Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjige za manjine

U srpskom Ministarstvu školstva tvrde kako postoje udžbenici na hrvatskom jeziku

Udžbenici
Foto: ilustracija
18.09.2014.
u 09:11

No, Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, pojašnjava kako hrvatski dužnosnici traže samo ono na što se Srbija obvezala međunarodnim sporazumima te tvrdi da udžbenici na hrvatskom nisu osigurani.

Nakon što su hrvatski dužnosnici, premijer Zoran Milanović i europarlamentarac Andrej Plenković kritizirali srpsku vlast kako hrvatska nacionalna manjina u Srbiji nema udžbenike na svom jeziku i pismu, oglasilo se Ministarstvo prosvjete Srbije koje tvrdi kako takvi udžbenici postoje. 

- U okviru programa "Besplatni udžbenici", učenici hrvatske nacionalne manjine su dobili udžbenike za osnovne predmete (materinji, matematika, svijet oko nas). Svi učenici u Srbiji, bilo pripadnici manjina ili ne, dobivaju knjige za ova tri predmeta od prvog do četvrtog razreda, na svom jeziku. Za ostale razrede i predmete koji nisu pokriveni programom "Besplatni udžbenici", učenici sami nabavljaju knjige. Učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku uče iz udžbenika na hrvatskom iz kataloga odobrenih udžbenika. U njemu ima više od 100 naslova - odgovaraju u srpskom Ministarstvu prosvjete. No, Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, pojašnjava kako hrvatski dužnosnici traže samo ono na što se Srbija obvezala međunarodnim sporazumima te tvrdi da udžbenici na hrvatskom nisu osigurani. Dodaje kako je HNV uz pomoć hrvatske vlade osiguralo udžbenike za niše i više razrede. 

- Nedostaje literatura za 20 posto sadržaja u predmetima povijest, geografija, likovno i glazbeno obrazovanije, na što manjine imaju pravo, kao i udžbenik iz hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, koji je izborni predmet i pandan udžbeniku koji je predsjednik Nikolić poklonio Bunjevcima - kaže Bačić.

>> Nikolićev 'dar smutnje': Udžbenici engleskog za prvi razred nisu na ćirilici

>> U Vojvodini postoje obitelji u kojima se jedan brat izjašnjava kao Hrvat, a drugi kao Bunjevac 

Komentara 12

Avatar TvojUjko
TvojUjko
09:24 18.09.2014.

Srbi u Hrvatskoj, imaju dodatne nastave na svom jeziku, u Zagrebu velebnu gimnaziju, vrtiće, škole ...a mi se u Srbiji moramo boriti još za udžbenike za Hrvate....

ST
stefj
10:07 18.09.2014.

He, he, jeste li primijetili kako se naš predsjednik nije očitovao o toj temi? Ipak ne smije izgubiti značajan dio svog biračkog tijela... Da nije Plenković postavio to pitanje u EU parlamentu, od svega ne bi bilo ništa, prošlo bi im tek tako...

Avatar kriticko_razmisli
kriticko_razmisli
09:58 18.09.2014.

Brišete mi komentar...zašto kad sam rekao istinu!! Kod srba ne postoje Hrvati, Bošnjaci ni Crnogorci ali postoje "Bunjevci" ahhahahahahaha ajmo načretanije!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije