Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najljepši europski advent

Zagreb u duhu bajki Ivane Brlić Mažuranić

Advent u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/13
16.11.2018.
u 12:00

U blagdansko doba raste broj posjetitelja i noćenja u Zagrebu, više od 90 posto turista posjeti i Advent, i to prosječno dva puta

Klizanje na Tomislavcu, fritule i kobasice na Zrinjevcu, adventski vjenčići u Bogovićevoj, Fuliranje na Strossmayerovu trgu, šansone i stari obrti u Tkalči... Odbrojavaju se dani do najboljeg i najljepšeg Adventa u Europi, koji s nestrpljenjem očekuju ne samo Zagrepčani, već i posjetitelji sa svih strana svijeta. Kićenje i ukrašavanje grada u pripremi za ovaj veliki događaj već je u punom jeku, a do 1. prosinca, kad Advent započinje, Zagreb će svijetliti ljepše i jače nego ijedan grad na svijetu. Ukrašavanje grada i adventski program svake godine u duhu je zadane teme, a ove su godine to priče i bajke legendarne hrvatske pripovjedačice Ivane Brlić-Mažuranić. Tako će centar grada i ostale lokacije biti u duhu lika i djela žene koja je stvorila Regoča, Malika Tintilinića i Kosjenku.

Da je zagrebački Advent voljen i popularan, ne govori samo činjenica da je tri puta zaredom odabran kao najbolji u Europi, već to dokazuju i brojke. Istraživanje Turističke zajednice grada Zagreba pokazuje da iz godine u godinu raste broj posjetitelja i noćenja u ovo blagdansko doba. Tako je prošle godine, primjerice, u prosincu zabilježeno više od 110.000 dolazaka i 200.000 noćenja, što je za gotovo petinu više u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini. Istraživanje također pokazuje da je više od devedeset posto turista u Zagrebu posjetilo Advent, s time da u prosjeku na Advent dolaze - dva puta.

Advent u Zagrebu
1/17

Po slastice na Fuliranje

Advent u Zagrebu svake godine počinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, a nedugo nakon toga ceremonijalno se pale svjećice i na Zrinjevcu. Poput pucnja iz pištolja, paljenje tog prvog svjetla znak je da doček Božića službeno može započeti, a ovaj događaj obično je praćen lavinom ljudi koji hrle posjetiti najpopularnije adventske lokacije.

Jedna od njih je Fuliranje, daleko najpopularniji i najposjećeniji program. Najstariji je to adventski događaj u Zagrebu, održava se od 2010. godine i svake je godine sve bogatiji, pa ne bi bilo pogrešno reći da je Fuliranje samo srce zagrebačkog Adventa. Dodatan dokaz koliko je Fuliranje popularno i voljeno je činjenica da je prošle godine izglasan i kao najbolja adventska lokacija u Zagrebu. Smješten u Tomićevoj ulici, između Tomislavca i Zrinjevca, Fuliranje je prije svega mjesto dobre zabave, hrane i pića. U kućicama i na štandovima mogu se pronaći nebrojene delikatese, od standardnih fritula i kobasica do nekih doista zanimljivih gastronomskih novotarija. Tako se prošle godine, primjerice, mogla probati najveća hrvatska fritula punjena pečenim jabukama i kremom od vanilije, a poseban je hit bila street sarma. Čak i kućni ljubimci na Fuliranju mogu pronaći nešto za pod zub, jer na Fuliranju radi i pasja pekarnica koja priprema fine zalogajčiće i obroke i za naše četveronožne prijatelje. Gastronomska ponuda Fuliranja postala je toliko važna da se i najpopularniji restorani bore za poziciju među štandovima.

A osim fine klope, na Fuliranju se mogu naći i najfiniji topli napici, savršeni za hladne adventske večeri. Osim toga, na Fuliranju možete i zaplesati, jer svake večeri raspoloženje održava i ekipa glazbenika. Mladi urbani bendovi i DJ-evi održavaju redovne svirke. Tako se prošle godine plesalo uz jazz, soul i rockabilly ritmove, a zabave nije nedostajalo.

Foto: Dalibor Urukalović/Luka Stanzl/PIXSELL

Božićna bajka na Zrinjevcu

Samo stotinjak metara dalje, na predivnom Zrinjevcu održava se posebna božićna bajka. Bajkovito uređenje i osvjetljenje ovog parka za vrijeme adventa oduzima dah i onima kojima do Božića uopće nije stalo, jer u to vrijeme Zrinjevac izgleda kao set božićnog filma fantastike. Okupan plavim i bijelim svjetlima i raznovrsnim božićnim ukrasima, Zrinjevac je pravo mjesto za najljepše adventske fotke, pogotovo kad padne koji centimetar snijega. Na Zrinjevcu se već godinama održava božićni sajam, pa će se i tamo nalaziti štandovi na kojima će se prodavati najfiniji zimski zalogaji i napici da zagriju dušu i tijelo, ali i razni božićni suveniri poput drvenih dekoracija, ručno izrađenih kapa, rukavica i šalova, ali i unikatnog nakita od poludragog kamenja.

Žive jaslice ispred Katedrale

Ne smiju se propustiti ni druge adventske lokacije, poput Božićne bajke na samom Trgu bana Jelačića, gdje će se uz delicije prodavati i suveniri, a cijeli dan će svirati glazba, ili Adventa u Tunelu, gdje cijeli tunel Grič postaje velika svjetlosna predstava. Scenografije u tunelu svake godine imaju drugu tematiku, pa je tako prošle godine Grič bio pretvoren u Gornji grad iz prošlosti. Ove će godine biti prikazana scenografija na temu muzeja realnosti pod okriljem UNICEF-a, a jedan dio tunela će biti Zimski vrt, čarobni svijet imaginarnog dvorca iz zaleđene bajke. Također se ne smije propustiti ni Advent u Marićevu prolazu, jer će ovaj uski prolaz biti pretvoren u predivan svjetlosni tunel, s granama koje prolaznicima pružaju doživljaj kao da prolaze kroz čarobnu šumu.

A ispred zagrebačke katedrale, Zajednica Cenacolo već osamnaest godina zaredom priređuje žive jaslice. Marija, Josip i mali Isus sjede u svojoj štalici, gdje ih griju domaće životinje. Pastiri, a zatim i Sveta tri kralja nose malom Isusu darove i dobivaju blagoslove, a sve to promatraju stotine ljudi. Od navještaja arhanđela Gabrijela da će Marija roditi sina do trenutka kad maleni Isus dobiva zlato, smirnu i tamjan od kraljeva, predstava je to koja grije srca svih prisutnih i priprema ih za veliki blagdan Božića.

Foto: Dalibor Urukalović/Luka Stanzl/PIXSELL

Zoološki vrt s Djedicom

Osim već standardnih lokacija, ove godine uvode se tri nove, pa će tako adventsko raspoloženje vladati i Tkalčićevom, Maksimirom i Kinom Europa. Tako će se tradicionalna obrtnička ulica Tkalča vratiti nekoliko stotina godina u povijest, u vrijeme kad je njome još uvijek tekao potok Medveščak, a kao nekoć uz nju će biti postavljeni štandovi na kojima će se predstavljati tradicionalni obrti najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. Kako bi doživljaj bio što autentičniji, u pozadini će se puštati i stare zagrebačke šansone.

U Maksimiru, pak, održavat će se program namijenjen zabavi za cijelu obitelj, pa će se tako u parku nalaziti grijani prostori s edukativnim sadržajem za djecu, dok će roditelji moći slušati glazbu na otvorenom i uživati u kuhanom vinu. I Zoološki vrt će biti u adventskom duhu, jer će posjetitelji moći napraviti poseban božićni obilazak pod vodstvom Djeda Božićnjaka i njegovih pomagača. Mali i veliki filmofili koji svake godine sjede ispred televizora kad se prikazuje “Sam u kući” mogu posjetiti Kino Europa u kojem će biti prikazan program zabavnih filmova božićne tematike za sve uzraste. Prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković, koji će izgledati kao set za snimanje božićnih filmova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije