Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog neisplaćenih prekovremenih raste broj liječničkih tužbi, neki ravnatelji ih kažnjavaju

Sporna odredba Kolektivnog ugovora i dalje je na snazi pa se prekovremeni sati i dalje obračunavaju na isti način. Uskoro bi trebali započeti pregovori o novom Granskom kolektivnom ugovoru
24. siječnja 2019. u 07:57 1 komentara 467 prikaza
dom zdravlja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija

Po podacima Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), dosad je oko 4000 liječnika pokrenulo sudske tužbe tražeći da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati, u 400 slučajeva donesene su prvostupanjske presude, sve u korist liječnika, a u 150 i pravomoćne presude po kojima su bolnice dužne liječnicima isplatiti zaostala potraživanja.

dom zdravlja Jedina se javila Liječnica iz Makedonije koja će raditi na Hvaru: Uvjeti su odlični, ne bojim se dosade

Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira od 1. prosinca 2013. godine, odnosno otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Ukupna potraživanja liječnika mogla bi dosegnuti dvije milijarde kuna 

Zbog toga što im nisu adekvatno obračunavani dodaci na uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, procjenjuje se da bi u slučaju tužbi ukupna potraživanja liječnika od države mogla dosegnuti i dvije milijarde kuna

"Prosječan iznos koji se potražuje po liječniku iznosi oko 80.000 kuna, kada se pribroje sudske pristojbe i troškovi vještačenja. No, ima liječnika koji su mjesečno odradili i po osam ili devet dežurstava, pa se njihova potraživanja penju na 150.000 kuna", izjavila je Hini predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Dodaje kako su samo u studenom i prosincu prošle godine podnesene 633 tužbe, a kod 1400 tužbi održane su prve sudske rasprave. Predsjednica sindikata ističe kako je vidljivo da se sudska praksa zadnjih mjeseci mijenja, kao u Splitu, gdje su ranije tužbe liječnika bile odbacivane, a sada se presuđuje u njihovu korist.

liječnici 'Vidimo da nije dobro' S faksa odmah pred pacijente – liječnicima se ukida pripravništvo

Propao pokušaj dogovora s Ministarstvom zdravstva

Podsjeća kako su se o načinu isplate dugova liječnicima bez sudskih tužbi pokušali dogovoriti s Ministarstvo, zdravstva, no to nije urodilo plodom. "Zadnji razgovori s ministrima zdravstva i rada održani su prošle godine u siječnju i veljači, nakon toga se više nismo sastajali oko tog problema", kaže Čulinović Čaić.

Iz Ministarstva zdravstva Hina nije dobila odgovor na upit što se poduzelo kako bi se postigla nagodba oko tog problema.

Sporna odredba Kolektivnog ugovora i dalje je na snazi pa se prekovremeni sati i dalje obračunavaju na isti način. Uskoro bi trebali započeti pregovori o novom Granskom kolektivnom ugovoru, a kako još nije riješeno pitanje reprezentativnosti HLS-a, neizvjesno je hoće li predstavnici liječnika moći u njima sudjelovati.

Pojedini ravnatelji kažnjavaju liječnike koji su podigli tužbe

"Pojedini ravnatelji počeli na različite načine kažnjavati kolegice i kolege koji su podigli tužbe. Uskraćuju im stručno usavršavanje, odlaske na kongrese, ukidaju dežurstva i prijete na vrlo perfidan način, no trenutno ne mogu javno govoriti o kojim se ustanovama radi", kaže Čulinović Čaić.

U sindikatu nemaju točne podatke koliko su bolnice dosad isplatile liječnicima na temelju pravomoćnih presuda, no u KBC-u Osijek, čiji su liječnici prvi počeli podnositi tužbe zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati, doznaje se kako je dosad podneseno 213 tužbi.

Za 100 tužbi sud je donio pravomoćnu presudu. Dosad je isplaćen dug za 68 presuda, a ukupni trošak iznosi 3.095.000 kuna.

U KBC-u Rijeka podignuto je 348 liječničkih tužbi, no dosad su donesene svega tri nepravomoćne presude, čija ukupna vrijednost iznosi 59.500 kuna.

Renata Čulinović Čaić liječnički sindikat u akciji Liječnici zbog prekovremenog rada tuže državu za milijarde kuna

I drugi sindikat planira krenuti s većim brojem tužbi

Iz Opće županijske bolnice Vinkovci izvijestili su pak o 89 sudskih sporova zbog neadekvatno obračunatih i neisplaćenih naknada za prekovremeni rad.

"Prvostupanjski sud donio je presude u korist tužitelja u 33 pokrenuta spora od kojih je drugostupanjski sud potvrdio devet presuda. Trenutna procjena ukupnog iznosa tužbenih zahtjeva je 5.134.000  kuna, bez pripadajućih zateznih kamata i troškova sudskih postupaka", poručili su iz te bolnice.

Treba napomenuti da Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji u najvećem broju okuplja srednji medicinski kadar, vodi tužbe zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati za 30-ak svojih članova.

Predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak kaže kako su svi sudski postupci još u tijeku, no ako presude budu u korist radnika i ako ne dođe do nagodbe s poslodavcem, planiraju krenuti s većim brojem tužbi.

Pogledajte video: Neobična i zanimljiva hrvatska prezimena

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Avatar dpejakovic
    dpejakovic:

    Liječnici koji imaju po 225 prekovremenih sati? Primjer je sisačka opća bolnica u kojoj liječnici rade više prekovremenih nego im je ukupni mjesečni fond sati. I najbolje u svemu tome da ih ne možete naći ni za vrijeme radnog vremena ... prikaži još! a o prekovremenima je uzaludno i pisati. Jednostavno lopovi!