Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURA U ETERU Zbog emitiranja pjesme srbijanskog folk-pjevača Miroslava Ilića policija podnijela prekršajnu prijavu protiv urednice Pitomog radija

Za 20 kn svatovima pustila Ilića pa zaradila prijavu

otv-radio-txt.jpg
import
30.05.2006.
u 18:20

Prošlogodišnji Etnosusreti folklora i pjesama nacionalnih manjina Hrvatske održani u listopadu u Pitomači okupili su u tom podravskome mjestu stotinjak predstavnika nacionalnih manjina koji su bili puni hvale za Pitomi radio i Općinu Pitomača, domaćine te jedinstvene kulturne priredbe. No, vrag netolerancije nikada ne spava – pokazao je to događaj od 28. travnja kada je u emisiji “Čestitke i pozdravi” urednica Ined Giba, udovoljavajući jednom sumještaninu koji je platio želju, u eter u povodu ženidbe pustila pjesmu popularnoga srbijanskog folk-pjevača Miroslava Ilića. Ogorčeni slušatelji odmah su prosvjedovali, a protiv urednice podnijeta je prekršajna prijava.

Ako plate, mi sviramo
– Nastojimo ne svirati narodnjake, ali ako tko želju plati 20 kuna, to moramo odraditi. Nakon korizme svi su se mahom udavali i ženili pa smo cijeli tjedan vrtjeli narodnjake. Ilić je među onim pjevačima koji su traženi. Traženu pjesmu nismo imali pa sam pustila “Pevajte mi pesme”. Samo pet minuta nakon refrena “Srbija je naše blago...” zazvonio je telefon, a slušatelj je pitao je li to Pitomača ili radio Niš. Javila se i jedna žena koja nam je rekla da bismo takve pjesme trebali cenzurirati. Uplašila sam se da sam možda pustila kakvu koljačku pjesmu, ali nisam. U pjesmi se pjeva o srbijanskim ljepotama, a ja sam se dva puta potom ispričala slušateljima ako se tko uvrijedio.

Uvečer me je u teretani dočekao šef lokalne policije Tihomir Kirin raspitujući se o pjesmu. Poslije sam doznala da me policija tražila. Mislila sam da je civiliziranim ljudima isprika dosta, ali sam čula prijetnje na ulici, u šetnji. Svoj sam posao odradila korektno i ne želim platiti kaznu, pa makar išla u zatvor – ispričala je Ines Giba.

Javni red i mir
No, policija nije stajala prekriženih ruku. Već sljedeći dan lokalni policijski šef posavjetovao se s predsjednikom Općinskoga prekršajnog suda u Pitomači, kojemu je ubrzo na stol stigla prekršajna prijava u kojoj stoji da je slušatelje uznemirio refren pjesme: “Srbija je naše blago, Srbija je naša dika, zadužbina od davnina.

Čuvaj, sine, naše blago, čuvaj ti za svoga sina”. Slijedom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira čl. 5. za takvo djelo predviđena je novčana kazna u protuvrijednosti domaće valute od 40 do 300 njemačkih maraka. Predsjednik Općinskog prekršajnog suda u Pitomači Petar Bajan nije želio komentirati, ali je potvrdio da su se policajci posavjetovali prije podnošenja prekršajne prijave te da će biti razmatrana krajem ljeta ili na jesen.


Sporna pjesma nije bila uvredljiva sadržaja

– Mi smo slobodan komercijalan radio koji sa svojih pet radnika živi isključivo od marketinga. Živimo u slobodnoj zemlji i u svome programu potičemo ozračje tolerancije i pluralizma, a sporna pjesma nije imala uvredljiv sadržaj niti je namjera bila koga uvrijediti. To što su neki nazivali, što je intervenirala policija, govori više o njima nego o nama. Ne odričemo im pravo na mišljenje sve dok ne ugrožavaju pravo drugih. Trudimo se da program bude u duhu pluralizma, a događaj sa spornom pjesmom samo je prolazna epizoda u našem poslu – izjavila je Julijana Pečar, direktorica Radija Pitomača, i potvrdila kako u šest godina postojanja nikada slušatelji nisu bili nezadovoljni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije