Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zprijetio uvođenjem novih carina

Trump kaže da SAD neće prihvatiti zajedničku izjavu G7

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
10.06.2018.
u 07:43

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da će povući američku potporu izjavi G7 te ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se  složili oko borbe protiv protekcionizma.

Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na uzvoz čelika i aluminija.

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji "neće dopustiti da ih se tlači". "Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!", ustvrdio je.

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku. Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno, tako u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenju.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice (SAD), Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japana, piše Reuters.

Donald Trump
1/13
Ključne riječi

Komentara 8

Avatar spira
spira
08:25 10.06.2018.

hihihihi . Rusija može u G8 ali pod ruskim uslovima . Što znaši da ne žele ....LAVROV: RUSIJA NIJE TRAŽILA POVRATAK U G8 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva nikada nije zatražila da joj sea joj se dozvoli povratak u G8 (grupu osam najrazvijenih država sveta). TAS S prenosi da je Lavrov to kazao ruskom televizijskom "Kanalu 1", komentarišući sugestiju predsednika SAD Donalda Trampa da Rusiju treba ponovo primiti. "Kada su naši zapadni partneri odlučili da se vrate na format G7, mi smo prihvatili njihovu odluku i od tada radimo na drugim platformama. Članovi Šangajske organizacije za saradnju, BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i G20 dele naš pristup", rekao je Lavrov.

Avatar Foton
Foton
15:21 10.06.2018.

Sve vise izgleda da je Trump ruski igrac, razbija EU, podilazi Putinu. Biti ce interesantno kad doznamo na cemu ga Rusi tako uspijesno ucjenjuju, novac, seksualne afere, utaja poreza? Trump je Zdravko Mamic Amerike, prije ili kasnije ce platiti ceh.

ZA
Zapadnjak
11:37 10.06.2018.

Financial times je pisao da im je Trump ponudio da od g7 naprave veliku zonu slobodne trgovine pri cemu bi uvjeti bili potpuno jednaki za sve - drzave bi trebale ukinuti sve subvencije i sve tarife - naravno da EU i kanada to ne zele jer one su te koje igraju neposteno koje imaju vise tarifa i dijele puno vise subvencija - trump je potpuno u pravu sto se tice nepostenosti EU (i kineskog) pristupa - ostaje međutim pitanje je li odabrao najpametniji nacin da rijesi problem iz nekoliko razloga: 1. trgovinski deficit SAD-a nema negativne posljedice na nezaposlenost u SAD-u, ona je ispod 4 posto i u takvoj klimi americkim potrosacima uvoz nije problem - stovise, odgovara im kupovanje strane subvencionirane (a samim tim i jeftinije) robe i 2. ovaj pristup "spreman sam na sve i provest cu sve sto govorim, ali to nece biti potrebno jer ce druga strana popustiti" nece proci kod EU, ne na ovom polju, lobiji u glavnim industrijama su prejaki i previse vole svoj dominantan polozaj na trzistu, dijelom izazvan spominjanim subvencijama, i ucinit ce sve (i vjerujem uspjeti) da EU ne promijeni svoj pristup...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije