Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici zbog prekovremenog rada tuže državu za milijarde kuna

U postupku je 3400 tužbi, jučer su ih doktori podigli još gotovo 500
01. prosinca 2018. u 10:10 15 komentara 769 prikaza
Renata Čulinović Čaić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Gotovo 500 tužbi općinskim sudovima diljem Hrvatske podnijeli su jučer liječnici protiv bolnica u kojima rade, jer im ne plaćaju adekvatno prekovremeni rad. Ukupno je u postupku 3400 liječničkih tužbi “teških” oko dvije milijarde kuna, navela je dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata koji svojim članovima pokriva sudske troškove.

zdravstvo nedostatak liječnika Zbog premalo doktora liste čekanja i za prvi ginekološki pregled

– Od ukupnog broja tužbi, donijeto je već nekoliko stotina prvostupanjskih presuda i sve su u korist liječnika. Donijeto je i više od stotinu drugostupanjskih odluka koje su također uglavnom, u 98 posto slučajeva u korist liječnika, osim manjeg broja tužbi koje su odbijene zbog nekih problema u tužbenom zahtjevu – kazala je dr. Čulinović Čaić. KBC Osijek već je isplatio neke pravomoćne presude, dodaje, dok ih je dio uputio na reviziju Vrhovnom sudu.

Upravo stav Vrhovnog suda prema sličnim tužbama pravosudnih policajaca učvršćuje Liječnički sindikat u odluci da stane iza masovnih tužbi svojih članova. Naime, 2014. Vrhovni je sud prilikom revizije odlučio u korist pravosudnih policajaca koji su podnosili masovne tužbe zbog neadekvatno plaćenog prekovremenog rada, pa je presudio da imaju pravo na dodatak na posebne uvjete rada i kad rade prekovremeno i u redovnoj satnici te da se za sve slične predmete primjenjuje taj stav. Ustavni sud izjasnio se da treba primjenjivati tu odluku Vrhovnog suda.

liječnici Problemi hrvatskog zdravstva Liječnika je više nego prije ali nema sustavnih planova o njihovu raspoređivanju

Kad liječnici ne bi stalno radili prekovremeno, više od 48 sati tjedno, zdravstveni sustav ne bi mogao funkcionirati. No premda velik dio njih odrađuje značajan broj prekovremenih sati, te sate im obračunavaju po nižoj cijeni od redovnih radnih zato što na njih ne obračunavaju dodatke za otežane uvjete rada i odgovornost za živote pacijenata. Takvo je stanje od prosinca 2013. godine, kada je postignut kolektivni ugovor za zdravstvo, koji više na ruku ide ostalima u djelatnosti a manje doktorima.

– Imamo i sustav koji ne prepoznaje dnevno prekovremene sate već tek kada ispunimo mjesečnu satnicu, počne se obračunavati prekovremeni rad. Tako imamo paradoksalnu situaciju da, počnem li, primjerice, 21. u mjesecu operaciju i ona traje četiri sata, prvi sat mi plate kao redovni sat sa svim dodacima, a ostala tri sata bez dodataka – opisuje dr. Čulinović Čaić.

Milan Kujundžić Romana Kovačević Barišić U javnom je zdravstvu ‘osjećaj boli subjektivan’, ali u privatnom, čim se plaća, svi paze da ne boli

Liječnici su od resornog ministarstva zdravstva tražili da uvaži njihove primjedbe na obračun prekovremenih sati, no ministar Milan Kujundžić još početkom godine odgovorio im je da je plaćanje u skladu s kolektivnim ugovorom i da je takav stav nakon razgovora s ministrima rada, uprave i financija te nakon konzultacija s pravnim stručnjakom. Sudske odluke, međutim, pokazale su suprotno.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • doktorica:

    Prekovremeni rad je potrebno platiti,zašto bi netko radio zabadava?!

  • rightside:

    ocito da ovo drzavi odgovara cim drug ministar kujundzic prica kako radnici samo neka tuze drzavu,i naglasava da "ce se vidit" kako ce to proci,,))))) jer ocito,nece on to placat iz svog dzepa,,

  • nasunis:

    I neka je tuze, po meni min placa za doktora opce prakse je 20.000 kn, a kirurg u bolnici najmanje 50.000 kn