Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO NAPADA WHO

Trump pronašao krivca za svoje pogreške

U.S. President Trump leads daily coronavirus response briefing at the White House in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
08.04.2020.
u 14:54

Trump je u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pronašao novog neprijatelja

Američki predsjednik Donald Trump žestoko se obrušio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) optuživši je da nije primjereno reagirala na opasnost novog koronavirusa i da je pod prevelikim utjecajem Kine, zaprijetivši da će obustaviti uplate namijenjene WHO-u.

Na Twitteru je Trump objavio da se WHO "zapetljala" s reakcijom na koronavirus, tvrdeći kako je WHO, premda većinu novca dobiva od SAD-a, previše sklon Kini. "To ćemo podrobnije proučiti", najavio je, kritizirajući svojedobnu preporuku WHO da prometne veze s Kinom ostanu otvorene.

- Zašto ste nas pogrešno savjetovali? - optužio je Trump na Twitteru. Očito je Trump u WHO-u pronašao novog političkog neprijatelja i krivca za sve pogreške koje se pripisuju njemu i njegovoj administraciji. Struka već danima upozorava kako je Trumpovo umanjivanje opasnosti od novog virusa utjecalo na činjenicu da su SAD i američki zdravstveni sustav pandemiju dočekali nespremni.

Trump je, doduše, među prvima ukinuo zračni promet između SAD-a i Kine, ali na tome je i ostalo. Stručnjaci tvrde da su on i njegova administracija propustili napraviti druge stvari koje bi osigurale bolji odgovor SAD-a na pandemiju koronavirusa.

Trump je u vrijeme kada se u SAD-u pojavio prvi slučaj zaraze novim koronavirusom, još 21. siječnja, bio u švicarskom Davosu, tvrdeći kako vjeruje kineskom predsjedniku Xi Jinpingu i kako on situaciju u SAD-u ima pod "apsolutnom kontrolom". Kada je malo kasnije WHO proglasio globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa, Trump je tijekom obilaska jedne tvornice automobilskih dijelova kod Detroita opet uvjeravao da je u vezi s novim virusom u SAD-u sve u redu, hvaleći se novim trgovinskim dogovorom što ga je postigao s Kinom. Trump je tijekom veljače puno puta uvjeravao kako je opasnost mala i kako će virus nestati, nastavljajući predizbornu kampanju i održavajući predizborne skupove na kojima su se okupljale tisuće njegovih pristaša.

Drugim riječima, čak i ako je WHO kasnila s reakcijom, činjenica je da SAD, baš kao i još neke zapadne države, nisu primjereno reagirali na upozorenja i alarme WHO-a ni onda kada su oni odaslani. 

Još početkom ožujka Trump je koronavirus izjednačavao s gripom, a proglasio je izvanredno stanje tek nakon što je WHO proglasio pandemiju, i to tjednima nakon što je WHO alarmirao svijet o novom koronavirusu. Iako je prije samo nekoliko tjedana tvrdio kako je Amerika potpuno spremna, Trump danas tvrdi kako će 240 tisuća mrtvih u ovoj krizi biti uspjeh, dok američkom zdravstvu kronično nedostaje zaštitne opreme i respiratora.

U takvoj situaciji, kada mu zbog neadekvatne reakcije na pandemiju koronavirusa demokrati prijete još jednom kongresnom istragom, Trump treba krivca za sve pogreške što su napravljene, a pronašao ga je u WHO-u.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar R & I
R & I
15:08 08.04.2020.

Za sve Hrvate, Sebe i Balkance, Trump je najbolji i najpoznatiji politicar. Sada se vidi gdje žive drzavljani treceg svijeta.

XA
xaron
18:46 08.04.2020.

Ne znam gdje živi ovaj Denis, možda u nekoj pečini. Pa svi znamo da je SZO bila protiv zaustavljanja zračnog prometa sa Kinom i ako je tamo bjesnila epidemija. Ponašanje Tedrosa ( šef SZO ) je u najmanju ruku jako čudno.

Avatar Joja
Joja
07:56 09.04.2020.

Sad neko treci kriv kao da niko nije imao pojma sta se desava u Kini ako nista drugo na svim vijestima je bilo i divili se kako su Kinezi sagradili bolbicu u desetak dana a niko nije razmisljao sta ako se taj virus prosiri izvan Kine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije