Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Prihvatio sam ostavku ministrice Dalić!

Ovim zakonom i svime što se napravilo postigli smo veliki uspjeh u interesu hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujem se Martini na suradnji, kazao je Plenković.
14. svibnja 2018. u 17:26 360 komentara 48513 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Premijer Andrej Plenković objavio je kako je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, nakon razgovora u Banskim dvorima podnijela ostavku.

Ivica Todorić NOVI BLOG Ivica Todorić o ostavci Martine Dalić: Plenkoviću, ti si na potezu

Afera Mailovi u čijem je središtu upravo Martina Dalić, nastavljena je danas objavom nove prepiske tzv. grupe Borg nakon čega je oporba na adresu vladajućih uputila žestoke kritike zazivajući raspisivanje novih izbora.

Tijek događaja:

17.26 - Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martina Dalić, ustvrdila da se premijer Andrej Plenković "cijelo vrijeme skriva iza ženske suknje", a smatra i da su se premijer i potpredsjednica, umjesto obračuna, priklonili ortačkom odnosno crony kapitalizmu.

"Da se našalim, mislila sam da će na konferenciji za novinare i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, dati ostavku. Naš premijer cijelo vrijeme se skriva iza ženske suknje. Što će sada činiti kada te suknje više nema, vidjet ćemo, ali bilo bi najpristojnije prema svim građanima ove zemlje da kaže da on toliki teret više ne može nositi, da mu je previše i da ode put Bruxellesa ili gdje je već namjerio ići. On je svoju sudbinu cijelo vrijeme vezao uz potpredsjednicu Dalić i zapravo se skrivao iza nje, a sada je pitanje što će sada činiti", komentirala je Mrak Taritaš.

"Premijer i potpredsjednica Vlade imali su priliku obračunati se s ortačkim ili crony kapitalizmom. Oni ne samo da to nisu učinili nego su po tom modelu krenuli dalje, odlučili pogodovati određenoj skupini ljudi, a iz objavljenih e-mailova čitam bahatost i ismijavanje građana Hrvatske", ocjenjuje čelnica GLAS-a.

"Unatoč ostavci priča se nastavlja. Ostavka potpredsjednice ništa ne znači jer je premijer sve znao i davao joj podršku za sve što je radila, znao je kamo to ide. Mogao je preuzeti odgovornost za to i reći da je sve znao, a ne pustiti potpredsjednicu Dalić. Ili ima običaj skrivati se iza žena?", zapital je Mrak Taritaš.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić je u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem danas podnijela neopozivu ostavku na svoju dužnost jer je postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini zbog "afere hotmail" tj. izlaska u javnost njezine elektroničke prepiske s grupom koja je radila na lex Agrokor u kojoj su bili i oni, koji su kasnije postali savjetnici izvanredne uprave Agrokora.

17.15 - Plenković je morao žrtvovati Martinu Dalić jer je cijela priča došla do vrata njegova ureda. Mi sad razgovaramo o nečemu što se dogodilo prije jedanaest mjeseci, i Martina Dalić i Ante Ramljak trebali su otići u vrijeme roll-up kredita, komentira poduzetnik Goranko Fižulić.

Više pročitajte OVDJE.

17.01 - Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić u ponedjeljak je izjavio kako je Martina Dalić kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva bila predana provođenju reformi te se nada da će osoba koja će je zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako snažno se zalagati za reforme, kao i da odlazak Dalić neće zaustaviti proces postizanja nagodbe u Agrokoru. 

"Martina Dalić kao ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade bila je predana provođenju reformi i ulagala je napore kako bi se poboljšala poslovna i ulagačka klima te omogućilo lakše poslovanje u Hrvatskoj. Bila je otvorena za dijalog i pokazivala razumijevanje za probleme i prepreke koji stoje na putu snažnijeg gospodarskog rasta", izjavio je Majetić u povodu ostavke Dalić.

U HUP-u se nadaju da će Martinu Dalić zamijeniti osoba koja će nastaviti istim smjerom. 

"Nadamo se da će osoba koja će ju zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako snažno se zalagati za sveobuhvatne reforme jer je njihov izostanak glavna prepreka za daljnji rast gospodarstva, ali i razvoj zemlje", rekao je Majetić.

Glavni direktor HUP-a nada se i da odlazak Dalić neće zaustaviti postizanje nagodbe u Agrokoru

"Također, nadamo se da odlazak Martine Dalić neće zaustaviti proces postizanja nagodbe u Agrokoru i nalaženja rješenja za nastavak njegova poslovanja", istaknuo je Majetić. 

16.46 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prokomentirala je ostavku Martine Dalić na mjesto ministrice i potpredsjednice Vlade.

Više pročitajte OVDJE.

16.34 - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere "Hotmail", zatražio ostavku premijera Andreja Plenkovića, kažnjavanje odgovornih i izbore.

Bernardić je na konferenciji za novinare optužio Plenkovića za prikrivanje kaznenih djela i ustvrdio da bi u normalnim europskim zemljama ostavka premijera bila stvar političke odgovornosti.

"Danas se potvrdilo da je Plenković cijelo vrijeme znao za aferu 'tešku' 500 milijuna kuna i sadržaj e-mailova. Očito je šutnjom i nečinjenjem prikrivao kaznena djela kao što su trgovanje informacijama i pogodovanje, što se mora okarakterizirati kao zloporaba položaja i ovlasti. Prikrivanje inkriminirajućih radnji je po hrvatskim zakonima također kazneno djelo", istaknuo je Brenardić.

"Poručujem predsjedniku Vlade da ovim činom priča ne završava nego tek počinje. S obzirom da je ovdje riječ o javnom priznanju, pozivam DORH da napokon reagira sukladno hrvatskim zakonima. Tražimo kažnjavanje odgovornih i izbore", rekao je Bernardić.

Podsjetio je da SDP već godinu dana upozorava na sve nepravilnosti, a zadnjih nekoliko mjeseci traži reakciju nadležnih institucija, s obzirom na stanje u Agrokoru. "DORH mora postupiti po službenoj dužnosti i pozivam ih da postupe po hrvatskim zakonima", apelirao je čelnik SDP-a.

1 / 10

"Danas smo svjedočili činu službenog priznanja i potvrde predsjednika Vlade HDZ-a i HDZ-a na sve što smo zadnjih mjeseci upozoravali, a vezano je uz najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj povijesti. Afera Fimi-media je, s obzirom na događaje u Agrokoru, dječja igra", kaže Bernardić.

U loše isplaniranom igrokazu pred novinarima, Plenković se nekoliko puta osvrnuo na rokove, tražeći alibi u kratkoći vremena u kojem se cijeli postupak planirao i odvijao. To ne može biti olakotna okolnost za sve nepravilnosti i kriminal koji se događa u Agrokoru, smatra Bernardić.

Svjedoci smo po drugi put, nakon što je morao otići povjerenik Ante Ramljak, da je cijeli proces kontaminiran i stoga s pravom strepimo za njegov konačni ishod. Nema nagodbe, nema Stalnog vjerovničkog vijeća, jedino čega ima napretek jest strah za radna mjesta u Agrokoru, kaže čelnik SDP-a.

"Bivša potpredsjednica Vlade poručuje kritičarima da su se lovili za detalje pa sam, slušajući je, stekao dojam da ona odlazi zbog zasluga. Bilo bi smiješno da nije tragično", zaključio je Bernardić.

16.20 - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u ponedjeljak je, nakon neopozive ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere "Hotmail", ocijenio kako je čitav proces u vezi Agrokora "što se tiče političkog aspekta, sigurno dekontaminiran".

"Što se tiče drugih aspekata, za to su nadležne druge institucije", poručio je Pupovac.

"Sutra ćemo imati nastavak razgovora stranaka vladajuće koalicije, u kojemu ćemo vidjeti što sve treba napraviti da bi se izvršila potpuna konsolidacija procesa koji je u jednom segmentu bio kontaminiran", kazao je čelnik SDSS-a.

Istaknuo je kako njegova stranka "poštuje premijerovu odluku koja je rezultat procjene što je dobro za Vladu, vladajuću koaliciju i nastavak procesa konsolidacije Agrokora".

16.15 Ivica Todorić oglasio se putem bloga vezano uz ostavku Martine Dalić. Todorić je premijera Andreja Plenkovića optužio da je svojim 'isplaniranim potezima' Agrokor pretvorio u 'plijen privatnih interesa'.

- Premijer Plenković i Dalić i njihove „Grupe“ nanijeli su ogromne financijske i političku štetu, posramili su Hrvatsku, a tek će je posramiti. Pišem mu danima - što više čeka, to će biti više štete! Znam da je ono što sam gradio i izgradio konkurentno i najuspješnije , a što nikome u ovom djelu EU nije uspjelo. Bio sam sam protiv svih, pa ponekad i protiv javnosti - napisao je Todorić u objavi. 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

15.20 - Čelnik HSS-a Krešo Beljak: Osim kolektivne ostavke i novih izbora ništa drugo ne može zadovoljiti hrvatsku javnost. Konferencija za novinare premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Dalić bila je dosadna samohvala i pokušaj umanjivanja krivice nakon što smo danas saznali da je i ured premijera za sve znao 

15.00 - Šef SDP-a Davor Bernardić: Ovo je najveća korupcijska afera u hrvatskoj povijesti. U lošem izrežiranom igrokazu izgovori Plenkovića i Dalić bili su preslabi. Poručujem predsjedniku Vlade da ovim činom priča tek počinje. Tražimo kažnjavanje odgovornih i izbore!

14:53 – Nakon objave o ostavci konferenciju je sazvao šef Mosta Božo Petrov: Podnesena ostavka govori za sebe. Nikakve situacije koje su bile tada ne opravdavaju kompromitaciju procesa. S namještanjem poslova savjetnicima Most nije imao i nema ništa. To potvrđuju i objavljeni e-mailovi. Ne slažem se s Plenkovićem da su to male sjene koje bacaju ljage na dobro obavljen posao. To je prilično crn način kojim se upravlja državom. Vrijeme je da prestanemo biti zemlja u kojoj treba biti dobar s državom da bi netko poslovao. Nevjerojatna je izjava Martine Dalić da je spletom okolnosti ona postala uteg Vladi. To znači da nije problem u sadržaju komunikacije, nego to što je taj sadržaj izašao u javnost. 

14.50 - Neposredno prije nego što je u Zagrebu potpredsjednica vlade Martina Dalić podnijela ostavku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u Mostaru kako će o tome razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem čim se vrati u Hrvatsku "Ja ću svakako razgovarati s premijerom čim se vratim u Hrvatsku. Vidjet ćemo nakon toga što dalje", rekla je Grabar-Kitarović.

14:20 - Nakon premijera javnosti se obratila i Martina Dalić.

- U dogovoru s premijerom podnijela sam neopozivu ostavku. Sada odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret Vladi. Ja to nikako ne želim biti. Dobila sam politički zadatak spriječiti propast Agrokora i povratak cijele ekonomije u recesiju. Velika je sreća svih današnjih strastvenih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak - kazala je Dalić i dodala:

- Zadatak je bio zadan dogovorom HDZ-a i Mosta. Proveden je u djelo, uključujući i zadatak da nema troška za porezne obveznike. Agrokor je pred nagodbom. Očekujem  da će ona biti uspješna i time će svi zadaci biti provedeni. Mislim da će biti istraženo i tko je objavio mailove. To je kazneno djelo. Osobno nisam učinila ništa krivo ili nezakonito. No percepcija je takva kakva je. Ona je rezultirala da koalicijski partneri iskazuju nezadovoljstvo. Bit će i vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora. Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da zaposleni, dobavljači i hrvatsko gospodarstvo dobiju što traže.

Na kraju je premijeru zahvalila na povjerenju u proteklih nešto manje od dvije godine.

- Zahvaljujem i svim kolegama na podršci koju su mi pružali, a najviše zahvaljujem premijeru. Želim njemu i mojim, sada već bivšim kolegama, puno hrabrosti - zaključila je Dalić.

14:13 – Premijer je objasnio i okolnosti u kojima je nastao lex Agrokor.

–  U takvim okolnostima Martina Dalić se konzultirala s ljudima koju su o toj temi mogli pomoći. I to u kratkom roku. Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva Ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran. Imenovanjem izvanrednog povjerenika u iznimno kratkom roku, u nekoliko dana, dogovoren je novi kredit. Ta činjenica kupila je ključno i potrebno vrijeme da se pristupi procesu restrukturiranja. I to treba naglasiti – kazao je Plenković i nastavio:

– Žao mi je što u što u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa bismo izbjegli ove male sjene koje bacaju mrlju na izrazito uspješan proces sprečavanja prelijevanja krize na ostatak gospodarstva i financijski sustav. Zato mi je žao što Martina Dalić napušta Vladu. A do kraja treba rasvijetliti sve aspekte ove priče. Sve što eventualno ne bude dobro, sve će se korigirati i rješavati. No, ovim zakonom i svime što se napravilo postigli smo veliki uspjeh u interesu hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujem se Martini na suradnji.

14:05 - Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnosti koju sam ja prihvatio - priopćio je premijer Plenković te dodao:

- Potpredsjednica je dala veliki doprinos, ne samo u gospodarstvu, nacionalnoj strategiji reformi i uvođenje eura, već i baveći se krizom u Agrokoru... Prije godinu i pol dana Vlada je držala konzinstentan stav da je odgovorost u kompaniji isključivo na vlasniku i upravi kompanije. Nismo dopustili stvaranje atmosfere kaosa i širih problema za hrvatskih financijski sustav. Istodobno, kao odgovorna vlada s tadašnjim koalicijskim partnerom, MOST-om, koji je bio informiran o svim aktivnostima i na njihovu inicijativu angažirani su stručnjaci van državne uprave.

13:25 - Premijer Plenković i ministrica Dalić dat će izjavu za medije u Banskim dvorima u 14 sati, objavljeno je iz Vlade.

13:20 - Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić predao je kaznenu prijavu protiv Martine Dalić i Andreja Plenkovića, priopćeno je iz stranke.

12:30 – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da će koalicijski partneri HDZ-a alibi za daljnje sudjelovanje u Vladi tražiti u potpredsjednici Vlade ministrici Martini Dalić, te očekuje da će premijer Andrej Plenković biti u situaciji da između ''opstojnosti Vlade i opstojnosti Dalić'' izabere – opstojnost Vlade.

– Mogu reći što mislim da će se dogoditi i vjerujem kako to misli većina građana Hrvatske, a to je da će koalicijski partneri HDZ-a alibi za svoje daljnje sudjelovanje u Vladi tražiti upravo u Martini Dalić. Drugim riječima, premijer Plenković bit će u situaciji da između opstojnosti Vlade i opstojnosti ministrice Dalić izabere svakako opstojnost Vlade. To je ono što očekujem da će se dogoditi – kazao je. 

12:15 – Sada je jasno cijeloj javnosti – vrijeme je da Andrej Plenković da ostavku i da se DORH pozabavi cijelom situacijom. Ovo što se dogodilo, što se događa, neviđena je pljačka pod krinkom zakona koji su doneseni u Saboru – kazao je šef HSS-a Krešo Beljak, prenosi N1. Još je dodao:

– Martina Dalić hodajući je politički mrtvac. Može pripremati odvjetničke timove i dugogodišnje sudske procese. Ja je više ne smatram ministricom, odnosno potpredsjednicom Vlade.

12:00 – Sve to treba temeljito istražiti i rasvijetliti. Za sutra je o tome najavljen razgovor u Vladi s koalicijskim partnerima za koji očekujem da bude konstruktivan. Saborska je većina stabilna. Naša je odgovornost da osiguramo stabilne prilike i da Hrvatska bude zemlja koja će biti dugoročno konkurentna, za što treba provesti sve potrebne reforme – komentirao je u HRT-ovu Studiju 4 aferu s e-mailovima predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

11:45 – Ovo je samo potvrda da je trenutni odlazak Martine Dalić neizbježan, a pitanje je samo je li ona jedina – poručio je za Hinu čelnik Mosta Božo Petrov.

U tom smislu, kaže, izjave kako "u sljedećim tjednima treba vidjeti" te da će predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora tek sada pročitati e-mailove neprihvatljive su.

– Ne želimo podsjećati na sve izjave koje su do sada komunicirane iz Vlade, ali bit je da vjerodostojnost e-mailova nije osporavana i komunicirano je da u e-mailovima nema ničeg novog niti spornog – kazao je Petrov.

Most se, podsjetio je, nije slagao s tezom da cilj opravdava sredstvo i zato je otišao iz Vlade, a to je grupa Borg očito iskoristila za osobno bogaćenje.

– Iz objavljene prepiske jasno je da to nisu mogli napraviti bez političkog blagoslova – zaključio je Petrov.

11:30 – U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministrice Martine Dalić, javio je HRT.

11:10 – Hajdemo na izbore. Ne može HDZ bez kriminala. Plenković je znao za e-mailove, što znači da je lagao građanima kad je rekao da ne zna – poručio je SDP-ov Bojan Glavašević na Twitteru.

11:05 – Ovo je najveća korupcijska afera u povijesti Hrvatske. Fimi media za Agrokor je dječja igra – izjavio je Davor Bernardić, a cijeli razgovor s predsjednikom SDP-a pročitajte OVDJE

10:45 – E-mailovi se sadržajno nastavljaju na ono što smo dosad mogli vidjeti u javnosti i potvrđuju da su institucije priključene tek naknadno, kad je zakon napravljen. Pravi sukob interesa nastupio je kada su ljudi koji su sudjelovali u cijeloj toj priči angažirani kao savjetnici u Agrokoru. To se događa nakon izlaska Mosta iz Vlade. Vjerojatno smo zato i morali otići – kazao je Mostov Nikola Grmoja za N1.

10:30 – Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je, upitan misli li da potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić treba otići iz Vlade, kako to ovisi o analizi e-mailova te da oko toga ne želi prejudicirati.

– To je ovisno o analizi e-mailova i ovog za što je se tereti. Ne mogu prejudicirati i unaprijed reći treba li ili ne treba otići – izjavio je Kujundžić tijekom potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda u Ministarstvu zdravstva.

Rekao je kako nije znao za e-mail prepisku te dodao kako se u Vladi govorilo o lex Agrokoru, ali se ne sjeća da je bilo govora o autorima zakona.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nije želio odgovarati na pitanje vezano uz aferu s e-mailovima ministrice Dalić..

9:55 – Svima je sada jasno da je Andrej Plenković od samog početka bio upoznat da je ta skupina pripremala zakon. Nema dvojbe da je premijer Plenković sve znao otpočetka, to samo potvrđuje zašto i dalje očajnički brani Martinu Dalić. Pitanje je trenutka kad će ona otići iz Vlade, smatra Maras, no naglašava da je politička odgovornost na premijeru Plenkoviću. – Ljudi se pitaju zašto je brani... poveznica je sada jasna – on je brani jer brani samoga sebe. Vlada više nema povjerenje, jedini je izlaz da se raspišu izbori da ljudi kažu kome vjeruju. Ljudi više ne vjeruju premijeru Plenkoviću – kazao je SDP-ov Gordan Maras za N1.

9:30 – Vrijeme je za ostavke i nove izbore. I za DORH – napisao je na Twitteru predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

8:00 – Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, napisala je za 24sata da ''u konkretnom slučaju zbog 'vruće pošte' nije politički odgovorna samo Dalić. Zbog činjenja ili nečinjenja, propusta ili pukog nemara i nezainteresiranosti, odgovorni su mnogi'', napisala je.

Portal Index.hr u ponedjeljak je objavio novu komunikaciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokor, navodeći da su uz uobičajene primatelje tog puta na listu bile dodane službene adrese savjetnice predsjednika Vlade Dubravke Vlašić Pleše i državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Sanje Mišević.

Portal navodi da je Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera, samo nekoliko sati prije nego što će Vlada usvojiti lex Agrokor, poslao uime grupe Borg e-mail s naslovom "Zakon o izvanrednoj upravi" te tekstom: "U prilogu je jutrošnja verzija (almost final)."

S Plenkovićevom savjetnicom i državnom tajnicom članovi Grupe Borg komunicirali su i danima prije, šaljući zadnje verzije prijedloga zakona. Za pisce lex Agrokor također je znao ministar financija Zdravko Marić koji se na početku krize, iako rijetko, oglašavao e-mailovima, tvrdi Index.hr.

A Andrej Plenković još jučer je izjavio kako će tražiti odgovornost ako nešto nije bilo dobro u vezi s  komunikacijom ministrice gospodarstva Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokoru.

Božo Petrov AFERA HOTMAIL Petrov: Podnesena ostavka Dalić govori sama po sebi Tihomir Lukanić Iz Živog zida Tihomir Lukanić podnio kaznenu prijavu protiv Plenkovića, Dalić, Marića i Ramljaka

 

 

 

 

Luka Lucić
PREMINUO U BOLNICI
Tragedija u Njemačkoj: Mladi hrvatski reprezentativac poginuo u stravičnoj nesreći
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
 • prajdali100:

  Spas za Hrvatsku je da Beljak ili Maras bude premijer !!! Oni bi svojim raskošnim znanjima čuda napravili.Nek im Glavašević bude savjetnik...Bože sačuvaj.

 • Avatar southman
  southman:

  Znao si ti Maras kako Linić predstečajnim nagodbama pljačka državni proračun, između ostalog i opraštajući golemi neplaćeni porez od strane famoznog Index portala pa što si napravio da se naplate ti silni milijuni ?? Ili recimo oni što su ih ... prikaži još! ostali dužni Miralem i njegova supruga ??

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  kad to izjavi konobar maras, meni je sve odmah jasno. što je marasu sumnjivo, to je kriminal i korupcija odmah. on ima nos za to. tj. čelo. na njegovom čelu vidiš istinu, u svoj svojoj raskoši. nego, marasu, kako financije ... prikaži još! sdp-a...? jeste platili dug? kako ide naplata članarina? kolko čujem, dosta kilavo, ispada da imate niti 5.000 članova...