Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U javnoj raspravi nova uredba

Veće trošarine: Evo koliko će poskupjeti kutija cigareta, cijena e-tekućina ide u nebo

Pokupljenje cigareta/Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
29.01.2020.
u 16:50

Kako bi mikrotrgovci e-cigareta izbjegli ovrhe, dućane će preseliti u Irsku, tvrdi Filip Tokić

U dijelu duhanske industrije još uvijek se nadaju da će Ministarstvo financija idućih dana uvažiti njihove protuargumente, no prođe li uredba koju je ovih dana u javnu raspravu stavilo Marićevo ministarstvo, kutija cigareta uskoro će u prosjeku poskupjeti 2 kune. Podsjetimo, nacrt nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode koji je u javnoj raspravi do 3. veljače, predviđa povećanje specifičnih trošarina za 40 kuna na tisuću komada cigareta, sa sadašnjih 335 na 375 kuna, dok bi proporcionalne trošarine ostale na 34% od maloprodajne cijene. U slučaju da je iznos ukupne specifične i proporcionalne trošarine niži od ukupnog iznosa propisane minimalne trošarine, ona bi se povećala za 74 kune, sa 755 na 829 kuna.

Prodaja cigareta lani pala 4%

Na e-tekućine, što je također novitet, prvi se put uvodi trošarina od jedne kune za jedan mililitar, dok na grijane i nove duhanske proizvode trošarina ostaje 600 kn/kg, a na cigare i cigarilose 600 kuna na 1000 komada. Na sitno rezani i ostali duhan za pušenje trošarine bi također ostale 600 kn/kg.

Neki od naših izvora iz duhanske industrije ne slažu se s novim nametom, budući da su, kako tvrde, cigarete u Hrvatskoj već sada znatno skuplje nego u državama u okruženju, Srbiji i BiH. Iako će mjerodavni više trošarine opravdavati i manjim brojem pušača – od konca 2018., kad su trošarine također išle gore, prodaja klasičnih cigareta u Hrvatskoj je pala 4%. Ne zato što je manje pušača, nego su se okrenuli drugim, kako se komunicira, “manje štetnim” alternativama poput elektronskih cigareta i grijanih duhanskih proizvoda, ali i ilegalnom tržištu, rezanom duhanu i odlasku preko granice, tvrdi naš izvor.

S obzirom na to da trošarine ne rastu na rezani duhan, grijane duhanske proizvode, cigare i cigarilose, nego samo na cigarete, u najnepovoljnijem će se položaju, dakako, naći domaća duhanska industrija koja ih proizvodi u Hrvatskoj, te zapošljava i cijeli niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duhana. Već su se posljednjim dizanjem trošarina dostigle europske smjernice, pa nove trošarine, s kojima će cijena kutije skočiti 120-130% u odnosu na 2010., nemaju smisla, drži naš izvor.

Tim više što se s posljednjim povećanjem trošarina krajem 2018. uz koje je kutija cigareta u prosjeku poskupjela 2 kune, u državni proračun lani slilo 150 mil. kuna manje nego prije poskupljenja, kad je to bilo 450 mil. kuna. Usporedi li se pak kutija klasičnih cigareta i kutija duhana za zagrijavanje, ispada da država od prve ubire 17-18 kuna trošarina, a od druge 3,50 kuna, čime je, drži se, u posebno nepovoljnom položaju domaći proizvođač duhana čija proizvodnja počiva na klasičnim cigaretama. Pritom ne treba zaboraviti kako država od duhanske industrije godišnje ukupno ubire oko 5 milijardi kuna poreza te 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a, što je gotovo 80% ukupnog poreza na dobit od svih sudionika u gospodarstvu.

Trgovci se sele u inozemstvo?

Distributer električnih cigareta i predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) Filip Tokić kaže kako, prema tumačenju Ministarstva financija, odnosno Carinske uprave, tekućine za e-cigarete poskupljuju minimalno 50 pa do 1000%, ovisno koliko mililitara sadrže.

– Marićevo ministarstvo pogrešno definira e-tekućinu. Umjesto da se rukovodi centralnim europskim registrom e-tekućina, Ministarstvo financija sve sutekućine za e-cigarete koje se prodaju u specijaliziranim dućanima e-cigareta stavlja u isti koš, pa tako, primjerice, i glicerol, dok se ista vrsta, od istog dobavljača u ljekarni može kupiti za 60 kn/l. Kod nas bi on pak s 50 kn/l s novim trošarinama skočio na 1050 kn plus 250 kn PDV-a, uz obvezu da se, iako smo mi mikrotrgovci, trošarina plati unaprijed. To je čak četiri puta veći iznos od godišnje dobiti bilo kojeg mikrotrgovca, što je nerealno. Preostaje nam samo, prođe li uredba, da svi zatvorimo dućane u RH i otvorimo ih u nekoj od 17 zemalja koje nemaju trošarina na e-tekućine, poput Irske, odakle ćemo putem web-trgovine poslovati s kupcima u Hrvatskoj – kazao je Tokić.

"Nedvojbeno je da će nove cijene trošarine na duhan i duhanske prerađevine izazvati negodovanje brojnih pušača, no kod korisnika e tekućina situacija je puno gora. Trošarina za grijani duhan ostala je ista, a ona na tržištu e-tekućina dovest će do skoka cijena proizvoda u rasponu od 50 do čak 100 posto. Prihvatljiv iznos bi bio 20 lipa umjesto 1kn po ml tekućine. Do sada nije bilo trošarina i normalno je da proizvod koji je po svim ispitivanjima do čak 95% manje štetan od duhanskih proizvoda bude dostupan po pristupačnijoj cijeni širem krugu ljudi", kaže Lončar. Osim toga, naglašava, "ovako visoke cijene utjecat će na poslovanje domaćih tvrtki koje su većinom male i u začetku poslovanja te se bave proizvodnjom i djeluju u području vapeing industrije, što je nova grana industrije te potencijal za nova zapošljavanja" .

Nadalje, „ovim poskupljenjem tržište vapea (pari lica ili e-cigareta) postaje vrlo skupa alternativa, dostupna samo probranom krugu ljudi. Ako kraj savjetovanja rezultira donošenjem nove uredbe, to bi moglo značiti kraj vapeinga kakvog poznajemo, kraj malih proizvođača vape proizvoda te kraj maloprodajnih vape prodavaonica“, napominje Lončar i dodaje kako će „dio korisnika prijeći na proizvode kućne radinosti i kupnje na crno što znači da se na njih neće ubirati porez, te da će veliki dio korisnika koristiti proizvode upitne kvalitete, bez kontrole i potrebnih certifikata“.

„Svjesni smo štetnosti pušenja, no diskriminacijom jednog alternativnog rješenja u odnosu na drugo neće se riješiti problem rasta broja pušača, već samo doprinijeti nekonkurentnosti na tržištu. Od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umre 14.000 ljudi, dok od posljedica vapeanja i korištenja e-tekućina nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj. Mislim da bi svi trebali bolje razmisliti o toj činjenici", kazao je Lončar.

Nakon javnog savjetovanja koje traje do 3. veljače, očekuje se da će nova uredba stupiti na snagu najkasnije u sljedećih mjesec dana. „Posljednja istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i podatak da od posljedica pušenja godišnje umre 7,2 milijuna ljudi dovoljan su motiv za alternativna rješenja", smatraju u Hgspot-u.

VIDEO Radnik benzinske postaje poludio zbog muškarca s cigaretom, pogledajte što mu je napravio

Ključne riječi

Komentara 16

ST
stefj
17:36 29.01.2020.

Koliko ono duhanska industrija uplati temeljem trošarina u proračun? 7 miljiardi? Na to još treba dodati PDV... Uglavnom, budući da su uhljebi dobili veća primanja i ima ih sve više, treba nekako skupiti novce. Pa ovo je jedan dobar način... Uz to ide i trošarina na gazirana pića i šećer, ne treba niti to zaboraviti... Sve za uhljebe, a ovo nema niti malo veze sa zdravljem ili bilo čime drugim, služi isključivo za punjenje proračuna... Čekajte samo još koji mjesec, pa kada krenu zelene trošarine i kazne, samo još jedan izgovor za nove takse i namete. Trebaju sva ta birokracija, eurokracija i sve te interesne skupine od nečega živjeti... Koliko su jadni, vidite i iz jučerašnjeg priloga gdje je čovjek jadan jedva sinu kupio POS-ov stan, a ima još jednog, pa treba zaraditi da kupi stan i tom drugom. Kako će, ako nema novih nameta...

NI
NikoCro
18:18 29.01.2020.

To se vrlo jednostavno rijesi, neka drzava zatvori fabrike duhana i jednostavno zabrani prodaju cigareta i svih ostalih duhanskih proizvoda

OV
Ovozemaljski
18:54 29.01.2020.

Travu si sadim već 10 godina, a sa novim poskupljenjem sadit ću si duhan. Nije svako zlo za zlo. Cijene tjeraju ljude u ilegalu. Nije meni problem platiti kutiju i više, ako će novac ići na pravu stranu, ali kadd vidim koliko se njih uhljebljuje svaki dan, ne pada mi napamet to plačati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije