Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićna poruka

Vlč. Zlatko Sudac: Za ovaj Božić čuvajmo se isprazne pobožnosti

sudac (1)
Tomislav Miletic/PIXSELL
25.12.2010.
u 09:15

U ove smo dane i prveiše "pobožni", prepuni patetike i lažne uljudnosti

Dogodi nam se, i to posve lako, da u vrijeme Božića budemo odviše "pobožni".

Toliko "pobožni" da se silno trudimo primijetiti sve i svakoga oko sebe, poradi sebe.

Toliko "pobožni" da postanemo patetični, a kad sve prođe, i blagdanski stres ishlapi, patetiku iznova zamijeni ispraznost srca.

Ako se ičega ovoga Božića treba čuvati, onda je to isprazna pobožnost, lažna uljudnost i patetika! Šuplja je riječ zahvalnosti Bogu, ako nije životna naša zahvalnost Čovjeku. Šuplje je naše nastojanje da se "očuvamo" od svijeta i zbilje, a okaljamo se ravnodušnošću. Kloneći se izloženosti, klonimo se i ljudi. U svojoj "predanosti" Bogu, zanemarujemo Čovjeka. U zanesenosti za vječnošću, preziremo vrijeme.

Ako je išta veličanstveno u Božiću, onda je to što se u njemu spajaju Nebo i Zemlja. Duh i Materija bivaju Jedno. Ljubav se rodila u Tijelu, Vremenu i Prostoru. Ako ove Istine Srcem shvaćam i živim, ne mogu dopustiti da Nada u meni bude zgrčena, da strepnja

nadjača sve snage u meni. Ne mogu i neću dopustiti da Radost u meni svene i da Život u meni otupi. Ne mogu i neću!!!

Čuvajte se, posebno ovih dana, lažne i isprazne pobožnosti. Pobožnosti kiča u kojoj Ljubljenoga Boga, u srcu svakog Čovjeka bilo koje vjere, nacionalnosti, boje kože ili životnoga opredjeljenja, ostavljamo po strani, samotnoga i promrzloga pred vratima našega studenog srca, a onda sve to još lakomisleno nazivamo "sebedarjem".

Uistinu, postoji "pobožnost" kojom se udaljujemo od Božića, jer ne možemo doći do Božića prođemo li mimo Čovjeka!!! Nemojte u svojoj "pobožnosti" izigrati i sebe, i svoje, i Božić!!!

Molim Te, Ljubavi, Tebe koja si odvijeka sveprisutna, Tebe koja se uvijek iznova rađaš u našim srcima i koja si u svoj veličini zasjala u Djetetu Isusu, učini nas sposobnima da u običnosti prepoznamo čudesnost, da živimo Život kao Čudo prepuno Blagoslova koje nam je i primati i razdavati...

... kako na Zemlji, tako i na Nebu, Amen.

Ključne riječi

Komentara 114

LA
lauranobilis
10:34 25.12.2010.

VL- Gdje je čestitka za Božić čitateljima???

OB
-obrisani-
20:20 25.12.2010.

Sretan Bozic tko ga slavi i tko ga ne slavi pozdravlja vas Etiketa ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ LJ U B A V ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ http://www.youtube.com/watch?v=TX8aTmWz9cw

OK
okus
02:00 26.12.2010.

Admine - prestani mi brisati komentare. Dosadio si i Bogu i vragu s time. Osim toga moj komentar nije bio uvredljiv. A sto Tebe ima istina boljeti? Tvoj posao nije nadzirati nasa misljenja, nego ne dozvoliti uvrede. Jasno? Zapravo koga Ti zastupas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije