Naslovnica Vijesti Svijet

Trump proglasio izvanredno stanje: Zabranio kupnju strane telekomunikacijske opreme

Bijela kuća opravdava se da je uredba donesena zbog toga što 'strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u'
16. svibnja 2019. u 09:57 33 komentara 3560 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, čime ponajprije pogađa Kinu.

Donald Trump suđen za prijevaru Trump potpisao puni oprost za bivšeg medijskog tajkuna Conrada Blacka

Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio uredbu koja je bila očekivana, a ponajprije pogađa veliku kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei koja je odavno na ciljniku američkih vlasti.

Te "nerazumne restrikcije gaze prava Huaweija", reagirala je kineska tvrtka.

Donald Trump JOŠ VIŠE ODBIJENIH VIZA Zašto Trump ne ukida vize Hrvatima? Hrvati ne mogu dokazati da neće i ostati u SAD-u

One samo "vode Sjedinjene Države k lošijim i skupljim rješenjima" na području 5G, pete generacije mobilnih mreža, upozorava tvrtka u priopćenju. Huawei za sebe kaže da je "lider 5G bez premca".

Bijela kuća opravdava se da je uredba donesena zbog toga što "strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u".

Peking naprotiv ocjenjuje da je riječ o nelojalnom potezu kojim se suzbija konkurencija.

Kina Pobuna radnika u komunizmu Kineske vlasti kunu se u Marxa, a izrabljuju radnike formulom 9-9-6

Ovo je najstroža mjera Trumpove administracije uperena protiv kineskog tehnološkog sektora koji se naglo širi, napose u afričkim, latinoameričkim i azijskim zemljama s gospodarstvima u naglom usponu.

Odgovor Huaweija

- Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni surađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja tvrtke Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u konačnici narušiti interese američkih tvrtki i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava tvrtke Huawei i potaknuti druga ozbiljna pravna pitanja - priopćeno je iz Huaweijeve poslovne grupe.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • nirovad:

  ovo sve manje liči na demokraciju a sve više na diktaturu.

 • Avatar Golum
  Golum:

  Huawei telekomunikacijska oprema je trenutno vrh u odnosu na cijenu zato Trump i pizdi jer CISCO nema 5G tehnologiju a cijena opreme kao da kupujes svemirsku opremu.

 • Avatar southman
  southman:

  Tko god što mislio SAD najlakše u svijetu može podnijeti bilo kakav trgovinski rat sa bilo kim na svijetu pa bila to i Kina.