Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka će štititi strateške tvrtke od stranog preuzimanja

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier tvrdi da je sadašnji zakon "ekstremno liberalan".
08. travnja 2020. u 17:29 14 komentara 1397 prikaza
Angela Merkel
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Njemačka je vlada potvrdila prijedlog zakonodavnih promjena kojima će otežati strano preuzimanje strateških njemačkih poduzeća. Tim promjenama vlada u Berlinu želi zadržati nadzor nad strateškim sektorima kao što su opskrba cjepivima i strateškom infrastrukturom, poput elektroenergetske mreže.

lufthansa Državna pomoć Njemačka bi mogla uložiti milijarde u Lufthansu

Sadašnji njemački zakon o gospodarskoj suradnji s inozemstvom je "ekstremno liberalan", ocijenio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier, objašnjavajući kako je cilj zakonodavnih promjena spriječiti rasprodaju njemačkih gospodarskih interesa.

Zbog toga će Njemačka zaoštriti uvjete za preuzimanje strateških tvrtki i inicirati provjeru investicija iz nečlanica EU u svjetlu njihova utjecaja na sigurnost i javni red, kao i zbog zaštite njemačkog stručnog znanja. O zaštiti strateških poduzeća u Njemačkoj se razmišljalo i prije aktualne krize, i to nakon što su kineske kompanije proteklih godina preuzele ili pokušale preuzeti neke strateške njemačke kompanije, osobito u sektoru industrijske robotike i distribucije električne energije.

Angela Merkel
1 / 4
Coronavirus - Berlin

Njemačka je u sklopu nedavno potvrđenog paketa pomoći gospodarstvu već donijela odluku o osnivanju posebnog fonda preko kojeg će država moći preuzimati udjele u tvrtkama od strateške važnosti, koje su se zbog krize našle u teškoćama, kako bi spriječila njihovo preuzimanje od strane investitora iz nečlanica EU.

Nedavno je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja dolazi iz Njemačke, pozvala sve članice Europske unije da u vrijeme aktualne krize zbog koronavirusa zaštite ključnu imovinu i stratešku infrastrukturu od stranog preuzimanja, upozoravajući pritom na posebnu važnost sektora kao što su javno zdravstvo, medicinska istraživanja i strateška infrastruktura.

Asparagus harvest - harvest helpers from Germany POSEBNA MJERA Njemačka hitno uvozi 80 tisuća sezonaca za berbu šparoga i jagoda

- Mnoga su poduzeća privremeno oslabljena. Moramo se pobrinuti za njih - kazala je šefica Europske komisije, poručujući kako "moramo znati tko iz inozemstva investira u te tvrtke i s kojom svrhom". Zato je pozvala na zaštitu europskih tvrtki od stranog preuzimanja koja mogu oslabiti europsku sigurnost i javni red, i to u skladu s europskim pravilima i međunarodnim obvezama.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar willi66
  willi66:

  doslo je vrijeme za zamjenu na pozornici..slobodna trgovina nije nikada vazila za sve

 • Avatar pantagana
  pantagana:

  Interesantno, a hrvatskoj prijetili sankcijama ako ne prodaju takve iste tvrtke.

 • Playmaker:

  Merkelica sluša nekog Doktora Dorsten,koji je izmislio Test Pcr !!!! Test uopšte nije dokaz o Coroni,pokazuje i kid zdravih Ljudi pozitivno vele brojni Doktori na youtube !!!! Pola Testova neizpravni !!! A taj Dorsten sada Milioner !!!!😎😎😎😎