Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udžbenici za manjine

Nikolićev 'dar smutnje': Udžbenici engleskog za prvi razred nisu na ćirilici

Josipović Nikolić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
08.09.2014.
u 22:25

Srbijanskim su vlastima miliji Bunjevci koji kažu za sebe da nisu Hrvati, kaže Tomislav Žigmanov, aktivist iz Tavankuta.

Uzbunom među Hrvatima u Vojvodini dočekan je dar koji je iz svog džepa financirao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Nikolić je darovao čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora, i to na ćirilici. Sporno je već to što Nikolić daruje udžbenike na bunjevačkom govoru, koji uopće nema standardni jezik, k tome su udžbenici za prvi razred i za dio drugoga na ćirilici s objašnjenjem da učenici još ne poznaju latinicu.

– Udžbenici su na početku na ćirilici jer učenici pohađaju nastavu na srpskom jeziku pa nije metodički da budu na latinici koju djeca još nisu savladala – kaže predstavnica bunjevačke manjine Suzana Kujundžić Ostojić. Međutim, udžbenici engleskoga za prvi razred nisu, naravno, na ćirilici – kaže Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, ističući kako su srbijanskim vlastima još od sredine osamdesetih godina, od dolaska Slobodana Miloševića na vlast, miliji Bunjevci od Hrvata, uvijek se favoriziraju Bunjevci koji se ne osjećaju Hrvatima. Takvih je sada, kaže Žigmanov, oko 16.000.

– Već 12 godina pokušavamo osigurati da Srbija financira udžbenike na hrvatskom jeziku, ali to nam unatoč pokušajima Republike Hrvatske i zalaganju hrvatskih udruga u Vojvodini do danas nije uspjelo – kaže Žigmanov ističući da se forsira bunjevački koji je, kaže, samo govor i nema standardni oblik. "Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici posljednja je manifestacija politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine", objavila je danas na svom Facebook profilu predsjednica HSP-a AS i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić. Pritom je optužila i predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića jer nisu reagirali na Nikolićev “akt tihog kulturocida”.

>>Josipović o udžbenicima na ćirilici: To je nekorektan potez

>>Hrvatska vlast prešućuje Nikolićev nasrtaj na vojvođanske Hrvate!

>>'Nikolićeva donacija manifestacija je politike uništenja hrvatskog jezika na tlu Vojvodine'

Komentara 24

CA
carpediem
22:56 08.09.2014.

Kako ide ona stara poslovica " ne vjeruj srbinu ni kad ti poklon poklanja" jer iza tog polona ti zlo misli ili te unistava a ovo je od njega bila ona na prljavi balkanski nacin ubijat jedan jezik, kulturu i naciju

DU
Deleted user
23:24 08.09.2014.

Gledajte ovu dvojicu, kao braća blizanci!

Avatar highlander.celsius
highlander.celsius
22:41 08.09.2014.

Čovjek se pokazao u svjetlu ludhog Putina, baš je Bunjevcima odlučio "pokloniti" knjige, za mene ima strukturu/izmreženost mozga kao neko manje mjesto kanalizaciju. Čovjek je kozmopolit nema šta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije