Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Gradonačelnik New Yorka: mnogi umiru kod kuće. U Europi više od 60.000 preminulih

London
Foto: Kirsty O'Connor/Press Association/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Snježana Herak, Hina
08.04.2020.
u 23:42

Na SAD otpada više od četvrtine službeno potvrđenih slučajeva u svijetu: ukupno 396.223 ili 29.609 novih u jednom danu, pokazuju podaci Johnsa Hopkinsa koji se neprestano osvježavaju

U svijetu je više od 1,4 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa, a broj preminulih premašio je 82.000. Oporavilo se više od 300.000 ljudi. U nastavku teksta pratite nove informacije iz cijeloga svijeta.

Tijek događaja:

23:41 Ograničenje kretanja u Francuskoj će biti produženo i nakon 15. travnja, a predsjednik Emmanuel Macron će u ponedjeljak nakon 18 sati predstaviti svoje odluke u vezi borbe protiv epidemije tijekom sljedećih tjedana, navelo je u srijedu francusko predsjedništvo, prenosi AFP. 

22:10 - Građani Srbije provest će ovog vikenda 60 sati u karanteni, potvrdila je u srijedu navečer premijerka Ana Brnabić objašnjavajući nove restriktivne mjere za suzbijanje korovanivus koje počinju u petak u 17 sati, a završavaju u ponedjeljak u pet ujutro.

"Sada je kraj petog tjedna, zdravstveni sustav je na nogama", rekla je Brnabić i najavila da će još nekoliko bolnica u Srbiji biti pretvoreno u tzv. COVID bolnice.

Brnabić je kao mogućnost najavila izoliranje gradova koji su žarišta epidemije, poput Beograda, Niša, Novog Pazara, Valjeva i Ćuprije te preporuku o mogućem zatvaranju velikih poduzeća na sedam ili 14 dana.

22:00 - U Europi je od koronavirusa umrlo više od 60.000 ljudi, javlja AFP.

20:00 U Francuskoj je od jučer preminula 541 osoba. Ukupan broj umrlih u toj zemlji tako sada iznosi 10 869. U bolnicama je hospitalizirano 30 375 pacijenata, od čega je 7,148 osoba na intezivnoj njezi. Samo u protekla 24 sata 482 osobe su prebačene na intezivnu njegu, javlja Le Monde. Ukupan broj potvrđenih slučajeva COVID-19 sada je 112 950.

19:55 Stanje britanskog premijera Borisa Johnsona se poboljšava, može se uspraviti i sjediti u krevetu te kontaktira s bolničkim osobljem, izjavio je u srijedu ministar financija Rishi Sunak.

 "Najnovije informacije iz bolnice govore da je premijer i dalje na odjelu za intenzivnu njegu i da se njegovo stanje popravlja. Također vam mogu reći da sjedi u krevetu i surađuje s kliničkim timom", rekao je Sunak na redovitoj vladinoj konferenciji za novinare.

Britanski premijer se i dalje nalazi u jedinici za intenzivnu njegu bolnice St. Thomas.

19:20 Država New York zabilježila je najtežu smrtnost od COVID-19 sa 779 smrtnih slučajeva u 24 sata, ali pandemija se polako stabilizira, izjavio je danas guverner Andrew Cuomo. Oko 586 osoba je hospitalizirano u posljednja 24 sata, što je sličan broj kao i u prethodna tri dana, ali bitno niži od onih zabilježenih u državi izmežu 25. ožujka i 3. travnja, s više od 1000 hospitalizacija dnevno. 

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je priznao u utorak da su službeni podaci osjetno niži od stvarnog broja umrlih od koronavirusa u New Yorku, jer brojni umrli kod kuće nisu uračunati u te podatke. Usporavanje broja hospitalizacija je "izravno povezano s našim akcijama i našim ponašanjem", istaknuo je guverner. "Ako ih prekinemo, vidjet ćete promjenu smjera krivulje. Nitko nije rekao da smo dosegli vrhunac", objasnio je.

Više od 400.000 osoba je poziitvno u Sjedinjenim Državama od kada je pandemija zahvatila zemlju i izazvala smrt više od 13.000 osoba.

18:12 Stigle su nove brojke za Italiju. Nastavlja se pad smrtnih slučajeva. Od jučer su preminule 542 osobe, a trenutno je zaraženo više od 95 000 ljudi. Više pročitajte ovdje.

18:07 U Ujedinjenom Kraljevstvu u protekla 24 sata preminulo je 938 osoba, čime se ukupan broj umrlih popeo na 7,097, javlja Guardian. Ukupno je zaraženih na razini Ujedinjenog Kraljevstva 232,708. Kao što je prethodno javljeno, najveći broj umrlih uvjerljivo je u Engleskoj.

FOTO Ujedinjeno Kraljevstvo: Nastavljaju se graditi privremene bolnice za oboljele od COVID-19

London
1/5

17:50 Krajnje lijevi američki senator Bernie Sanders (78) odustao je od utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. To znači da će na izborima 3. studenog izazivač predsjednika Donalda Trumpa biti Joe Biden, bivši potpredsjednik zemlje. Više pročitajte ovdje.

17:43 U protekla 24 sata u Engleskoj je umrlo 828 osoba, čime je ukupni broj smrnih slučajeva u Englestoj porastao na  6,483. Što se tiče ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, u Walesu su od jučer preminule 33 osobe, u Škotskoj 70 osoba, a u Sjevernoj Irskoj 5 osoba, javlja BBC.

Britanske oružane snage rade na planovima izgradnje još pet privremenih bolnica za oboljele od COVID-19.

17:29 Njemačka je vlada potvrdila prijedlog zakonodavnih promjena kojima će otežati strano preuzimanje strateških njemačkih poduzeća. Tim promjenama vlada u Berlinu želi zadržati nadzor nad strateškim sektorima kao što su opskrba cjepivima i strateškom infrastrukturom, poput elektroenergetske mreže. Više pročitajte ovdje.

17:11 Europski parlament, nakon svog sjedišta u Strasbourgu, i zgradu u Bruxellesu prepušta lokalnim vlastima za smještanje beskućnika te pripremu obroka za zdravstvene radnike i ugrožene u krizi izazvanoj širenjem zaraze novim koronavirusom.

16:51 Danas do 15 sati u Njemačkoj je zabilježeno ukupno 1965 smrtnih slučajeva, što je i dalje prilično mali broj u odnosu na veliki broj zaraženih koji je sada premašio 105 000, prenosi Bild.

VIDEO Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

16:48 Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sa sjedištem u Mostaru najavile su u srijedu mogućnost potpunog ograničavanja kretanja ljudi između pojedinih općina kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Dvije županije u Hercegovini, sa sjedištem u Mostaru i Širokom Brijegu, nakon banjolučke regije imaju najveći broj oboljelih od COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

Do srijede zaražene su 183 osobe, a devet ih je preminulo u COVID-bolnici Sveučilišnog kliničkog centra (SKB) u Mostaru.
Najteže stanje je u maloj općini Čitluku s nešto više od 18.000 stanovnika koja, sa 46 oboljelih, dijeli drugo mjesto u BiH s gradom Mostarom. 

U BiH se nastavljaju donositi posve različite odluke o sprječavanju širenja koronavirusa ovisno o kojoj razini vlasti se radi. Tako su vlasti općine Trebinje u Republici Srpskoj početkom ovoga tjedna zabranile uvoz roba i tranzit kamiona iz Čapljine, nakon što su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa, a istim mjerama u srijedu je odgovorila i Čapljina. Krizni stožer Čapljine na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem naložio je zabranu opskrbe prodajnih objekata ovoga grada podrijetlom s prostora grada Trebinja.

15:42 - U Srbiji su od posljedica koronavirusa od jučer preminule četiri osobe. U posljednja 24 sata testirano je još 1.135 osoba od čega ih je pozitivno 219.

Ukupno je u Srbiji zaraženo 2.666 osoba, a preminulo je njih 65.

Premda se čeka službena odluke vlade, izvjesno je da će nova mjera policijskog sata stupiti na snagu već ovog vikenda, a potpuna zabrana kretanja vrijedit će sada od petka u 17 sati do ponedjeljka u pet ujutro.

15:26 - Britanski premijer Boris Johnson je "klinički stabilan" u jedinici intenzivne njege i reagira na tretman protiv komplikacija koja prate Covid-19, javlja u srijedu Reuters i dodaje da se nižu pitanja kako će se zbog njegove odsutnosti donositi odluke o krizi s koronavirusom.

15:06 - Dio kontingenta zaštitne opreme koji je, kao pomoć državama zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa osigurala Turska, u srijedu je isporučen Bosni i Hercegovini, a nove donacije za BiH također najavljuju i EU i Sjedinjene Države.

Transportni vojni zrakoplov s pomoći u Sarajevu je dočekao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koi je kazao kako je dopremljeno nekoliko tisuća posebnih zaštitnih odijela za liječnike, oko dvije tisuće testova na koronavirus te nekoliko stotina tisuća zaštitnih maski i rukavica.

13:41 – Pozitivne vijesti iz Austrije stižu i danas. Već četvrti dan zaredom više je oporavljenih od koronavirusa nego novozaraženih. Prema podacima Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege objavljenima u 10 sati, u posljednja 24 sata 466 osoba oboljelih od koronavirusa je ozdravilo, a istodobno su zabilježena 343 nova slučaja zaraze. Ukupan broj oboljelih bilježi rast od 2,56 posto i iznosi 12.675. Pročitajte više OVDJE

13:28  – Broj  zaraženih koronavirusom u Rusiji u srijedu je narastao za 1175 i to je drugi dan zaredom da broj zaraženih raste za više od tisuću – objavile su vlasti. 

Rusija je do danas potvrdila ukupno 8672 zaražene osobe, od kojih su dvije trećine u najvećem gradu i prijestolnici Moskvi. Pod nadzorom je još 180.000 osoba za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene, stoji u priopćenju saveznih vlasti. 

13:20 – Talijanske luke ne mogu se smatrati sigurnima zbog epidemije koronavirusa te neće dopustiti uplovljavanje humanitarnim brodovima s migrantima, odlučila je vlada. 

12:35  – Direktor za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) opisao je epidemiju koronavirusa u Europi kao "vrlo zabrinjavajuću" i zatražio od vlada da dobro razmisle prije olakšavanja mjera kojima se sprečava širenje virusa. Više pročitajte OVDJE

11:49 – Najveća njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa objavila je da će znatno smanjiti flotu i zatvoriti poslovanje Germanwingsa u sklopu preustroja koji je ubrzala pandemija koronavirusa.

Lufthansa će trajno prizemljiti 18 zrakoplova dugog doleta i 11 zrakoplova srednjeg doleta, uključujući šest Airbusova za koje je već ranije dogovoreno da će biti prodani proizvođaču u 2022. godini. Smanjit će se i Eurowingsovo poslovanje s letovima na udaljene destinacije, koje posluje pod Lufthansinim krovom, a tri odjela bit će objedinjena kao što se planiralo i prije pandemije.

Germanwingsu je najavljeno gašenje.

11:40 – U posljednja 24 sata došlo je do porasta smrtnih slučajeva u Španjolskoj. Potvrđeno je 757 smrtnih slučajeva. Potvrđenih slučajeva je 146.690, ukupan broj preminulih je 14.555. Više od 48 tisuća pacijenata pušteno je iz bolnice, piše El Pais.

11:15 – Slovenija je objavila nove brojke. Imaju novooboljelih 36 osoba, a ukupni broj oboljelih od COVID-19 je 1091. U samo jednom danu preminule su četiri osobe, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na 40. U protekla 24 sata obavljeno je 1214 testiranja na koronavirus. 

 

10:35 – Dan nakon što su američki predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Joe Biden imali "prijateljski" telefonski razgovor o koronavirusu, najizgledniji demokratski predsjednički kandidat napao je način na koji je Trump reagirao na pandemiju.

– Donald Trump nije kriv za koronavirus. Ali je odgovoran za naš odgovor i svoje dužnosti mora uzimati ozbiljno – obrušio se na njega Biden.

– Zbog njegovih pogrešnih poteza i odgađanja pati puno Amerikanaca – dodao je.

10:11 – Francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle vraća se u luku nakon što je nekoliko članova posade počelo pokazivati simptome zaraze koronavirusom.

Pod strogim medicinskim nadzorom je oko 40 članova posade, priopćilo je francusko ministarstvo oružanih snaga.

10:01 – Britanski premijer Boris Johnson stabilno je nakon druge noći provedene na odjelu intenzivne skrbi za liječenje COVID-19 i terapije kisikom, prenose mediji u srijedu.

Johnson, koji je bio pozitivan na COVID-19 prije dva tjedna, u nedjelju je primljen u bolnicu St.Thomas, a u ponedjeljak je premješten na odjel intenzivnog liječenja jer mu se naglo pogoršalo stanje. Pedesetpetogodišnji britanski lider primio je kisik, no nije stavljen na respirator.

"Dobro se osjeća, stabilno je i vedra duha", rekao je Edward Argar, zamjenik ministra zdravstva.

VIDEO Snimka pluća osobe zaražene koronavirusom

09:58 – Najmanje 42 poduzeća u Japanu započela su stečajni postupak u veljači ove godine navodeći kao razlog prekida aktivnosti štetu od širenja novoga koronavirusa, izvijestila je u srijedu japanska javna televizija. Od tih tvrtki, 70 posto je iz sektora turizma i ugostiteljstva.

U Japanu je trenutačno više od 5,1 tisuće potvrđenih slučajeva zaraze, od čega su oko 700 putnici i posada kruzera Diamond Princess.

09:17 – Sjeverna Koreja, jedna od šačice zemalja koje još nemaju potvrđen slučaj COVID-19, rekla je da nastavlja testirati građane na koronavirus, a više od 500 ljudi smješteno je u karantenu, navela je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Stručnjak za ljudska prava UN-a pozvao je na ukidanje međunarodnih sankcija zemljama, uključujući Sjevernoj Koreji, kako bi se osiguralo slanje zaliha hrane do gladnih populacija za vrijeme pandemije. Sjevernoj Koreji sankcije su nametnute zbog nuklearnih i balističkih programa. 

Neki strani stručnjaci sumnjaju da Sjeverna Koreja, koja graniči s Kinom i Južnom Korejom, zemljama koje su snažno pogođene epidemijom, nije otkrila nijednu zarazu. Sjeverna Koreja pojačala je granične kontrole i uvela karantenu.

08:44 – Videokonferencija ministara financija članica Europske unije, koja je započela u utorak popodne, protegla se na cijelu noć na srijedu i još uvijek nema naznaka da su usuglašeni zaključci o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa.

Pitanje kolektivizacije dugova, odnosno uspostave instrumenta koji bi izdavao zajedničke obveznice, glavni je kamen spoticanja. Na tom se pitanju Europa ponovno podijelila na sjever i jug, kao i tijekom financijske i dužničke krize prije desetak godina.

08:07 – Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da bi izvanredno stanje u Srbiji zbog pandemije koronavirusa moglo biti ukinuto u roku od mjesec dana, ali je u međuvremenu najavio policijski sat tijekom cijelog vikenda u Beogradu i Nišu.

"Najvjerojatnije će to biti od ovog petka, vidjet ćemo od kada, jer nas je ona subota prijepodne skupo stajala", rekao je Vučić, aludirajući da su brojni građani dva vikenda ranije iskoristili lijepo vrijeme i proveli cijeli dan vani.

Najveći problem je popunjenost bolnica, rekao je Vučić i istaknuo da su Infektivna klinika i pulmologija pod najtežim udarom te da je još jedna bolnica COVID-19 – beogradski KBC "Dragiša Mišović", također "gotovo pun".

07:51 – Ulašteni novi roboti nježno provjeravaju puls visoko zaraznih pacijenata na odjelu intenzivne njege u talijanskoj bolnici koja vodi bitku s koronavirusom. Liječnici i sestre ih vole jer spašavaju i njihove živote. 

Talijanima se zbog virusa svijet okrenuo do neprepoznatljivog, ali malo toga ih više boli od činjenice da deseci liječnika i sestara umiru pokušavajući spasiti na tisuće pacijenata.

06:00 – Gotovo 2000 ljudi zaraženih novim koronavirusom u Sjedinjenim Državama umrlo je u zadnja 24 sata, pokazuju podaci koje je u utorak u 20.30 sati po mjesnom vremenu objavilo sveučilište Johnsa Hopkinsa, što je najveći broj umrlih u svijetu od početka pandemije. Nakon ovakva rekordnog porasta (+1.939 točno) ukupan broj umrlih penje se na 12.722. Najveća svjetska sila tako se približava dvjema najteže stradalim zemljama, Italiji (17.127 umrlih) i Španjolskoj (13.798). Na SAD usto otpada više od četvrtine službeno potvrđenih slučajeva u svijetu: ukupno 396.223, ili 29.609 novih u jednom danu, pokazuju podaci Johnsa Hopkinsa koji se neprestano osvježavaju.

– Amerika i dalje provodi najviše testiranja od bilo koje zemlje u svijetu i mislim da zato imamo najviše slučajeva zaraze – rekao je u utorak predsjednik Donald Trump na dnevnoj tiskovnoj konferenciji o krizi, spomenuvši da je dosad u zemlji bilo oko 1,8 milijuna testiranja.

FOTO New York u jeku pandemije koronavirusa: Puste ulice, bolnice na izmaku snaga

London
1/15

– Sigurno znam da neke zemlje s velikim brojem stanovnika imaju mnogo više zaraženih nego mi, ali ih ne prijavljuju – dodao je.

SAD od sredine prošlog tjedna bilježi više od 1000 umrlih na dan, unatoč mjeri izolacije koje su savezne države uvodile jedna za drugom. Savezna država New York glavno je žarište epidemije u Americi, s gotovo 5500 umrlih i 140.000 zaraženih, a najviše ih je u gradu New Yorku, gospodarskoj prijestolnici zemlje koja je zapravo zamrla. Vlasti su prošlog tjedna upozorile da bi u SAD-u od COVID-19 moglo umrijeti od 100.000 do 240.000 ljudi, ovisno o modelu, poštujući uputu o društvenom distanciranju.

Pandemija je pokosila najmanje 80.142 ljudi u 192 zemlje, pokazuje izračun koji je agencija France Presse objavila u utorak oko 21.00 po srednjoeuropskom vremenu na temelju službenih izvora.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
10:48 08.04.2020.

Test na coronu traje oko 3 dana a oni znaju nekoliko minuta nakon smrti da je pacijent umro od corone!!! Osim toga: "normalno" dnevno u SAD-u umire oko 5800 ljudi... Pametnome dosta!!!

ST
stefj
18:29 08.04.2020.

Opet se sve i svašta trpa pod smrt od korone... No nema veze, za sada su Britanci ko Talijani kada je epidemija bila na vrhuncu, vidjet ćemo da li će ih prestići.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
11:03 08.04.2020.

Emerika first

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije