Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIH i GONG

"Za razliku od nas, drugdje sukob interesa kažnjavaju birači"

\'deb...zgb..05.04...2006. zorislav petrovic snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
09.02.2011.
u 19:30

- Novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa treba donijeti dvotrećinskom većinom – kaže N. Kristić

– Prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa korak je naprijed, ali kako se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bavi etičkim pitanjima, taj bi zakon trebalo donijeti dvotrećinskom većinom jer bi inače s promjenom vlasti dolazilo i do promjene sastava toga tijela – kazao je predsjednik Transparency Internationala Nikola Kristić, naglasivši da u najrazvijenijim demokracijama sukob interesa kažnjavaju birači, što kod nas nije slučaj.

Zorislav Antun Petrović podsjetio je da se zakon od njegova donošenja 2003. mijenjao šest puta te da nije dobro da se sada, isto kao i novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i promidžbe, donosi u žurbi.

GONG drži da DIP treba izricati jače sankcije, i to tijekom predizborne kampanje, te da bi svi mediji i agencije trebali objaviti cjenike oglašavanja tijekom izborne kampanje, iznose koje su primili od političkih stranaka i kandidata, minutaže oglasa i popuste.

Komentara 3

IM
immortella
22:35 09.02.2011.

Nikola Kristić kaže da u najrazvijenijim demokracijama sukob interesa kažnjavaju birači, što kod nas nije slučaj. Njemu očigledno nije jasno da je i kod nas demokracija na kojoj birači iskazuju svoju volju, samo što ta njihova volja očigledno Kristiću nije po volji. Ako biračima paše da mogu koristiti veze i vezice za sve i svašta, pa za tako nešto ne kažnjavaju nikoga, onda se s tim treba pomiriti. Ipak je Hrvatska malo selo u kom svatko svakog zna i što god treba riješiti, najprije pita frenda da mu pomogne. U ostalim zemljama nitko nikog ne zarezuje ni za suhu šljivu, pa im se lako igrati najrazvijenije demokracije. A jake im demokracije......u njihovu demokraciju mogu povjerovat samo male bebe i Nikola Kristić. Ali vjerujem da ni on nije previše naivan, već se drži Transparencija jer se preko njega izvlače pozamašne pare iz proračuna za financiranje razvoja civilnog društva, ma što god to značilo.

Avatar vh1
vh1
08:00 10.02.2011.

Sukob interesa i pljačku vlastite države birači toleriraju već 20 godina. Među, 10 top bogataša u Hrvata, svi su iz sektora trgovine, a nitko iz proizvodnje. Proračunski paraziti štite postojeće stanje sve dok se ima što rasprodavati. Zato nam je vanjski dug 47 milijardi + kamate. Priče o nekakvim, političkim zločinačkim organizacijama su jako zakasnile. Imamo satisfakciju da je iza nas samo Kazahstan. YEEEES…nismo zadnji….!!!!!

OB
-obrisani-
08:06 10.02.2011.

Hr nije EU i ti zakoni ne vrede u HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije