Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon vrućina zemlju očekuje kratkotrajniji val hladnoće

Zbog naglog zahlađenja idući tjedan započinje sezona grijanja

kiša
Renato Branđolica
09.10.2009.
u 17:49

Nakon zahlađenja od 19. do 25. listopada slijedi lagano zatopljenje, no neće biti poput ovotjednog. Zbog olujne, čak i orkanske bure na Jadranu se očekuju i problemi u prometu.

Sezona grijanja definitivno može započeti! - najavljujući naglo zahlađenje te oproštaj od lagane odjeće i za ovo doba godine pretopla vremena kazao je Zoran Vakula iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Nakon dosadašnje iznadprosječne topline u sljedećem nas tjednu očekuje nagli i za listopad ipak neprimjeren pad temperature diljem zemlje koji započinje već ovoga vikenda. Prema prognozama, u idućih sedam dana u najvećem dijelu unutrašnjosti najviše dnevne temperature neće premašivati 15 Celzijevih stupnjeva.

- Na Jadranu valja očekivati probleme u prometu zbog jake i olujne, gdjegod vjerojatno na udare i orkanske bure. U kopnenom dijelu Hrvatske, osobito u višem gorju snijega će mjestimice biti već potkraj ponedjeljka, a u utorak i srijedu, uz daljnji pad temperature, vjerojatno i niže.

Povremeno lepršanje snježnih pahulja nije posve isključeno ni u nekim nizinama. Valja istaknuti da zahlađenje u ovom dijelu godine nije nimalo neobično ni alarmantno. Uostalom, prosječan početak hladnijeg dijela godine je sredinom listopada, a i naši su stari to odavno spoznali i povezali s blagdanom svetoga Luke - kazao je Vakula.

Živa će se ipak dizati
Ipak, tako drastično zahlađenje neće dugo potrajati jer nakon hladnijeg vremenskog udara opet slijedi dizanje žive u termometru.

- Od 19. do 25. listopada očekujte lagano zatopljenje, ali će temperatura još vjerojatno biti malo niža od prosjeka ili oko njega. U posljednjem listopadskom tjednu izgledno je ponovno zamjetnije zatopljenje. No toplini poput ovotjedne nemojte se nadati. Listopad će vjerojatno u većem dijelu Hrvatske biti prosječan po temperaturi zraka - uputio nas je meteorolog.

Bit će toplije
Dodao je i to da prognoze za sljedećih šest mjeseci (do ožujka 2010.) diljem Hrvatske upućuju na relativno veliku vjerojatnost za nastavak iznadprosječne topline ili barem prosječne srednje mjesečne temperature za svaki mjesec. Oborina će biti prosječno, čak i više.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije