Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatvorske kazne

Osuđeno devetero katalonskih dužnosnika

Osuđeno devetero katalonskih dužnosnika
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.10.2019.
u 11:08

Osuđeni su na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog uloge u neuspješnom pokušaju za uspostavu neovisnosti Katalonije 2017.

Španjolski Vrhovni sud u ponedjeljak je osudio devetero katalonskih separatističkih vođa na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog uloge u neuspješnom pokušaju za uspostavu neovisnosti Katalonije 2017.

Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja neovisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor.

Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Oriol Junqueras dobio je najveću zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za njezinu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svjetsku pozornost, pokrenulo najveću španjolsku političku krizu u desetljećima i poljuljalo financijska tržišta.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta. 

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama. 

Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

Foto: Reuters/PIXSELL

"Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća", rekao je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont.

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španjolski demokratski sustav. 

Premijer Pedro Sanchez tvitao je uz objavljeni video kako je Španjolska jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svijetu.

Komentara 7

DU
Deleted user
12:06 14.10.2019.

Toliko o demokraciji na zapadu.

TE
TEUTA
15:35 14.10.2019.

Jugoslavija je bila komunisticka zemlja ( ateisti) a Spanjolska demokratska ( katolici) zemlja i ne mozes da se razvedes kad god hoces.

MA
MarkoMaras
11:37 14.10.2019.

Eto! Pa ti traži slobodu za svoj narod! Mislio si da možeš jer si u Uniji? Ne može, braco! Ova Španjolska je kao Jugoslavija, samo u blažoj varijanti. Ali ima teror, ima pendreke, ima političke zatvorenike. A cijela Unija, uključujući i hrvatsku vladu, kukavički šuti. Sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije