Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice

Bundesbank: Rusko gospodarstvo će zbog Ukrajine trpjeti dugotrajne štete

Service members of Ukrainian forces who have surrendered after weeks holed up at Azovstal steel works leave the territory of the plant in Mariupol
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/4
23.05.2022.
u 14:29

Ruska industrija je u opasnosti  od "ozbiljnog gubitka učinkovitosti" i "tehnološkog zaostajanja kao rezultata opsežne međunarodne izolacije", navodi se u izvješću.

Rusko gospodarstvo sučelit će se s dugotrajnom štetom kao posljedicom rata u Ukrajini, navodi njemačka središnja banka Bundesbank. U mjesečnom izvješću Bundesbank objavljuje da "Rusija ide prema gubitku značajnog dijela svog prosperiteta na duge staze".

Negativne posljedice rata pogodile bi i industrijski i uslužni sektor, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka: "Nove izvozne zabrane koje su uvele zapadne zemlje i ograničenja opskrbi koje su nametnule mnoge kompanije stoga će vjerojatno posebno teško pogoditi rusku industriju."

Ruska industrija je u opasnosti  od "ozbiljnog gubitka učinkovitosti" i "tehnološkog zaostajanja kao rezultata opsežne međunarodne izolacije", navodi se u izvješću.

Rusija već primjećuje da mnogi visokokvalificirani djelatnici odlaze raditi u inozemstvo, navodi se u izvješću uz primjedbu da će se taj trend vjerojatno nastaviti zbog rata.

U svjetlu ovih izazova, Rusija će se vjerojatno u sljedećim godinama još više oslanjati na izvoz nafte i plina, ali ni to neće biti tako lako kao do sada. Embargo će utjecati na potražnju a značit će da će i oni koji kupuju rusku naftu i plin vjerojatno željeti velika sniženja.

"Rusija bi uskoro mogla biti prisiljena značajno smanjiti proizvodnju nafte zbog niže potražnje", navodi se u izvješću.

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije