Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedi što vrijedi

Zbog male potrošnje čak 70 posto ulovljene ribe prodamo Talijanima

riba
Leonard Nincevic/PIXSELL
23.11.2011.
u 21:00

Trošimo svega oko 8,5 kg ribe po stanovniku, Španjolci 44, a Islanđani čak 90 kg!

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 24. studenog počinje projekt marketinške promocije proizvoda ribarstva ''Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi' u sklopu kojeg će se u iduće tri godine intenzivno raditi na edukaciji i promociji ulova, uzgoja i prerade ribe te povećanju potrošnje sa 8,5 na barem 12 kilograma godišnje po stanovniku.

Za razliku od Grčke sa 21 kilogramom, Francuske sa 33, Španjolske sa 44 ili pak Islanda sa čak 90 kilograma po stanovniku, u mediteranskoj zemlji poput Hrvatske riba je na meniju samo u tragovima. Stoga se promocijom, u sklopu koje će se samo u Zagrebu pripremiti više od 5000 obroka od 1,5 tona ribe, nastoji apelirati na svijest potrošača, čime će se u konačnici osigurati i bolja pozicioniranost sektora i ravnopravnija utakmica na budućem tržištu EU.

Državni tajnik Tonči Božanić kazao je da je krajnje vrijeme da se tim projektom Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva, HGK i HOK-a nešto popravi. U hrvatskom dijelu Jadrana, u rijekama i jezerima te uzgajalištima ribe je, tvrdi, i više nego dovoljno.

Savjetnik predsjednika HGK Ljubomir Kučić malu potrošnju ribe u RH povezuje i s činjenicom da ribarstvo na nacionalnoj razini još nije prepoznato kao važna gospodarska grana. Stoga i ne čudi što gotovo 70% od oko 100 tisuća tona godišnje proizvodnje ribe (ulov, uzgoj i prerada) ide u izvoz, najviše u Italiju, jer je za domaće tržište relativno skupa i slabo se traži, osim u turističkoj sezoni.

Komentara 7

DR
drug
23:38 23.11.2011.

Dok sam bio vojnik riba je bila zastupljena petkom što je sramota kakav potencijal imamo... I sa studentskim domovima je manje više isto

VI
Vito
07:53 24.11.2011.

drug - Dok sam bio vojnik riba je bila zastupljena petkom Ti gumijevac nazivaš ribom? I to je uvezeno pomoću \"pastira\" koji su takve gumene ribe kupili, preradili, prožvakali i zatim zapakirali pa nam servirali kao nekakav \"domaći\" riblji proizvod...... A riba je u tome bilo točno toliko koliko su teška slova - riba...

K1
k1milica
21:16 23.11.2011.

Rovinj krajem ljeta brodovi paralelno vezani po 3 ispred Mirne, u restoranima izuzev casnih iznimki (vrlo skupih iznimki) nema ni europske ribe a kamo li hrvatske, Mirni je prodaju kad su Talijani puni a to je svarno tesko...ribari jos zaa to dobivaju beneficije , i kao secer na kraju obala i more je tako zagadjeno od te masti(ekologija ubijanje ribe i zagadjenje jedne od top turistickih destinacija) a drzava od toga ima samo gubitke ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije