bilo eksploziva, što je u više navrata potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

– Bespilotna letjelica koja je 10. ožujka pala na Zagreb bila je naoružana aviobombom koja je eksplodirala pri udaru o tlo, no u njoj nije bilo vojnog eksploziva poput TNT-a – rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog državnog odvjetništva 13. travnja nakon provedene analize. 

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvu za potporu OS-a RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci aviobombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio aviobombe.

VIDEO: Nastavak očevida nakon pada letjelice na Jarunu

Unatoč objavljenim rezultatima analize letjelice, i dalje postoje brojne nedoumice.

Pročitajte analizu Premium Večernjeg lista pada letjelice usred Zagreba novinara Davora Ivankovića: Tko je lansirao smrtonosni dron na Zagreb i zašto? Nakon objave nalaza nešto ostaje neodgovoreno

Pročitajte analizu Premium Večernjeg lista novinara Dine Brumca: 10 pitanja koja traže odgovor: Što je cilj ruske invazije, zašto je dron doletio u Zagreb, kakva kriza stiže...

Pratite OVDJE rat u Ukrajini

VIDEO: Mlada ukrajinska liječnica: Lijekove iz Hrvatske poštom sam slala obiteljima na istoku zemlje

Komentara 11

PO
poluprovokator
09:03 11.05.2022.

Jel' i ova imanema bombu?

ST
stefj
11:24 11.05.2022.

Eh, da tamo od 2000. godine nije sustavno rađena degradacija i destrukcija HV-a, možda bi i postojalo nešto što bi moglo srušiti taj dron prije nego je došao do Zagreba... Ovako, kada treba graditi vojsku ispočetka, a nema novaca jer birokracija nemilice sve proždire, dok je istovremeno veći dio vojne struke i politike uhljebničkog karaktera, treba jako puno volje i truda da se bilo što napravi... Trebalo nam je samo 20 godina da donesemo odluku o kupovini aviona, te da napravimo jedan manji brod. Valjda ćemo u slijedećih 20 uspjeti kupiti koji protuavionski sustav...

RE
realisticki
13:15 11.05.2022.

Hipnotizirana Europa će i u ovu priču povjerovati, a ona priča o dronu poslanom u Zagreb više nije aktuelna. Vodaju nas Ukrajinci kao ovčice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije