Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
katalonija 'gori'

Prosvjedi ne jenjavaju: Bačena dimna bomba, otkazano je 67 letova

Prosvjedi u Kataloniji
Foto: gtres/Gtres/PIXSELL
1/16
Autori: Zoran Vitas, Hina
14.10.2019.
u 21:57

Naše pravosuđe uživa prestiž, čini se da je propao dijalog, kaže veleposlanik španjolske u zagrebu

Španjolski Vrhovni sud osudio je devet lidera katalonskih separatista na kazne zatvora od devet do 13 godina zbog uloge u neuspjelom proglašenju neovisnosti Katalonije 2017. kada su proveli o tome referendum. Kazne su izazvale val prosvjeda u Barceloni i širom Katalonije. Još trojica lidera osuđena su za neposluh te nisu dobila zatvorske kazne. Presuda Vrhovnog suda odjeknula je Europom te izazvala gnjev Katalonaca.

“Freedom House nas hvali”

Brojni su prosvjednici danas nastojali blokirati aerodrom Prat u Barceloni što je izazvalo policijsku intervenciju. Članovi Demokratskog tsunamija blokirali su željeznički kolodvor pa ih je policija iznosila s kolodvora.

Otkazano je 67 letova predviđenih za danas, a taj broj bi mogao i porasti budući da katalonski prosvjednici i dalje blokiraju tu zračnu luku iskazujući nezadovoljstvo osuđujom presudom zagovornicima nezavisnosti, izvijestio je operater španjolskih aerodroma AENA.

Prekinute su i željeznička te metro linija prema El Pratu. Ondje je došlo i do policijske intervencije koja je palicama rastjerivala prosvjednike, pokušavajući ih spriječiti da uđu u unutrašnjost aerodroma, premda su neki bili prošli kontrolu.

Bačena je i dimna naprava, pokazuju snimke objavljene na televiziji. 

Tijekom prosvjeda je trinaest osoba zatražilo liječničku pomoć, od čega njih deset na aerodromu El Prat, izvijestila je lokalna hitna pomoć. Nitko od njih nije teže ozlijeđen premda su dvije osobe prevezene s aerodroma u bolnički centar. Dvije osobe su privedene, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Španjolsko ministarstvo javnih radova izvijestilo je da nije došlo do kolapsa aerodroma te se promet i dalje odvija. Osoblje aviokompanija i putnici pješice dolaze na aerodrom El Prat i s njega tako odlaze. 

– Ukupno stotinu godina u zatvoru, to je zvjerstvo. I to sada više nego što bi to bilo prije, pa je vrijeme da se i reagira kao nikada prije – rekao je Carles Puidgemont, nekadašnji čelnik katalonske vlade koji je danas u egzilu u Belgiji.

Svi okrivljeni oslobođeni su optužbe za pobunu, ali zatvoreni katalonski vođe ipak su Kataloncima poručili da iziđu na ulice. Najveću je kaznu dobio bivši potpredsjednik Katalonije Oriol Junqueras koji je osuđen na 13 godina zatvora.

U povodu tih događaja razgovarali smo sa španjolskim ambasadorom u Hrvatskoj Alonsom Dezcallarom de Mazarredom te s katalonskim izaslanikom Ericom Hauckom.

– Presudu Vrhovnog suda treba poštovati i cijeniti, kao što je slučaj u svim pravnim državama gdje je sudstvo neovisno. Kasnije je moguće žaliti se, ako se to želi, ali prije svega treba presudu poštovati. Sudski proces koji je upravo završio bio je transparentan, neovisan i učinkovit. To dokazuje i prestiž španjolskog sudstva koje ima najbolje ocjene na međunarodnoj razini, kao što to potvrđuju na primjer Freedom House ili World Justice Project, koji smatraju da se radi o najboljem kriminalnom sudstvu na svijetu. U sudskom procesu se sudilo djelima, a ne ideologijama. U Španjolskoj je sve moguće u okviru Ustava i zakona. Isto tako svatko u Španjolskoj može izraziti svoje ideje bez problema, a primjer za to su separatističke stranke koje normalno djeluju u zemlji. No, ne može se kršiti zakon – rekao je španjolski veleposlanik u Hrvatskoj te nastavio:

– Jednostrani separatizam je podbacio. Sad je potrebno nastaviti sa suživotom i dijalogom među Kataloncima – rekao je A. D. de Mazarredo i dodao da svaki čovjek ima pravo slobodno izraziti svoje mišljenje uvijek kad to radi bez nasilja.

Savršeno je jasno da izaslanik katalonske vlade za jugoistočnu Europu Eric Hauck ima drukčiji stav.

– Nisam iznenađen presudom, očekivali smo jer je tijekom vikenda bilo signala da će do nje doći, a to je dokaz da je nešto pogrešno sa španjolskom demokracijom. Iznenađen sam strogošću presude, to je vrlo ozbiljan trenutak ne samo za demokraciju u Španjolskoj nego i u Europi. To su nevini i miroljubivi ljudi, a za sve što su radili dobili su mandat od katalonskih birača i samo su ispunjavali svoj zakonit, transparentan i legitiman politički program – kaže katalonski izaslanik.

Žalbeni postupak do 2027.?

– Naš je potpredsjednik osuđen na 13 godina zatvora, a izabrani je europarlamentarac. Organiziranje referenduma nije zločin, put samoodređenja nije zločin – kaže Eric Hauck navodeći da bi žalba mogla biti dugačak proces.ž

– Moglo bi trajati i osam godina dok Europski sud ne odluči. Sve i da se ne radi o političarima, u zatvoru su dvojica ljudi koji su naprosto lideri civilnih udruga koje su organizirale mirne demonstracije te su iskoristili svoje pravo slobode govora. Sve to izgleda kao osveta. Mora doći do sretnog kraja, a međunarodna zajednica mora napraviti pritisak u tom smjeru. Hrvatska je Vlada njezin dio. Otvoren sam za razgovor s vašom Vladom, ne samo o tome nego i o svemu drugom. Nažalost, dosad nisam uspio stupiti u kontakt s najvišim nivoima hrvatske vlasti – kaže Hauck.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:57 14.10.2019.

Da se pitalo sudove, Hrvatska nikad ne bi bila samostalna.

LI
Lily7
04:52 15.10.2019.

Evo kakav "prestiz" uziva Spanjolsko pravosude: Radna skupina UN-a za proizvoljno pritvoranje već je jasno dala do znanja da će svaka zatvorska kazna biti grubo kršenje španjolskih obveza međunarodnog prava. Spanjolski Vrhovni Sud je sramotno ignorirao ovo upozorenje i iznio prezir UN-u. Objavio Ben Emmerson, pravnik medunarodnog prava, bivsi UN-ov envoj za ljudska prava!

LI
Lily7
04:06 15.10.2019.

Spanjolska je zabranjivala javnu upotrebu Katalonskog jezika od okupacije 1714 (nakon vise od godine dana opsade Barcelone) sve do 1978. Katalonija je prva knezevina u Europi koja je imala svoj ustav 1283. Spanjolska je umjetna tvorevina kao I Jugoslavija I koristi samo Kastilijancima (kao sto je Yu koristila samo Srbima). UN su zahtijevale od Spanjolske da pusti Katalonske politicare na slobodu zbog samovoljnog politicki motiviranog pritvora. Spanjolska bi trebala ici natrag u Meksiko (osamostaljen nakon 21 godinu rata s Spanjolskom), mozda tamo bi se jos moglo nesto opljackati. Dok su Katalonci masovno ulagali u gradnju infrastructure, Spanjolska je bankrotirala gradeci pruge od jedne kraljevske palace do druge u Kastilji. SLOBODA I NEZAVISNOST KATALONIJI I BASKIJI ISTO JEDNAKO KAO I MOJOJ HRVATSKOJ. Spanjolski okupatori ce morati prestati ubirati poreze po tudoj zemlji I od tudi naroda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije