Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonino Picula:

'Europska unija je u jednoj posebnoj vrsti rata, jednim dijelom građanskog'

Tonino Picula
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
24.11.2015.
u 07:23

Europu nisu napale nikakve strane vojske, ali protiv nje brutalno ratuju neki njezini državljani koji su ovdje rođeni i odrasli, rekao je Picula

– Pitanje zaštite granica u Europskoj uniji postalo je tijekom proteklih tjedana dramatično povezano s pitanjem zaštite građana. Do sada je izbjeglički fenomen, uglavnom, tretiran kao humanitarno i organizacijsko pitanje, a nakon masakra u Parizu i događaja u Bruxellesu dobiva dominantno sigurnosni profil – poručio je zastupnik Tonino Picula jučer navečer na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu.  

Istaknuo je da je Europska unija u jednoj posebnoj vrsti rata – i to jednim dijelom građanskog.

– Europu nisu napale nikakve strane vojske, ali protiv nje brutalno ratuju neki njezini državljani koji su ovdje rođeni i odrasli. Korijene tog fenomena treba tražiti u jednoj vrsti socijalne patologije nastale na podlozi osjećaja isključenosti iz sustava koji su trebali osigurati društvenu promociju i prihvaćenost.

Naravno da svatko koga pogodi nezaposlenost ne postaje automatski i terorist – dodao je Picula.

– Ovdje se radi o prožimanju različitih socijalnih, (vanjsko)političkih, vjerskih i medijskih faktora. Ali nema sumnje: terorističke prijetnje napinjat će ne samo nacionalne nego i europske pa i globalne institucije određujući karakter Unije u prvim desetljećima 21. vijeka – zaključio je Picula.

>> 'Sad postaje jasno da je Bruxelles jedan od, ako ne i glavni džihadistički centar u Europi'

>> Opasnost od terorističkih organizacija iz BiH je realna

Komentara 11

Avatar zetvukovarski
zetvukovarski
09:16 24.11.2015.

Picula ,ti si pametan čovijek i zato te molimo da nas rješiš ovog bolesnika Milanovića. Preuzmi vodstvo u SDP-u i bit će te prava socijaldemokratska stranka, nažalost za sada ste obični komunisti .

Avatar majmunranko
majmunranko
08:25 24.11.2015.

Picula, reci ti nama što u EU kažu o navodima Bilda po kojima Milanovićeva vlada trguje s ISIL-om i na taj način financira terorizam? Ovi "domaći" mediji u austrijskom i njemačkom vlasništvu o tome ni na zucnu, pa je očito da i oni uzimaju dio ISIL-ovog kolača. Jesu li tebe možda ispitali iz policije, kao člana "stranke domoljuba i patriota"?

PE
perfa57
08:45 24.11.2015.

Za svaki rat potrebne su dvije strane. Koja je druga? Ne nabijaj mi krivicu ako nisam kriv, a sve samo zbog političke korektnosti i liberalne opcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije