Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA POLOVICA LJETA

Objavljena prognoza za svibanj, lipanj i srpanj. Mnogima se neće svidjeti!

kiša
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.05.2019.
u 17:41

Toplo ljeto očekuje se u središnjoj i istočnoj Europi, a bit će i oborina

Ovogodišnji prvi dio ljeta u većem dijelu Europe bit će topliji nego što je uobičajeno, stoji u izvješću The Weather Company, tvrtke u vlasništvu IBM-a, objavljenom u ponedjeljak, a iznadprosječno čestih kišnih oborina bit će u lipnju i srpnju.

Iako je svibanj počeo vrlo hladno, i premda je prvih pet dana neuobičajeno vrijeme za ovaj dio godine, Zoran Vakula predviđa da će ostatak mjeseca ipak imati i tople dane, čime će srednja temperatura zraka biti prosječna, a ponegdje i s pozitivnim predznakom.

Drugom polovicom godine, odnosno od lipnja pa do studenoga 2019., trebalo bi doći do pozitivnih odstupanja, i to znatnije od prosjeka srednje temperature zraka. Vjerojatnost takvog vremena vrlo je visoka, prenosi Vakula za HRT.

Za oborine se ne može sa sigurnošću reći, ali Vakula naglašava da bi dio Hrvatske mogao imati višak, a dio manjak oborina.

I premda postoje razlike u klimatskim modelima za ljeto, općenito se predviđa toplo ljeto, osobito u središnjoj i istočnoj Europi, stoji u izvješću.

Tvrtka je revidirala raniju prognozu za južnu i istočnu Europu za mjesec svibanj te se očekuje da taj mjesec bude hladniji nego što se ranije predviđalo.

The Weather Company tvrtka je u vlasništvu IBM-a koja se bavi vremenskom prognozom i informacijskom tehnologijom, a vlasnik je weather.coma, intellicast.coma i Weather Undergrounda.

SVIBANJ

Britanija i južna Skandinavija: toplije i sušnije od uobičajenog

Njemačka: toplije i sušnije od uobičajenog

Jugoistočna Europa: hladnije i vlažnije od uobičajenog.

Španjolska/Francuska/Alpe: toplije i sušnije od uobičajenog

LIPANJ

Britanija i južna Skandinavija: hladnije od uobičajenog, vlažnije od uobičajenog u istočnim dijelovima, sušnije od uobičajenog na zapadu

Njemačka: toplije od uobičajenog na jugu, hladnije od uobičajenog na sjeveru, vlažnije od uobičajenog

Jugoistočna Europa: toplije i vlažnije od uobičajenog

Španjolska/Francuska/Alpe: toplije i sušnije od uobičajenog

SRPANJ

Britanija i južna Skandinavija: toplije od uobičajenog za skandinavsko područje, hladnije od uobičajenog u Britaniji, vlažnije od uobičajenog

Njemačka: toplije i vlažnije od uobičajenog

Jugoistočna Europa: toplije i sušnije od uobičajenog

Španjolska/Francuska/Alpe: toplije od uobičajenog na istoku, hladnije od uobičajenog u zapadnim dijelovima, vlažnije od uobičajenog.

Nevrijeme u Dubrovniku

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar dras32
dras32
17:39 06.05.2019.

Ovo je prognoza kao narodne brojanice, od svete Lucije kakvih je sljedećih 12 dana do Božića, takvi će biti 12 mjeseci iduće godine. Još mi se brojanice čine točnijima.

DU
Deleted user
19:39 06.05.2019.

Kiša će u lipnju padati samo dva puta. Jednom 16 dana a drugi puta 14 dana. Ostatak mjeseca će biti sunčano i vruće s prosječnim dnevnim temperaturama od 20 stupnjeva Celzijusa. I to, 10 stupnjeva prijepodne i 10 stupnjeva poslijepodne. Ako ne dođe do nekakvih nepredviđenih, neočekivanih promjena noću će uglavnom biti mrak. Jednako "pouzdano" kao i kod "profesionalaca"! -:)

CA
capto a parva
18:58 06.05.2019.

Ne znaju oni kakvo je vrijeme bilo jučer a kamoli sutra ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije