Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poskupljuju cigarete, e-tekućine, cigare...

U javnoj raspravi nova Uredba o visini trošarina na duhanske proizvode i prerađevine
27. siječnja 2020. u 20:54 1 komentara 3826 prikaza
Ilustracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministarstvo financija u javnu je raspravu do 3. veljače uputilo nacrt nove Uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode. Specifične trošarine na cigarete novim bi se prijedlogom povećale za 40 kuna za tisuću komada, sa sadašnjih 335 na 375 kuna, dok bi proporcionalne trošarine ostale na 34% od maloprodajne cijene. U slučaju da je iznos ukupne specifične i proporcionalne trošarine niži od ukupnog iznosa propisane minimalne trošarine, ona bi se povećala za 74 kune, sa 755 na 829 kuna.

Cigarete Duhanski proizvodi Uskoro skuplje cigarete? U javnoj raspravi nova uredba o trošarinama

Prvi put planira se pak uvođenje trošarina i na neke nove duhanske proizvode, poput e-tekućina, grijanih i novih duhanskih proizvoda te na cigare i cigarilose. Na e-tekućine plaćala bi se trošarina od jedne kune za jedan mililitar, na grijane i nove duhanske proizvode 600 kuna po kilogramu, a na cigare i cigarilose 600 kuna na 1000 komada. Na sitno rezani i ostali duhan za pušenje trošarine bi ostale 600 kn/kg.

Nakon što prođe e-savjetovanje, prijedlog Marićeva ministarstva treba prihvatiti i Vlada. No više trošarine nesumnjivo će utjecati na dalji rast cijena u duhanskom sektoru. Sa zadnjim povećanjem trošarina krajem 2018. cigarete su u prosjeku poskupjele jednu do dvije kune po kutiji.

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva