Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISKE TEMPERATURE

Tisuće putnika zarobljeno u europskim zračnim lukama

putnici
Autori: sd, lk/vlm
19.12.2010.
u 12:56

Zrakoplovi Croatia Airlinesa lete na planiranim linijama, ali imamo problema s dolascima zrakoplova iz Londona, Pariza i Frankfurta, rekli su nam u zračnoj luci Pleso

Zbog loših vremenskih uvjeta najveće europske zračne luke otkazuju na stotine letova. Glavni londonski aerodrom Heathrow, inače najprometnija zračna luka u Europi, objavio je kako zbog zamrznute piste niti danas neće moći primati zrakoplove te da će uspjeti omogućiti tek nekoliko polijetanja.

Iz British Airwaysa pojašnjavaju da se planira polijetanje svega sedam aviona tijekom današnjeg dana, a putnici koji su u London trebali stići iz dalekih istočnih destinacija spuštaju se u zračne luke u Grčkoj i Španjolskoj.

- Nekoliko tisuća osoba moralo je, na žalost, na aerodromu provesti noć. Pokušavamo im boravak ovdje učniti što ugodnijim dijeleći pokrivače, hranu i vodu - kazao je Andrew Teacher, glasnogovornik Heathrowa, pojašnjavajući kako bi se bilo neozbiljno igrati s ljudskim životima i nastaviti s letovima tijekom "najgore snježne oluje u zadnjih 20 godina".  

Osvrčući se na primjedbe kako vremenski uvjeti nisu tako grozni da bi nastao toliki kaos, djelatnici Heathrowa pojašnjavaju kako ta velika zračna luka ima 200 stajališta za zrakoplove te da se samo s jednog stajališta trebalo odnijeti i po 30 tona snijega, a posao dodatno otežava to što se čist oko parkiranih zrakoplova. 

Londonski Gatwick je nakon duge jučerašnje pauze otvoren poslije čišćenja piste, ali je uprava zračne luke objavila da se tijekom dana mogu očekivati odgode letova.

I manje zračne luke Stansted, Luton i Birmingham otvorene su danas, ali su također upozorile putnike da će biti odgoda i čekanja.

U Londonu je izmjereno -5 C, dok je u dijelovima Škotske izmjereno čak -17C. Prognostičari najavljuju da bi ovo mogla biti najhladnija zima u Velikoj Britaniji od 1910. od kada je počelo mjerenje. Snijeg je odnio i prve žrtve - jedan je muškarac poginuo kada je ambulantno vozilo u kojem se vozio skliznulo s ceste u grmlje, a jedna je tinejdžerka smrtno stradala u Irskoj kada se sanjkama zaletjela u drvo.

Mrtvih je bilo i u Italiji - jedan vozač kamiona poginuo je u prometnoj nesreći, a jedan muškarc umro je od srčanog udara koji ga je pogodio dok je čistio snijeg.

I na drugim aerodromima na potezu od sjevera Europe do Bugarske (u kojoj je izmjeren snijeg visine jedan metar) tisuće ljudi ne uspijeva doći do destinacija na kojima su namjeravali provesti božićne blagdane.

U Frankfurtu je već otkazao najmanje 500 od 1 300 letova koliko ih je ukupno bilo predviđeno za danas. Na pariškom Charles de Gaulleu zatvorene su sve piste. Otkazivanja letova i gužvi ima i na aerodromima u Amsterdamu, Ženevi, Munchenu i Copenhagenu.

Ključne riječi

Komentara 5

PN
premda_nije
14:11 19.12.2010.

\"Interesantno\" mi je to sa Heathrow-om! Zamisli -5 C i nema letova! Što bi trebali reći na to oni koji lete u Moskvi, Helsinkiju, Sibiru, Aljasci?! Uostalom noćas je na Plesu bilo -14 C pa su ujutro avioni bili spremni?!

OB
-obrisani-
14:53 19.12.2010.

u 14:11h premda_nije je napisao/la:Uostalom noćas je na Plesu bilo -14 C pa su ujutro avioni bili spremni?! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Morali bi ovi iz Engleske doci k tebi... sigurno bi im ti pokazao kak se to radi... na Plesu, gdje suu oba aviona uvijek spremni......... http://www.vecernji.hr/zagreb/roditelji-djecom-pet-sati-lutali-plesom-jer-nisu-dobili-smjestaj-clanak-227877

MU
mala ulica
23:30 19.12.2010.

U velikim zračnim lukama nemaju dovoljno strojeva za odmrzavanje aviona. Tako ne uspiju pokriti potrebu u izvanrednim situacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije