Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKANJE PRAVDE

Vrhovni sud: Revizijska odluka o slučaju Franak ima oznaku hitno

Radovan Dobronić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
26.01.2015.
u 10:00

O reviziji odlučuje vijeće od pet sudaca Vrhovnog suda, i to bez rasprave

Prema odgovoru koji smo dobili iz Vrhovnog suda na upit kad se može očekivati revizijska odluka u slučaju Franak, riječ je o slučaju koji ima hitan karakter, ali što to znači podrobnije, ništa nije rečeno. O reviziji odlučuje vijeće od pet sudaca Vrhovnog suda, i to bez rasprave, a što se biti spora tiče, sve je moguće.

Reviziju sud može odbaciti kao nedopuštenu jer je podnesena iz razloga zbog kojih se ne može podnijeti ili što nisu ispunjene pretpostavke da bi sud odlučivao o biti spora. Revizija će biti odbijena kao neosnovana ako sud utvrdi da ne postoje razlozi zbog kojih je izjavljena. Vrhovni sud može ukinuti u cijelosti ili djelomično obje prethodne presude, Visokog trgovačkog suda i Trgovačkog suda u Zagrebu, odnosno predmet vratiti na odlučivanje jednom od dvaju sudova. Sud kojem je predmet vraćen tada je vezan pravnim shvaćanjem iznesenim u revizijskoj odluci. Vrhovni sud može i preinačiti pravomoćnu presudu i potvrditi presudu suca Radovana Dobronića. Otvorena je i mogućnost da Vrhovni sud u tijeku revizije zastane s postupkom kako bi od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti valutne klauzule.

Podsjećamo, pravomoćnom presudom VTS-a banke su bile zadovoljne jer je presuđeno da su krediti vezani valutnom klauzulom u švicarskim francima bili zakonito ugovoreni, te što je ukinut dio prvostupanjske presude kojim je bankama naloženo ponuditi potrošačima konverziju kredita u kunama uz fiksnu kamatnu stopu važeću u vrijeme sklapanja ugovora. Potrošač, odnosno Udruga Franak bili su zadovoljni dijelom pravomoćne presude kojom je potvrđen dio presude suca Dobronića o ništetnosti promjenjive kamatne stope. Prema tomu, obje strane mogu puno dobiti i izgubiti ili ostati na istomu, što je utvrđeno pravomoćnom presudom temeljem koje su korisnici kredita u švicarskim francima mogli podnositi tužbe protiv sedam banaka, osim Sberbanke protiv koje su svi tužbeni zahtjevi odbijeni.

Komentara 2

PU
puf
22:19 28.01.2015.

Hitno znaci unutar desetljeca-dva

BE
Bergers
21:34 29.01.2015.

Samo Vrhovni sud možespasiti hrvatski sirotinju, toplo se nadam da će dotični Sud pravedno presuditi! Na imenu Boga i čovjeka! PS. Prijedlog bankama: "Mijenjajte franke u kune dok je tečaj još visok, jer ćete iste ubrzo vraćaiti opljačkanim hrvatima"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije