Naslovnica Vijesti Svijet

Trump kaže da SAD neće prihvatiti zajedničku izjavu G7

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu
10. lipnja 2018. u 07:43 8 komentara 866 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da će povući američku potporu izjavi G7 te ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

Kanadski summit G7 Trumpa ne zanima zajedništvo, on se ponaša kao trgovac

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se  složili oko borbe protiv protekcionizma.

Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na uzvoz čelika i aluminija.

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji "neće dopustiti da ih se tlači". "Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!", ustvrdio je.

Ministri financija održali sastanak uoči G7 summita Odlluka na SAD-u Ministri financija G7 poručili SAD-u da je na Trumpu da izbjegne trgovinski rat

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku. Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno, tako u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenju.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice (SAD), Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japana, piše Reuters.

Donald Trump
1 / 13
G7 Sastanak najbogatijih Raskol na G7: Trump razbija Europu
INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

 • trabant7:

  I koga briga.

 • Avatar Foton
  Foton:

  Sve vise izgleda da je Trump ruski igrac, razbija EU, podilazi Putinu. Biti ce interesantno kad doznamo na cemu ga Rusi tako uspijesno ucjenjuju, novac, seksualne afere, utaja poreza? Trump je Zdravko Mamic Amerike, prije ili kasnije ce platiti ceh.

 • Zapadnjak:

  Financial times je pisao da im je Trump ponudio da od g7 naprave veliku zonu slobodne trgovine pri cemu bi uvjeti bili potpuno jednaki za sve - drzave bi trebale ukinuti sve subvencije i sve tarife - naravno da EU ... prikaži još! i kanada to ne zele jer one su te koje igraju neposteno koje imaju vise tarifa i dijele puno vise subvencija - trump je potpuno u pravu sto se tice nepostenosti EU (i kineskog) pristupa - ostaje međutim pitanje je li odabrao najpametniji nacin da rijesi problem iz nekoliko razloga: 1. trgovinski deficit SAD-a nema negativne posljedice na nezaposlenost u SAD-u, ona je ispod 4 posto i u takvoj klimi americkim potrosacima uvoz nije problem - stovise, odgovara im kupovanje strane subvencionirane (a samim tim i jeftinije) robe i 2. ovaj pristup "spreman sam na sve i provest cu sve sto govorim, ali to nece biti potrebno jer ce druga strana popustiti" nece proci kod EU, ne na ovom polju, lobiji u glavnim industrijama su prejaki i previse vole svoj dominantan polozaj na trzistu, dijelom izazvan spominjanim subvencijama, i ucinit ce sve (i vjerujem uspjeti) da EU ne promijeni svoj pristup...