Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve češća dostava droge u paketima brze pošte

UN: Proizvodnja kokaina u svijetu nikad nije bila veća

Canada's province of British Columbia decriminalizes the possession of illicit drugs
Foto: JENNIFER GAUTHIER/REUTERS
1/2
20.03.2023.
u 06:20

Najveća tržišta za kokain su Europa i Sjeverna Amerika, a slijede Južna i Srednja Amerika te Karibi. Dok se u izvješću navodi da su tržišta u Africi i Aziji "i dalje ograničena", Ghada Valy iz UN-a kaže da je potencijal za širenje tržišta na to područje opasna realnost.

Svjetska proizvodnja kokaina dosegnula je rekordnu razinu otkako se zbog karantene uslijed koronavirusa povećala potražnja, pokazalo je novo izvješće. Iz UN-ova Ureda za drogu i kriminal priopćeno je da je uzgoj koke porastao 35 posto između 2020. i 2021. godine. Nalazi ukazuju i na to da su se u zapadnoj i središnjoj Africi pojavile nove krijumčarske rute. U izvješću se također navodi da krijumčari sve češće koriste međunarodne poštanske usluge da bi drogu dostavili potrošačima.

Najveća tržišta za kokain su Europa i Sjeverna Amerika, a slijede Južna i Srednja Amerika te Karibi. Dok se u izvješću navodi da su tržišta u Africi i Aziji "i dalje ograničena", Ghada Valy iz UN-a kaže da je potencijal za širenje tržišta na to područje opasna realnost. U globalnom izvješću o kokainu navodi se da je povećanje proizvodnje rezultat ekspanzije uzgoja koke te pretvaranja koke u kokain u prahu. U izvješću piše i da je izbijanje pandemije COVID-19 imalo "remetilački" učinak na narkotržište jer su međunarodna putovanja bila vrlo ograničena.

Potražnja za kokainom opala je jer su noćni klubovi i barovi bili zatvoreni tijekom pandemije. – Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je taj pad imao malen utjecaj na dugoročne trendove. Globalna ponuda kokaina na rekordnoj je razini – stoji u izvješću, prenosi BBC. U Velikoj Britaniji došlo je do značajnog povećanja zapljena kokaina u paketima brze pošte, a policijska presretanja poštanskih pošiljki također su u porastu, navodi se u izvješću.

Drugi ključni dokazi pokazuju da su krijumčarske rute za trgovinu ljudima i dalje najjače u Kolumbiji iako su se putevi prema Europi razvili. Potrošnja u Australiji dostigla je vrhunac sredinom 2020., opala je 50 posto iduće godine i "umjereno" porasla posljednjih nekoliko mjeseci 2021. godine. Meksičke i balkanske kriminalne grupe približile su se središtu proizvodnje kako bi dobile pristup zalihama, dok je u nekim zapadnoeuropskim zemljama poput Velike Britanije, Belgije i Francuske porasla upotreba cracka. 

VIDEO: Zagreb: Policija zaplijenila više od 400 kilograma droge

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije