Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka predsjednici i premijeru

Zekanović: Ako Nijemci trebaju radnike nek organiziraju letove od Islamabada do Berlina

Zekanović pozvao premijera i predsjednicu da kažu jasan stav o Marakeškom sporazumu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.11.2018.
u 14:55

Odlučno je odbacio "insinuacije" da poziva na histeriju i iznosi protuimigrantske stavove

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pozvao je u srijedu premijera i predsjednicu Republike da iznesu jasan stav o Marakeškom sporazumu, te u ime koalicije Hrasta i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) poručio kako se taj sporazum ne smije prihvatiti.

"Moramo čuti jasnu odluku, jasan stav i od premijera i predsjednice", rekao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru te procijenio da će premijer Andrej Plenković biti za sporazum. S obzirom na njegov prijašnji stav, odnosno odmak ulijevo, premijer će "onako hrabro" reći da je za njega, poručio je.

 I predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović proziva da se nije čuo njen stav.

 "Čuli smo da neće na izlet u Marakeš, no mene ne zanima tko će i gdje na izlet, nego jasan stav, je li onaj tko je dobio dužnost i pravo zastupati moju državu 'za' ili 'protiv' sporazuma", izjavio je Zekanović te istaknuo da se "ne može u jednoj rečenici biti za sporazum, a nakon deset sekundi protiv njega".

Marakeškim sporazumom usvajaju se sadržaji duboko u suprotnosti sa suverenošću RH

Priznaje da u sporazumu većina od 23 cilja nije sporna, no upozorava kako se u njemu, kao i kod Istanbulske konvencije, "na jedan perfidan način usvajaju sadržaji koji su duboko u suprotnosti sa suverenošću Hrvatske".

"Ključna stvar je stav naših državnika, odnosno premijera i predsjednice, za razliku od Trumpa, Orbana, Kurtza, odnosno država kakve su Slovačka, Češka, Švicarska koje su glasno i jasno rekle 'ne' tom sporazumu, da Hrvatska još ne zna što napraviti", naglasio je.

Apostrofirao je i izjavu Louis Arbour, "koja je u ime UN-a rukovodila donošenjem Marakeškog sporazuma", da je on potreban zbog potrebe europskih gospodarstava za radnom snagom. "Ako je to u interesu nekih gospodarstvenika u Njemačkoj, Francuskoj neka se organiziraju charter letovi od Karačija i Islamabada do Berlina i Pariza, kroz našu domovinu ne želimo nelegalan prelazak migranata", poručio je Zekanović.

Odlučno je odbacio "insinuacije" da poziva na histeriju i iznosi protuimigrantske stavove.

Imamo dokument koji se naziva povijesnim i prekretnicom, a u hrvatskom društvu o njemu nismo imali nikakvu političku raspravu, zaključio je.

Prepucavanja na relaciji premijer-predsjednica-MVP pokazuju sav jad i bijedu hrvatske vanjske politike

Marijan Pavliček (HKS) rekao je da prepucavanja na relaciji premijer-predsjednica države-ministrica vanjskih poslova pokazuju sav jad i bijedu hrvatske vanjske politike, te potvrđuju razmišljanja građana da imamo "katastrofalnu" vanjsku politiku.

>> Pogledajte što je Hrvoje Zekanović poručio predsjednici i premijeru

Zekanović pozvao premijera i predsjednicu da kažu jasan stav o Marakeškom sporazumu Zekanović pozvao premijera i predsjednicu da kažu jasan stav o Marakeškom sporazumu
1/14

Dok se oni prepucavaju, migranti istovremeno probijaju hrvatsku granicu, prelaze nam nepoznate osobe bez dokumenata od kojih većina kod sebe ima novac i najnovije mobitele, ali nemaju nikakve dokumente, ustvrdio je i poručio da Marakeški sporazum ne treba prihvatiti.

Na istom je tragu i razmišljanje umirovljenog generala Željka Sačića, koji je izrazio duboku zabrinutost za stanje sigurnosti u državi, pogotovo za građane koji žive uz granicu, ali i u unutrašnjosti, pogotovo Lici, Dalmaciji. Apelirao je na nadležne za očuvanje ustavnog poretka i nacionalne sigurnosti da konačno počnu učinkovito raditi svoj posao.

Ministar Božinović nam ne daje optimizam, Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost se ne saziva kao da je stanje redovno, a svjedoci smo da je izvanredno, posebno na graničnim prijelazima, upozorio je Sačić. Ovo nije širenje straha, nego realna zabrinutost za sigurnost u državi, izjavio je.

>> Pogledajte što je general Željko Sačić rekao o migrantima 

 

Komentara 18

DU
Deleted user
15:00 07.11.2018.

NJEMCI ?VL,hitno trebate novog lektora i/ ili opismenjavanje novinara...

RE
reborn
16:16 07.11.2018.

Granice i suverene države su "problem" kojeg treba "demontirati". Europa je stara i neplodna, jeftina radna snaga je daleko, a korporacije su željne ekstra profita. Kršćanstvo je "out" te ga treba rasturiti. Posljedično, migrantska kriza je samo sredstvo ostvarivanja ciljeva za koje nitko obične građane nije pitao, a jad i bijeda migranata su mehanizam pritiska i alat emocionalnog ratovanja kako bi se ostvario cilj na kojeg nitko od građana (da ih se pita) nikad ne bi pristao: razaranje nacionalnih država, uspostava jedne nad-vlade, te zamjena EU populacije jednom mlađom i potentnijom. Side-effects: kulturološki razlike? - realizatorima projekta nije stalo. Vjerski sukobi? - yes, please, razlog više za Novi svjetski poredak. Raspad iluzije o državi blagostanja? - za korporacije je to ionako preskupi luksuz... Europo - čeka te kaos!

MA
markro3
19:47 07.11.2018.

HRAST ubuduće ima moj glas. Skupljajte domoljube koji će Hrvatsku vratiti Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije