Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Ubijen pas u tipu dogo argentino koji je ozlijedio dječaka iz Ferdinandovca

Iz Državnog inspektorata kažu kako pas nije bio ni na provjeri stupnja socijalizacije jer ga njegov vlasnik, zbog odlaska na radno mjesto izvan mjesta prebivališta, nema mogućnosti voditi na školovanje i socijalizaciju
26. travnja 2019. u 19:26 17 komentara 15969 prikaza
Foto: Jurica Karan/epodravina.hr
Pogledajte galeriju 1/2

Pas koji je ozlijedio 15-godišnjeg dječaka u dvorištu obiteljske kuće u Ferdinandovcu ubijen je i nije dobio šansu za nastavak života. Potvrđuju to u svom odgovoru na naš upit iz Državnog inspektorata.
Zanimalo nas je što se događa s dva psa u tipu dogo argentino koji su smješteni u sklonište Ottova kućica, od kojih je jedan ozlijedio dvomjesečnu djevojčicu u podravskom Repešu, a drugi 15-godišnjaka u Ferdinandovcu - je li obavljena procjena, odnosno jesu li dobili šansu za socijalizaciju?  

napad argentinskog psa Opasan ljubimac Novi napad: Argentinski pas ugrizao 15-godišnjaka za lice


–  Pas u tipu pasmine dogo argentino koji je ničim izazvan ozlijedio 15-godišnjeg dječaka u Ferdinandovcu po proglašavanju psa opasnim i provedenim kliničkim pregledima priveden je usmrćivanju, s obzirom na to da nad psom nisu ispunjene propisane obveze u svrhu daljnjeg držanja psa u skladu s odredbama Pravilnika o opasnim psima. Pas nije priveden školovanju i socijalizaciji kojima bi morao pristupiti zajedno s vlasnikom, jer vlasnik psa nema te mogućnosti radi odlaska na radno mjesto izvan mjesta prebivališta. U skladu s navedenim nije proveden ni test provjere stupnja socijalizacije – stoji u odgovoru Državnog inspektorata.
Potvrđuju kako su oba psa prošla kliničke preglede i nisu utvrđene promjene koje bi upućivale na bolesti koje bi se mogle ugrizom prenijeti na ljude.
– Pas koji je napao dvomjesečnu djevojčicu u podravskom Repešu zadržan je nakon trokratnog pregleda u skloništu Ottova kućica u Peterancu, a u svrhu dokaznog postupka budući da je protiv vlasnika psa podnijeta kaznena prijava. Pas nije priveden školovanju niti testu provjere stupnja socijalizacije – kažu iz Državnog inspektorata.

Još jedan pas ubijen je zbog vlasnika

Veterinarski inspektori zaduženi za provođenje Zakona o zaštiti životinja, a i Pravilnika o opasnim psima donesenog na temelju Zakona, odlučili su ubiti psa jer njegov vlasnik ne može ili ne želi ispuniti obveze držanja opasnog psa. A psa su proglasili opasnim nakon što je, kažu, ničim izazvan ozlijedio 15-godišnjaka. Bio je u to vrijeme vezan lancem, ali to inspektori nigdje ne spominju. Nitko nije htio javno potvrditi što se u dvorištu dogodilo, iako ima svjedoka koji kažu da je dječak psa ipak izazivao.
Koliko je obitelji bilo stalo do psa potvrđuje i to što su ga svojom odlukom da ne postupe po Pravilniku osudili na smrt. I nije im bilo važno što neće dobiti šansu za nastavak života u nekom drugom dvorištu, nekoj drugoj obitelji kojoj ne bi bio samo dodatak za život na lancu.

Kako ističu u inspektoratu, pas nije bio ni na provjeri stupnja socijalizacije jer nisu ispunjene propisane obveze u svrhu daljnjeg držanja psa u skladu s odredbama Pravilnika. I nitko se nije potrudio pronaći rješenje, psu nisu ni pružili priliku za nastavak života. Najlakše je bilo ubiti ga i opravdanje potražiti u Pravilniku. A njega nije odbio provesti pas, već njegov vlasnik. No glavom je ipak platio pas.

Otto je, izgleda, bio samo jedan tračak nade da će pse prestati ubijati zbog grešaka njihovih vlasnika.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • mala_sova:

  Puno više štete je napravila džukela u tipu Lovro, pa mu se ništa nije dogodilo.

 • marli:

  "Pas u tipu" - koji je to jezik ?

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  "Pas koji / .... / ubijen je bez da je dobio šansu za nastavak života. " Bez da je dobio ....?