Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Litva zaustavila uvoz energenata iz Ukrajine, Rusija spremna za nastavak pregovora

A destroyed building is seen after a rocket attack on a university campus, amid Russia's invasion, in Bakhmut
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.05.2022.
u 22:46

Ruski ministar prometa Vitalij Saveljev naveo je da su zapadne sankcije dovele do ozbiljnih logističkih problema u Rusiji

Danas je 88. dan rata u Ukrajini. Ukrajina je ponovno odbacila pristanak na prekid vatre s Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti nikakav dogovor s Moskvom koji uključuje ustupanje teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama, unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja. Rusija vodi veliku ofenzivu u Luhansku, jednoj od dvije pokrajine u Donbasu. Separatisti, koje podržava Rusija, upravljali su velikim dijelom teritorija u Luhansku i susjednoj Donjeckoj oblasti prije početka invazije 24. veljače, no Moskva želi zauzeti i preostali dio Donbasa koji drži Ukrajina.

Ključni događaji: 

  • Volodimir Zelenski rekao je "situacija u Donbasu izuzetno teška" budući da ruska vojska posljednjih dana eskalira napade
  • Moskva razmatra zamjenu ukrajinskih zarobljenika iz Azova za Viktora Medvedčuka, proruskog ukrajinskog političara i oligarha
  • Proruski separatist: 78 žena među zarobljenim borcima iz Azovstalja
  • Poljski predsjednik Andrzej Duda stigao je u Ukrajinu

VIDEO Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Tijek događaja: 

22:45 - U Harkivu su neki stanovnici raseljeni zbog ruskog granatiranja mjesecima živjeli pod zemljom u stanici metroa. Danas su bili prisiljeni otići - vlasti planiraju ponovno pokrenuti sustav podzemne željeznice ovog tjedna i osiguravaju privremeni smještaj u studentskim domovima za one koji su ostali bez krova nad glavom.


22:07 - Rusija planira do kraja jeseni napraviti i razmjestiti oko 50 novih međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade, rekao je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin

Rakete će biti izrađenе u sibirskome gradu Krasnojarsku, kazao je za novinsku agenciju Interfax krajem tjedna. Rusija je provela prvo testno lansiranje rakete Sarmat nove generacije u svemirskoj luci Pleseck na sjeveru Rusije u travnju. Sarmat ima doseg od 18 tisuća kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Ovo bi omogućilo Rusiji da dosegne mete diljem svijeta lansirajući rakete preko sjevernoga ili južnoga pola. Prvi Sarmati bit će stacionirani u Krasnojarskom kraju.

Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u travnju kako bi se zaprijetio zapadu u kontekstu ruskoga rata u Ukrajini. Raketa bi mogla nadvladati sve vrste obrane te natjerati države da "bolje razmisle" prije nego li se zaprijete Rusiji, izjavio je tada Putin.


21:53 - Litva od danas više ne uvozi energiju iz Rusije. Ministar energetike rekao je da se kupovina plina, nafte i električne energije iz Moskve zaustavlja kako bi se pokazala "solidarnost" s Ukrajinom - i kako bi se smanjila sredstva za "rusku ratnu mašineriju".

Nadao se da bi se potrebe za električnom energijom mogle zadovoljiti kroz lokalnu proizvodnju zelene energije. Litva, bivša sovjetska država i članica NATO-a, snažan je saveznik Ukrajine. Unatoč invaziji na Ukrajinu, Rusija nastavlja opskrbljivati ​​gorivom mnogim europskim zemljama. 


21:36 - U ruskom napadu na grad Malin u Žitomirskoj oblasti, ubijena je najmanje jedna osoba.


21:34 - Rusija je spremna nastaviti mirovne pregovore, rekao je u nedjelju glavni ruski pregovarač. Associated Press javlja da je pomoćnik Kremlja Vladimir Medinski u intervjuu za bjelorusku TV rekao da "Rusija nikada nije odbila razgovore".

- S naše strane, spremni smo za nastavak dijaloga - rekao je Medinski.

- Zamrzavanje razgovora bila je u potpunosti inicijativa Ukrajine - naglasio je Medinski, dodajući da je "lopta potpuno u njihovu polju".


21:30 - Ruska agencija RIA Novosti javlja da je Andrij Ševčik, kojega je Rusija postavila za gradonačelnika Energodara, teško ozlijeđen u eksploziji te je na intenzivnoj njezi.


19:45 - Ukrajina je isključila mogućnost prekida vatre i teritorijalnih ustupaka Moskvi, a u isto vrijeme Rusija pojačava ofenzivu na istok i jug zemlje i snažno napada regije Donbasa i Mikolajiva iz zraka i topništvom.

- Rat mora završiti potpunom obnovom ukrajinskoga teritorijalnog integriteta i suvereniteta - objavio je predstojnik ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak na Twitteru.


18:20 - Prema podacima ukrajinske vojske, selo u okrugu Černihiva raketirano je danas popodne.


18:00 - Poljski predsjednik Andrzej Duda danas je posjetio Kijev. 

- Vjerujem da će se uskoro Ukrajinci i Poljaci okupiti za jedan veliki stol da međusobno dijele kruh. Podijelimo osjećaj mira. Podijelimo ukus pobjede. I nazdravimo vašoj i našoj slobodi - pozdravio ga je Zelenski i naglasio:

- Bez slobodne Ukrajine ne može biti ni slobodne Poljske. Riješili smo spor. To je volja ukrajinskog i poljskog naroda. Hvala vam, braćo! Zajedno. I do samog kraja - rekao je.


17:30 - Rusija je napala ukrajinske snage zračnim napadima i topništvom na istoku i jugu, gađajući zapovjedne centre, trupe i skladišta streljiva, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Rakete iz zraka pogodile su tri zapovjedne točke, 13 područja u kojima su bile skupljene trupe i ukrajinska vojna oprema, kao i četiri skladišta streljiva u regiji Donbas, izvijestio je Reuters.


16:30 -  Predsjednik Zoran Milanović rekao je u nedjelju na otvaranju skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da s "ogromnom tugom i nevjericom" promatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza koja zaslužuje svjetsku pozornost. 

Dodao je da Hrvatska s ogromnom tugom i nevjericom promatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove" u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza s kojom se svijet suočava.

- Možda je u najvećem fokusu, ali ima puno sukoba koji se pojavljuju na globalnoj razini i koji zaslužuju našu jednaku podršku i pozornost - istaknuo je Milanović.

 

Rat u Ukrajini i s njim povezane globalne prijetnje te beskrajna pandemija covida-19 teme su sastanka 194 država članica WHO-a u Ženevi u pokušaju da izgrade učinkovitiji i pravedniji zdravstveni sustav.


13:54 - U središtu godišnjeg sastanka Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bit će krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominirat će sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka.

Među ostalim, sudionici će raspravljati i o posljedicama rata na opskrbne lance, na opskrbu energijom i na sigurnost hrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi prvi održati govor virtualnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.


12:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački veleposlanik u Rusiji Rüdiger von Fritsch, piše njemačka agencija dpa.

Cilj Kremlja je destabilizirati Europu masovnim priljevom izbjeglica, rekao je Rüdiger von Fritsch za nedjeljno izdanje njemačkih novina Tagesspiegel.

„Putinova je zamisao da će nakon kolapsa izvoza žitarica iz Ukrajine, gladni ljudi bježati iz svojih domova i krenuti put Europe poput milijuna Sirijaca koji su bježali od užasa rata”, rekao je von Fritsch.

Zbog toga Rusija priječi izvoz žita iz Ukrajne i granatira njezina skladišta žita, dodao je von Fritsch.

"S novim priljevom izbjeglica (Rusija) želi destabilizirati Europu i povećati politički pritisak tako da zapadne države odustanu od svog čvrstog stava prema Rusiji", objasnio je von Fritsch.

Riječ o Putinovom "novom hibridnom ratovanju", dodaje Fritsch.

Taj novi način ratovanja uključuje neborbena sredstva poput kibernetičkih napada i kampanja dezinformacija.


10:55 - Rusi miniraju ceste u okupiranoj Hersonskoj oblasti, prenosi The Kyiv Independent.

Prema regionalnoj upravi u Hersonu, ruske trupe miniraju ceste i mostove, blokirajući put stanovnicima za evakuaciju iz okupirane Hersonske oblasti na teritorij pod kontrolom Ukrajine.


10:49 - Ukrajinski gradonačelnik Mariupolja Vadim Boychenko rekao je da bi masovni pokopi u plitkim jamama diljem grada i kvar kanalizacijskih sustava mogli izazvati zdravstvenu krizu, prenosi The Guardian. 

- Osim humanitarne katastrofe koju su stvorili okupatori, grad je na rubu izbijanja zaraznih bolesti - naveo je.


10:42 - Rusija je pokušala upasti u Sjevernodoneck iz četiri smjera, kaže Serhiy Haidai, guverner najistočnije ukrajinske regije Lugansk.

Haidai kaže da su pokušaji bili neuspješni, ali da se granatiranje stambenih područja nastavilo.

Dodao je da je uništen most koji povezuje grad s obližnjim Lysychanskom, prenosi BBC. 


09:16 - Ukrajina je isključila mogućnost primirja ili ustupaka Rusiji, koja je pojačala napade u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Rusija vodi veliku ofenzivu u Luhansku, jednoj od dvije pokrajine u Donbasu, nakon što je ugušila nekoliko tjedana dug otpor posljednjih ukrajinskih boraca u strateškom jugoistočnom gradu Mariupolju.

Separatisti, koje podržava Rusija, upravljali su velikim dijelom teritorija u Luhansku i susjednoj Donjeckoj oblasti prije početka invazije 24. veljače, no Moskva želi zauzeti i preostali dio Donbasa koji drži Ukrajina.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak isključio je mogućnost da Ukrajina pristane na primirje i rekao da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum s Moskvom koji bi uključivao predaju teritorija. Ustupci bi se Ukrajini obili o glavu jer bi Rusija još snažnije udarila nakon bilo kakve stanke u ratovanju, rekao je.

"Rat neće prestati (nakon ustupaka). Samo će biti stavljen u mirovanje na neko vrijeme. Započet će novu ofenzivu, još krvaviju i veću", rekao je Podoljak, glavni pregovarač Ukrajine u intervjuu za Reuters u strogo čuvanom predsjedničkom uredu.


08:36 - Sedamdeset i osam žena je u skupini koju su ruske snage zarobile u opkoljenoj čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je vođa proruskih separatista, piše u nedjelju dpa.

 

Također, među zarobljenima u čeličani ima stranih državljana, objavila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući separatističkog vođu iz Donjecka Denisa Pušilina, koji nije naveo točne brojke.

"Imali su dovoljno hrane i vode, imali su također dovoljno oružja. Problem je bio u manjku lijekova", rekao je Pušilin.

Šestero ukrajinskih vojnika umrlo je u čeličani "kada su pokušali raznijeti skladišta streljiva prije no što su zarobljeni", dodao je.


08:32 - Poljski predsjednik Andrzej Duda stigao je u Ukrajinu, priopćio je njegov ured.

Duda će održati govor u ukrajinskom parlamentu kao prvi strani čelnik države koji će se obratiti vijeću od početka rata, prenosi CNN. 


07:15 - Ruski ministar prometa Vitalij Saveljev naveo je da su zapadne sankcije dovele do ozbiljnih logističkih problema u Rusiji. 

Naime, rekao je da su zapadne sankcije prisilile Rusiju "da traži nove logističke koridore".


07:12 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju da je "situacija u Donbasu izuzetno teška" budući da ruska vojska posljednjih dana eskalira napade na Slavjansk i Severodonjeck.

"Oružane snage Ukrajine odvraćaju ovu ofenzivu. Svaki dan koji naši branitelji oduzimaju ovim ofenzivnim planovima Rusije, remeteći ih, konkretan je doprinos približavanju glavnom danu. Željenom danu kojem se svi radujemo i za koji se borimo: Danu pobjede", rekao je Zelenski.

"Nikakvi ruski udari, ni projektilima u regiji Rivne, niti topništvom u regiji Harkov ili Sumi, niti svim mogućim oružjem u Donbasu, Rusiji neće dati nikakav rezultat", dodao je Zelenski.

"Rat se nastavlja. Nije gotovo. Još se trebamo boriti i kretati prema pobjedi. Svaki dan Ukrajinci ginu za našu neovisnost. I svatko od nas mora svakodnevno voditi brigu o svojoj obrani", naveo je Zelenski. 


07:10 - Moskva razmatra zamjenu ukrajinskih zarobljenika iz Azova za Viktora Medvedčuka, proruskog ukrajinskog političara i oligarha.

- Proučit ćemo to pitanje - rekao je Leonid Slucki, član ruskog izaslanstva u pregovorima Ukrajine i Rusije, tijekom posjeta okupiranom gradu Donjecku, prenosi CNN. 

Medvedčuka su ukrajinske vlasti uhitile u travnju u "specijalnoj operaciji", rekao je ranije ove godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

 

Komentara 83

KO
Komedijaš
05:41 23.05.2022.

Ček, nije mi jasno iz naslova/texta ... Litva više ne uvozi iz Ukrajine ili iz Rusije ?

ER
erosaonogasvijeta
02:34 23.05.2022.

Fake News !!!

ST
Stainer
19:39 22.05.2022.

Baš gledam reporter na france 24 izjavio da svi u Ukrajini znaju da se produžuje izvanredno stanje i da svaki dan pogine 60-100 ukrajinskih vojnika na istoku. Ne mogu vjerovati da sam čuo. Ipak se politika mijenja i priprema se poraz. Ili su i oni putinoidi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije