Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski spreman razgovarati samo s Putinom, otkrio i o čemu; SAD: 20 zemalja obećalo vojnu pomoć Ukrajini

2022 World Economic Forum (WEF) in Davos
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2022.
u 00:25

Ukrajina je isključila mogućnost prekida vatre i teritorijalnih ustupaka Moskvi

Danas je 89. dan rata u Ukrajini. Rusija je jučer objavila da je spremna nastaviti pregovore te da je zamrzavanje razgovora bilo ukrajinska inicijativa. Ukrajina je pak isključila mogućnost prekida vatre i teritorijalnih ustupaka Moskvi, a u isto vrijeme Rusija pojačava ofenzivu na istok i jug zemlje i snažno napada regije Donbasa i Mikolajiva iz zraka i topništvom.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji: 

  • Ukrajinski parlament zabranio je simbole "Z" i "V" koje ruska vojska koristi za promicanje svog rata u Ukrajini
  • Ukrajina je isključila mogućnost primirja ili ustupaka Rusiji, koja je pojačala napade u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas
  • Rusija planira do kraja jeseni planira napraviti oko 50 novih međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade
  • Ukrajinski parlament do 23. kolovoza produžio razdoblje izvanrednog stanja u zemlji
  • Ruski vojnik (21) osuđen je na doživotnu kaznu u prvom suđenju za ratne zločine

VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

Tijek događaja: 

00:26 - Na društvenim mrežama pojavile su snimke koje navodno prikazuju rusko bombardiranje Harkiva u noći s ponedjeljka na utorak. 


00:10 - Nove satelitske snimke navodno pokazuju rusku krađu ukrajinskog žita, izvještava CNN. Slike koje je snimila kompanija Maxar Technologies na Krimu 19. i 21. svibnja prikazuju dva broda za prijevoz rasutih tereta s ruskim zastavama kako utovaruju žito iz silosa.

"Teško je sa sigurnošću znati ukrca li se na brod ukradeno ukrajinsko žito. Ukrajinski dužnosnici i industrijski izvori rekli su za CNN da su ruske snage u okupiranim područjima ispraznile nekoliko silosa i transportirale žito na jug", piše CNN.


23:52 - Europska unija će vjerojatno dogovoriti embargo na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck za njemačku televiziju ZDF. Ranije je mađarski ministar rekao za BBC da će njegova zemlja staviti veto na prijedlog EU jer bi to "uništilo mađarsko gospodarstvo".


23:40 - Nove satelitske snimke navodno pokazuju rusku krađu ukrajinskog žita, izvještava CNN, podupirući tvrdnje ukrajinskog predsjednika da je hrana postupno ukradena iz zemlje.

Slike koje je izradio Maxar Technologies su od 19. i 21. svibnja. Na njima se mogu vidjeti dva broda za prijevoz tereta s ruskim zastavama kako utovaruju žito iz silosa.


23:38 - Gradonačelnik Harkiva najavio je da će grad ovog tjedna ponovno otvoriti podzemnu željeznicu nakon što je podzemni sustav mjesecima korišten isključivo za sklonište civila, prenosi CNN.

- Sve će linije biti pokrenute - rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov u televizijskom obraćanju, napominjući da vlakovi neće ići tako često kao prije invazije.


23:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju videovezom na Svjetskom ekonomskom forumu da je Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim je voljan sastati se i to samo s jednim ciljem – da prekinu rat.

"Bez njega [Putina] se ne donose nikakve odluke. I toga moramo biti jasno svjesni... A ako govorimo o konkretnoj odluci o okončanju rata, onda ova odluka neće biti donesena bez njega (...). A nakon onoga što su napravili, znate, mi nemamo velike želje za tim sastancima, a ne može biti ni velike želje da se sastajemo s posrednicima. Stoga, u principu, ne prihvaćam nikakve sastanke s bilo kim iz Ruske Federacije, osim s predsjednikom Ruske Federacije. I samo ako je jedno pitanje na stolu - ono o okončanju rata. To je to. Nema se o čemu drugom razgovarati", rekao je videovezom Zelenskij okupljenima u Ukrajinskoj kući u Davosu, prenijela je agencija Ukrinform.

Ukrajinski predsjednik je u svom obraćanju okupljenima istaknuo i da dogovaranje bilo kakvih pregovora s Rusijom postaje sve teže u svjetlu, kako je rekao, evidentnih akcija ruske vojske protiv civila pod okupacijom.

Zelenskij je također rekao da bi svaki pokušaj vraćanja silom poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014., prouzročio stotine tisuća žrtava.


21:56 - Ukrajinski sud zatražio je uhićenje u odsutnosti bivšeg predsjednika zemlje Viktora Janukoviča pod optužbom za izdaju. Optužbe se usredotočuju na pakt iz 2010. koji je potpisao Janukovič kojim je Rusiji produžen zakup pomorskih objekata na Krimu. Taj sporazum, koji je u Ukrajini nadaleko poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomosku flotu u krimskoj luci Sevastopolj.

Janukovič je već dobio 13-godišnju zatvorsku kaznu u odsutnosti zbog izdaje, u vezi s pismom koje je poslao Vladimiru Putinu 2014. U pismu se od ruskog čelnika traži da upotrijebi vojsku i policijske snage svoje zemlje za uspostavljanje reda u Ukrajini. Janukovič je pobjegao u Rusiju 2014. nakon masovnih prosvjeda.


21:54 - Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je na virtualnom sastanku u ponedjeljak oko 20 zemalja najavilo nove pakete sigurnosne pomoći Ukrajini. Među zemljama koje su najavile nove pakete pomoći su Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Austin novinarima nakon sastanka skupine za pomoć u obrani Ukrajine. Danska će dati protubrodske rakete Harpun i rakete za obranu ukrajinske obale, najavio je Austin.

Austin je dodao da je skupina porasla od svog prvog sastanka prošlog mjeseca u Njemačkoj, te sada sudjeluju i Austrija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija i Irska a grupa ima 47 članica. Najviši američki vojni časnik, general Mark Milley, na istoj je konferenciji za medije rekao da je SAD još uvijek “veoma daleko” od bilo kakvog ponovnog slanja američkih snaga u Ukrajinu.


21:50 -  Međunarodna zajednica trebala bi pomoći u osiguravanju prolaza za izvoz hrane morskim putom uspostavom koridora iz Odese kako bi se spriječila glad u svijetu, kazala je za BBC u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko, prenosi Reuters.

- Trebalo bi nam 5, 6, 7 godina da izvezemo sve te poljoprivredne prinose. Stoga nam je sada iznimno važno deblokirati morske luke - rekla je Sviridenko za BBC u intervjuu na Svjetskom gospodarskom forumu.

- Trebamo jamstvo partnera, naravno to je jamstvo obrane, jamstvo sigurnosti - dodala je.

Bilo koji koridor iz Odese može se uspostaviti samo uz suglasnost Rusije, kazao je zapadni dužnosnik u ponedjeljak za Reuters.

- Jasno je da Rusi dominiraju tim područjem. Bilo bi potrebno dopuštenje Rusa, neka vrsta sporazuma da se to dogodi - rekao je anonimno zapadni dužnosnik.

- To bi zahtijevalo neku vrstu sigurnosnog jamstva, mislim od Turske, kako bi postalo stvarnost. Mislim da bi morali isključiti razmišljanje da bi se to moglo učiniti bez dopuštenja Rusije - dodao je.


21:13 - UN-ova agencije za izbjeglice, UNHCR, objavila je u ponedjeljak da je više od 6,5 milijuna ljudi pobjeglo iz Ukrajine zbog rata.

Susjedna Poljska zbrinula je daleko najviše ukrajinskih izbjeglica - njih 3,5 milijuna.

U Njemačku je od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače, do prošle subote pristiglo gotovo 780.000 izbjeglica. Njih 98 posto su ukrajinskog podrijetla, izvijestilo je njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pretpostavlja se da su mnogi od njih možda u međuvremenu otišli u neku drugu zemlju EU-a ili su se vratili u Ukrajinu.

Prema UNHCR-u, od početka rata su se u Ukrajinu vratila gotovo dva milijuna ljudi. Ne zna se točno koliko njih se vratilo za stalno, a koliko njih tek povremeno dolazi u svoju zemlju.


21:11 - Mladić (18) iz Ukrajine progovorio je za UNICEF o trenutku kada je njegova majka ubijena nakon što su granate pogodile njihov dom u Donjecku. 

Vječeslav je kazao kako se sada pokušava usredotočiti na stvaranje boljeg života za svoje četvero mlađe braće i sestara. 

- Mama je ubijena. Umrla je u mojim rukama - kazao je pa dodao kroz suze: 

- Granata je palo samo nekoliko koraka od nas. Kad sam otvorio oči, vidio sam mamu kako leži na boku. Njene posljednje riječi bile su 'Dobro sam'. 


20:53 - Ukrajinska vojska oslobodila je ukupno 24 mjesta u Harkivu tijekom velike ofenzive, tvrde ukrajinske vlasti.

Zapovjednik Valeri Zalužnji kazao je danas ranije kako su stanovnici 23 sela sjeverno od Harkiva morali protekle mjesece provesti u podrumima.  


20:31 - Ihor Terekhov, gradonačelnik grada Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je da će gradski sustav podzemne željeznice nastaviti s radom u utorak, nakon što je mjesecima služio kao sklonište za građane koji žele pobjeći od ruskog bombardiranja.

''Sutra, 24. svibnja, otvaramo podzemnu željeznicu", rekao je Terekhov u izjavi na televiziji. "Sve linije će biti puštene u rad. Promet podzemne željeznice odvijat će se od 7 do 19 sati. Intervali neće biti kao u mirnodopskim uvjetima. Skladište podzemne željeznice je oštećeno tijekom bombardiranja i granatiranja, pa će intervali biti više."


20:23 - Bivši američki veleposlanik u Rusiji Michael McFaul podržao je potez Borisa Bondareva koji je odlučio podnijeti ostavku na mjestu savjetnika u stalnoj misiji Rusij pri UN-u. 

- Bravo Boris Bondarev! Znam da brojni drugi ruski dužnosnici dijele tvoje stavove, a nadam se da će sada i imati hrabrosti učiniti isto - napisao je McFaul.


20:00 - Tisućama ukrajinskih vojnika koje su nedavno zarobile ruske snage u Mariupolju sudit će se na "međunarodnom sudu", kazao je vođa samoproglašene Donecke Narodne Republike (DNR), prenosi dpa.

"Međunarodni sud" bit će organiziran za borce koji su se tjednima opkoljeni borili protiv ruskih snaga u čeličani Azovstal, kazao je lider doneckih proruskih separatista Denis Pušilin za Interfax.

Pozivajući se na drugi izvor, Interfax je izvijestio da će suđenje početi u Mariupolju, iako bi se kasnija suđenja mogla održati u drugim oblastima Donjecka.


19:48 - Prošlotjedni prijedlog pomoći za infrastrukturu zemljama koja su jako ovisne o ruskoj sirovoj nafti mogao bi otvoriti put za dogovor o embargu na uvoz nafte iz Rusije, izjavila je povjerenica Europske komisije Kadri Simson.

Komisija je prošli tjedan predstavila RePowerEU, plan za otklanjanje ovisnosti o ruskim energentima do 2027. godine. Kako bi uklonila blokadu Komisija je u tom planu ponudila dvije milijarde eura potpore za naftnu infrastrukturu zemljama koje nemaju  nemaju izlaz na more - Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

"Komisija je doista pokazala iznimnu fleksibilnost, dopuštaju čak investicije u fosilna goriva. Fleksibilnost je neophodna kako bi zemlje bez izlaza na more mogle pristati na sankcije”, rekla je povjerenica za energetiku Kadri Simson u intervju Reutersu.

“Mi doista pokušavamo osigurati da se nijedna od naših članica ne suoči s problemom sigurnosti opskrbe energijom. To je također razlog zašto smo u RePowerEU stavili popis neophodnih projekata naftovoda koji će zemljama bez izlaza na more ponuditi alternativu”, dodala je Simson.

Jedan od tih projekta je povećanje kapaciteta naftovoda Janaf.

Povjerenica Simson je rekla da je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tijekom svog nedavnog posjeta Budimpešti istaknula da EU može pomoći u transformaciji mađarskih rafinerija kako bi mogle prerađivati naftu dopremljenu naftovodom iz Hrvatske. Te rafinerije sada mogu mogu prerađivati samo rusku naftu.


19:15 - Rusija se dobro nosi sa sankcijama koje su nametnule zapadne zemlje, kazao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin

- Ruska ekonomija dobro izdržava sankcije. Svi makroekonomski čimbenici to pokazuju - kazao je, ne navodeći o kojim se čimbenicima radi. 

- Naravno, nije lako. Sve što se trenutno događa zahtjeva posebnu pozornost vlade - kazao je. 


19:09 - Danska je pristala pružiti Ukrajini lanser i projektile Harpoon kako bi "pomogli Ukrajini u obrani svoje obale", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na kraju drugog sastanka ukrajinske kontakt skupine čiji je domaćin bio Austin. Drugi sastanak kontakt grupe održan je virtualno. 

Češka je također pristala poslati "značajnu potporu" Ukrajini, uključujući "nedavnu donaciju jurišnih helikoptera, tenkova i raketnih sustava", rekao je Austin na tiskovnoj konferenciji na kraju sastanka.

Sveukupno, 20 zemalja "najavilo je nove pakete sigurnosne pomoći" nakon sastanka, rekao je Austin, uključujući "doniranje kritično potrebnog topničkog streljiva, sustava obalne obrane te tenkova i drugih oklopnih vozila".

“Drugi su se javili s novim obvezama za obuku ukrajinskih snaga i održavanje njezinih vojnih sustava”, dodao je Austin.


18:15 - Bidenova administracija razmišlja o slanju snaga za specijalne operacije (SOF) u Ukrajinu u sklopu misije pomoći očuvanja američkog veleposlanstva u Kijevu, tvrde izvori CNN-a. 

Podsjetimo, veleposlanstvo se u Kijevu prošloga tjedna ponovno otvorilo nakon što je bilo zatvoreno oko tri mjeeseca. Trenutno to veleposlanstvo štite diplomatski sigurnosni dužnosnici State Departmenta, a trenutno se raspravlja je li potrebno povećati razinu sigurnosti poveća li se i broj osoblja. 

Američki marinci obično čuvaju američka veleposlanstva diljem svijeta, ali u Kijevu, za sada, postoji opća suglasnost da tipično osoblje straže veleposlanstva marinaca možda neće odgovarati nesigurnoj sigurnosnoj slici u Ukrajini. SAD ne vjeruje da bi Rusija otvoreno napala veleposlanstvo. No, zabrinutost je da bi ruska protuzračna obrana ili projektili mogli nehotice gađati kompleks i da bi situacija mogla dramatično eskalirati, kažu dužnosnici.


17:59 - Ruski diplomat Boris Bondarev koji je bio u stalnoj misiji svoje zemlje pri Ujedinjenim narodima u Ženevi podnio je ostavku uz poruku da ono što čini njegova vlada smatra “nedopustivim”, prenose u ponedjeljak mediji ostavci koja nije prva, ali s najvećim javnim odjekom do sada.

“Kao državni službenik trebao bih snositi dio odgovornosti za ono što se događa, ali ne želim to učiniti”, rekao je 41-godišnji Bondarev.

Dugogodišnji ruski diplomat stoga je podnio ostavku zbog, kako je naveo u priopćenju, “katastrofalne” invazije njegove zemlje na Ukrajinu.

Bondarev je također poručio da “se nikada nije tako sramio svoje zemlje” i “agresivnog rata” koji su povele snage ruskog predsjednika Vladimira Putina.


17:38 - Ukrajinski ured tužitelja objavio je kako je trenutno u tijeku istraga za oko 13.000 ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici od početka invazije. 

Ranije danas na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je 21-godišnji ruski vojnik Vadim Šišimarin zbog ubijanja nenaoružanih civila. 

Šišimarin je priznao ubojstvo Oleksandra Šelipova (62) iz automobila četiri dana nakon početka invazije. 

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, Irina Venediktova je rekla da će se još 48 ruskih vojnika suočiti sa suđenjima za ratne zločine.

- Pokrenuli smo oko 13.000 predmeta koji se odnose samo na ratne zločine. U ovoj kategoriji prijavljene su sumnje oko 49 osoba, koje smo započeli procesuirati za ratne zločine - kazala je. 


17:19 - Ruski predsjednik Vladimir Putin morat će "platiti skupu cijenu za svoje barbarstvo u Ukrajini", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Obraćajući se novinarima tijekom današnjeg posjeta Tokiju, Biden je rekao da je odvraćanje Kine od napada na Tajvan jedan od razloga zašto je važno da Putin plati cijenu za svoje postupke.

Također je isključio mogućnost dovođenja američkih snaga u izravan sukob s Rusijom.

Američki predsjednik, koji je govorio zajedno s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, također je rekao da će SAD vojno intervenirati ako Kina napadne Tajvan, kazavši da je teret zaštite Tajvana "još jači" nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"To je obaveza koju smo preuzeli", dodao je.


17:13 - Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko kazao je kako Moskva razmatra talijanski mirovni plan kojim se okončao rat u Ukrajini. 

- Zaprimili smo ga i analiziramo ga - kazao je te dodao kako još nisu krenuli razgovori između Rusije i Italije te da će Rusija kasnije objaviti svoje stajalište oko predloženog mirovnog plana. 


16:47 - Prodaja ruske odjeće jednog od najvećih ruskih internetskih trgovaca više se nego udvostručila tijekom posljednja tri mjeseca, nakon što su mnogi zapadni brendovi napustili zemlju, priopćeno je u ponedjeljak.

Prodaja odjeće, obuće i modnih dodataka ruskih marki i proizvođača bila je 2,6 puta veća u ožujku i travnju nego u istim mjesecima prošle godine, izvijestila je druga najveća ruska platforma za internetsku trgovinu Ozon.

Kompanija je priopćila da je glavni razlog rasta prodaje njegova proširena ponuda. No, budući da zapadni brendovi napuštaju tržište i da se gospodarstvo priprema za duboku recesiju ove godine, podaci signaliziraju da su ruski potrošači prisiljeni pronaći zamjenu.


16:05 - U ruskom zračnom napadu na grad Desnu prošloga utorka poginulo je 87 ljudi, kazao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, što je najsmrtonosniji napad ruskog zrakoplovstva na ukrajinsku vojsku do sada, a u području Harkiva pronađeno je više od 150 tijela.

Na dan napada, glasnogovornik ruske vojske rekao je da su visokoprecizne rakete dugog dometa pogodile ukrajinske pričuvne snage u centru za obuku u blizini Desne, u sjevernoj ukrajinskoj oblasti Černjihiv i na jednom drugom mjestu.

Zelenskij nije precizirao jesu li žrtve napada u Desni vojne ili civilne. U blizini grada nalazi se vojarna i baza za obuku, piše Reuters.

"Danas smo završili radove u Desni. U Desni pod ruševinama bilo je 87 žrtava. 87 leševa", rekao je Zelenskij u obraćanju putem videolinka sastanku svjetskih poslovnih lidera u Davosu.


15:41 - Na ruskog predsjednika Vladimira Putina na početku je invazije netko pokušao izvesti atentat, tvrdi čelnik ukrajinske tajne obavještajne agencije. 

Kako je Kirilo Budanov izjavio u intervjuu za ukrajinsku Pravdu, prenosi Mirror, prije dva mjeseca je netko neuspješno pokušao izvesti atentat na Putina koji nije uspio. 

>> VIŠE OVDJE


14:59 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u ponedjeljak da je zabrinut što zapad pokušava raskomadati" Ukrajinu i optužio Poljsku da nastoji zauzeti zapadni dio te zemlje.

Na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji se prenosio na televiziji, rekao je da će Kijev na kraju morati zatražiti pomoć da se spriječi zauzimanje zapadne Ukrajine.

Lukašenko nije iznio dokaze za svoje tvrdnje. 

Rat u Ukrajini traje gotovo tri mjeseca. Kijev je sve beskompromisniji posljednjih nekoliko tjedana u kojima je Rusija doživjela vojne neuspjehe, no ukrajinski dužnosnici zabrinuti su da će se naći pod pritiskom da žrtvuju teritorij za postizanje mirovnog dogovora.

14:40 - Rusko gospodarstvo sučelit će se s dugotrajnom štetom kao posljedicom rata u Ukrajini, navodi njemačka središnja banka Bundesbank.

U mjesečnom izvješću Bundesbank objavljuje da "Rusija ide prema gubitku značajnog dijela svog prosperiteta na duge staze".

Više pročitajte OVDJE.


13:54 - Rusija neće mijenjati branitelje Mariupolja za Viktor Medvedčuka, prenosi The Kyiv Independent

Prema Dmitriju Peskovu, prokremljanski zastupnik Viktor Medvedčuk je civil, što znači da se ne može zamijeniti za zarobljene ukrajinske vojnike.


13:51 - Zapad je zbog rata u Ukrajini izazvao svjetsku prehrambenu krizu uvođenjem najstrožih sankcija Moskvi u modernoj povijesti Rusije, objavio je službeni Kremlj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, priopćio je Kremlj, složio se s procjenom UN-a da se svijet sučelio s krizom hrane koja bi mogla uzrokovati glad.

"Rusija je uvijek bila prilično pouzdan izvoznik žitarica", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Mi nismo izvor problema. Izvor problema koji dovodi do gladi u svijetu su oni koji su nam uveli sankcije, i sankcije same po sebi", objasnio je stajalište Kremlja.

Kremlj je objavio da je Ukrajina onemogućila komercijalni transport minirajući njihove vode.


13:36 - Više od 6,5 milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, objavila je agencija UN-a za izbjeglice.

Ukrajinu je napustilo ukupno 6.538.998 izbjeglica, od kojih je većina ušla u Poljsku.


13:13 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija zabrinuta za sudbinu ruskog vojnika Vadima Shishimarina koji je u Kijevu osuđen na doživotnu kaznu zbog ratnog zločina.

- Nesumnjivo smo zabrinuti za sudbinu našeg građanina. Nažalost, tamo nemamo priliku braniti njegove interese jer je djelovanje naših institucija u Ukrajini praktički jednostavno prestalo - rekao je te istaknuo kako to ne znači da neće pokušati koristiti druge kanale. 

- Sudbina svakog ruskog građanina je za nas od najveće važnosti - dodaje. 

U trenutku kada je Peskov komentirao Shishimarinovo suđenje, vojnik je još čekao presudu.

Nakon presude, odvjetnik 21-godišnjaka naveo je da se ruski vojnik namjerava žaliti

- Ovo je najteža kazna i svaka bi je razumna osoba osporila. Tražit ću poništenje presude suda - rekao je Viktor Ovsyannikov.


12:18 - Dok su se svjetski vođe okupljali na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, ukrajinski umjetnici pretvorili su tamošnju Rusku kuću, mjesto koje inače koristi rusko izaslanstvo, u "Rusku kuću ratnih zločina", piše BBC.

Fotografije masovnog uništenja u ukrajinskim gradovima, koje su granatirale ruske snage, predstavljene su na izložbi u zgradi u švicarskom zimovalištu u Alpama.


12:14 - Volodimir Zelenski rekao je na Svjetskom ekonomskom forumu da je Ukrajina postavila presedan u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazujući koliko će se zemlja dugo boriti za svoju slobodu. Pozvao je i na uvođenje "maksimalnih sankcija" Rusiji.

- Samo će to spriječiti Rusiju, ali i bilo koju drugu zemlju, da pokrene ničim izazvan rat protiv svog susjeda - navodi. 

Mjere koje smatra da bi trebalo uvesti uključuju potpuni embargo na rusku naftu, prekid trgovine s Rusijom i zabranu svim ruskim bankama globalnim sustavima. 


12:05 - Ruski vojnik proglašen je krivim u prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka rata, prenosi BBC. 

Vadim Shishimarin (21) osuđen je na doživotnu kaznu zbog ubojstva nenaoružanog civila (62) nekoliko dana nakon početka ruske invazije.

Vadim Shishimarin
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS

Rus je priznao da je pucao u civila, ali je rekao da je djelovao po naređenju i zatražio oprost od udovice 62-godišnjaka.

Moskva je zanijekala da su njezine snage ciljale civile tijekom invazije, dok Ukrajina kaže da je moguće da se dogodilo više od 11.000 zločina.


11:07 - Trebalo je nekoliko tjedana spavanja na sanducima s granatama i skrivanja lica od Ukrajinaca zbog rastućeg osjećaja krivnje da ruski mlađi časnik shvati da dalje ne može. 

Njegova priča vjerojatno je tek jedna od mnogih jer kritičari rata u Rusiji, ali i Ukrajini, tvrde da su čuli za puno slučajeva profesionalnih i mobiliziranih vojnika koji napuštaju redove ruskih snaga na bojištu. Ruske trupe bore se s padom morala i velikim gubicima u Ukrajini, prema procjenama zapadnih dužnosnika, uključujući Pentagon.

>> OPŠIRNIJE


10:42 - Serhiy Haidai, ukrajinski guverner Luganska, dao je najnovije informacije o situaciji u Sjevernodonecku.

- Rusi su oštetili pet nebodera i trgovačkih zona središnje tržnice. Ranjen je stariji muškarac. Dana 22. svibnja odbijeno je 11 neprijateljskih napada, uništeno je šest tenkova, deset jedinica borbenih oklopnih vozila i šest jedinica motornih vozila. Jedinice protuzračne obrane oborile su jednu bespilotnu letjelicu Orlan-10 i neprijateljski Su-25 - navodi. 


10:40 - Američki predsjednik Joe Biden, koji je u posjetu Japanu, rekao je da Rusija mora "platiti dugoročnu cijenu" za svoje "barbarstvo u Ukrajini", u smislu sankcija koje su uvele SAD i njihovi saveznici.


10:06 - Oružane snage Ukrajine tvrde da je Rusija od početka invazije izgubila 29,200 ljudi. 

Također, navode da je uništeno 170 ruskih helikoptera, 204 aviona, 1293 tenka, 476 bespilotnih letjelica, 13 brodova te niz drugih vozila i vojne opreme. 


10:00 - Misija Svjetske zdravstvene organizacije u Ukrajini objavila je na Twitteru da je "potvrdila 30 dodatnih napada na zdravstvenu skrb".

- Do 23. svibnja u Ukrajini je potvrđeno 248 napada na zdravstvenu skrb. Ovi su se napadi dogodili između 24. veljače i 19. svibnja i uzrokovali su 75 smrtnih slučajeva i 59 ozlijeđenih. Zdravstvena skrb nikada ne smije biti meta - poručuju. 


09:58 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi se obratiti svjetskim čelnicima okupljenima u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu.

Na međunarodnom skupu političkih i industrijskih čelnika neće biti prisutni ruski dužnosnici ili tvrtke. Ukrajinsko izaslanstvo, uključujući ministra vanjskih poslova, krenulo je na put, prenosi BBC. 


08:56 - Novozelandska premijerka Jacinda Ardern najavila je da će njezina zemlja poslati 30 pripadnika obrambenih snaga u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi pomogli u obuci ukrajinskih vojnika u radu s lakim topovima L119.


08:41 - Ukrajina svakodnevno gubi između 50 i 100 života na istoku, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. 

Rekao je da su ubijeni branili Ukrajinu u "najtežem smjeru", prenosi BBC. 

Ruske snage pojačale su svoje pokušaje zauzimanja gradova u istočnoj regiji Donbasa, s naglaskom na grad Sjevernodoneck.


08:38 - Sudsko vijeće u Kijevu odlučit će danas o sudbini ruskog narednika Vadima Shishimarina u prvom suđenju za ratne zločine.

21-godišnjak iz Sibira priznao je da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila u ranoj fazi invazije, a ranije je na sudu rekao da je bio pod pritiskom na čin zbog kojeg mu je "stvarno žao".

- Bio sam nervozan zbog onoga što se događa. Nisam htio ubiti - rekao je, prenosi The Guardian. 

Shishimarinov odvjetnik zalagao se za oslobađajuću presudu, rekavši da je njegov klijent izvršavao ono što je smatrao izravnim nalogom. Tužitelji, koji su tražili doživotnu kaznu zatvora, rekli su da je on "veoma svjestan" da izvršava "zločinačko naređenje".

Vadim Shishimarin
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija


07:45 - U prva tri mjeseca invazije Ukrajine, Rusija je vjerojatno pretrpjela sličan broj mrtvih kao i Sovjetski Savez tijekom svog devetogodišnjeg rata u Afganistanu, tvrdi britansko ministarstvo obrane.

Kombinacija "loše taktike, ograničenog zračnog pokrivanja, nedostatka fleksibilnosti" i zapovjednog pristupa koji je "spreman pojačati neuspjeh i ponoviti pogreške" dovela je do visoke stope žrtava, navela je britanska obavještajna služba u svom najnovijem izvješću.

Ruska javnost u prošlosti se pokazala osjetljivom na žrtve pretrpljene tijekom ratova. Kako broj žrtava u Ukrajini nastavlja rasti, one će postati sve očitije, a nezadovoljstvo javnosti ratom i spremnost da se to izjasni može rasti, smatraju Britanci. 


07:21 - Spasioci su izvukli više od 150 tijela iz ruševina u Harkivu od početka rata.

Prema riječima zamjenika šefa Državne službe za hitne slučajeve Anatolija Torianyka, 250 ljudi je spašeno, a 98 oštećenih područja deblokirano.


07:16 - Ruske trupe pokušavaju probiti obrambene linije ukrajinskih snaga i doći do administrativnih granica istočne regije Lugansk, navodi ukrajinska vojska u svom najnovijem izvješću.

Rusi su svoje napore usmjerili prema gradu Sjevernodonecku, kaže Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Dodaje se da je neprijatelj intenzivirao korištenje svojih zrakoplova kako bi uništio kritičnu infrastrukturu Ukrajine u području aktivnih borbenih djelovanja.

Ukrajinske snage odbile su 11 neprijateljskih napada na istoku u posljednja 24 sata, prenosi BBC. 


6:00 - Ukrajinski parlament zabranio je u nedjelju simbole "Z" i "V" koje ruska vojska koristi za promicanje svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili povijesne svrhe. Yaroslav Zheleznyak, član oporbe, objavio je odluku na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekavši kako je od 423 zastupnika skupštine njih 313  glasovalo "za".

Zelenski je stavio veto na raniju verziju zakona i pozvao da se ta dva simbola dopuste u muzejima, knjižnicama, znanstvenim radovima, udžbenicima i sličnim primjerima. Niti jedno od ta dva slova ne postoji u ruskoj abecedi. Oni su se naširoko koristili, posebno na ruskim vojnim vozilima i opremi, za promicanje ciljeva sukoba.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom vojnom operacijom" za razoružavanje susjeda i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je fašistička tvrdnja neutemeljena i da je rat ničim izazvan čin agresije. Rusija je tijekom vikenda gađala položaje na istoku Ukrajine, gađajući regije Donbas i Mikolajiv zračnim napadima i topničkom vatrom.

Novi zakon zabranjuje stvaranje nevladinih organizacija koje koriste ruske ratne simbole ili potkopavaju suverenitet Ukrajine. Ukrajinski parlament u nedjelju je također produžio za još 90 dana, odnosno do 23. kolovoza, razdoblje izvanrednog stanja u zemlji.


5:45 - Rusija planira do kraja jeseni planira napraviti i razmjestiti oko 50 novih međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade, rekao je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin. Sarmat ima doseg od 18 tisuća kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Ovo bi omogućilo Rusiji da dosegne mete diljem svijeta lansirajući rakete preko sjevernoga ili južnoga pola. Raketa bi mogla nadvladati sve vrste obrane te natjerati države da "bolje razmisle" prije nego li se zaprijete Rusiji, izjavio je Putin u travnju prilikom testnog lansiranja.

Ključne riječi

Komentara 106

DU
Deleted user
07:35 23.05.2022.

Ruski jezik nema abecedu, nego azbuku.

SE
serđo12
01:14 24.05.2022.

"Obećali vojnu pomoć"?- obećanje ludom radovanje !

NI
Ninica
20:11 23.05.2022.

Putin kaže da se dobro nose sa sankcijama. 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije