Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki svjesni

Za energetsku obnovu kuća stiglo zahtjeva u vrijednosti 260 mil. kn

Solarne ploče
Foto: Ilustracija: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
03.08.2014.
u 07:43

Ugovore s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosad je potpisalo jedanaest županija i 168 gradova i općina

Dio gradova, općina i županija raspisao je poziv građanima za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, a dio će to uskoro učiniti. S Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor je potpisalo 179 jedinica lokalne samouprave (11 županija i 168 općina i gradova) za projekte čija je ukupna vrijednost 260 milijuna kuna.

I lokalne potpore

Zbog interesa za subvencije, Fond je prvotno najavljenih 50 milijuna kuna potpora povećao na 150 milijuna kuna. Pilot-projekti za vlasnike kuća čije se samouprave nisu prijavile za novac fonda i kojima je Fond bio obećao da će moći izravno od njih tražiti novac, odgođeni su dok se ne vide rezultati aktualnih programa. Prema podacima Fonda, najveći je interes za energetsku obnovu u Primorsko-goranskoj županiji. Iz te je županije ugovore s fondom potpisalo 35 općina i gradova.

Građani za obnovu mogu dobiti od 40 posto (najviše 30.000 kuna) do 80 posto (najviše 60.000 kuna) ovisno o tome nalaze li se u razvijenim dijelovima zemlje ili područjima od posebne državne skrbi ili na otocima. Još određeni postotak potpore dobit će od svoje jedinice lokalne samouprave, a kolikom ovisi od uprave do uprave.

Novac se može dobiti za obnovu pročelja, krova, stolarije, ventilacije i promjenu sustava grijanja, a sufinanciraju se i obnovljivi izvori energije. Ugradnju sustava obnovljivih izvora fond sufinancira također u omjeru od 40 posto (najviše 12.000 kuna) do 80 posto (najviše 24.000 kuna). Građani za taj iznos mogu ugraditi kolektore za pripremu tople vode i grijanje, kotlove za drvnu sječku, fotonaponske pretvarače ili vjetrogeneratore.

Za cijelu kuću 174.000 kn

Koliki je, pak, trošak, obnove da se postigne energetska učinkovitost A kategorije pokušali smo predočiti, uz pomoć građevinskih tvrtki, simulacijom obnove kuće od sto metara četvornih. Riječ je o okvirnom izračunu za građevinu tlocrta oko sedam puta sedam metara, visine 6,5 metara, drvenog krovišta. Zamišljeno je da kuća ima šest prozora, jednu staklenu stijenu u prizemlju, dva krovna prozora i dvoja vrata. U predviđene troškove uračunana je i ugradnja sustava za grijanje peletama. Ukupna obnova takve kuće stajala bi 174 tisuće kuna. No građani ne moraju ići u cjelokupnu obnovu kuće, već tražiti sufinanciranje obnove pojedinih dijelova kuće. Uvjet je da i taj djelomični zahvat pridonosi uštedi energije.

Komentara 1

ZB
zbuniceva
19:00 03.08.2014.

Fotonaponska struja i ostale električno ekološke moderne 99% uvozne ludorije subvencionirane na račun siromašnog gradjanstva a ne iz friškog zraka nam trebaju ko kak i nezaposlenom siromaku treba mercedes, laptop i najnoviji iphone na lizing. Vlast nam je takva kakva je od Sanadera prek Kosor na Milanovića. I uporno se bacaju na uvozne preskupe novotarije devize posudjene na kredit s zelenaškim kamatama. A dobijeni krediti se nebudu i nemogu vratiti bez bankrota. Juriš u crnu rupu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije