Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆI TREND

Sve više mladih koristi proizvod povezan s teškom bolesti pluća: 'Neki čak ne dočekaju transplantaciju, tolika su oštećenja'

E-cigarete dominiraju svijetom: Zapo?inje Anti-Tobacco konferencija u Ženevi
Rainer Jensen/DPA
09.12.2023.
u 08:11

Dok se jednokratne e-cigarete u svijetu postupno zabranjuju, u Hrvatskoj "vejpaju" već i djeca, pokazuje anketa jedne zagrebačke osnovne škole. No, radi se o iznimno opasnom trendu

U anketi provedenoj u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi rezultati su pokazali da većina 13-godišnjaka ne koristi e-cigarete, no zabrinjavajući podaci ukazuju na povećanu prisutnost pušenja ili vejpaju među sedmašima i čak petašima. Naime, više od 60 posto sedmaša vidjelo je svoje vršnjake kako puši ili vejpa, a čak 10 posto petaša to radi povremeno ili je barem probalo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) naglašava da su e-cigarete privlačne mladima zbog svoje šarene i zabavne naravi, često s okusima poput maline, vanilije ili duhana, zbog čega ih maloljetnici koriste kao "gadgete". Prema podacima, 33 posto dječaka i 44 posto djevojčica u dobi od 15 godina u Hrvatskoj ih je probalo, dok ih 21 posto dječaka i 29 posto djevojčica redovito koristi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je upozorenje školama već prije godinu dana o očekivanom povećanju uporabe e-cigareta među mladima, a ministar Radovan Fuchs ističe za Dnevnik.hr da su sada poduzeli dodatne korake kako bi suzbili ovaj trend.

Iako e-cigarete nemaju katrana, zabrinjavajuće je što jednokratne e-cigarete mogu sadržavati istu količinu nikotina kao dvije kutije običnih cigareta, zbog čega ih sve više zemalja postupno zabranjuje. U svijetu su zabilježeni prvi slučajevi nove plućne bolesti, evali, koja se povezuje s inhalacijom e-cigareta.

VEZANI ČLANCI:

- To je akutna ozljeda plućnog parenhima, nastala inhalacijom tih elektronskih cigareta koja dovodi do akutnog oštećenja pluća, u nekim slučajevima do smrti ljudi koji ne dočekaju ni transplantaciju pluća. Ima puno zabilježenih slučajeva u svijetu - objasnio je Radovan Zrilić, ravnatelj Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Privlačnost e-cigareta za mlade, kako ističu stručnjaci, leži u njihovim okusima i marketinškom utjecaju influencera i zvijezda, čime postaju neodoljive mladima.

VIDEO Treba li zabraniti pušenje u kafićima: 'Totalno, tko hoće pušiti, neka ide van u park'

Komentara 3

G1
Gustav 13
08:31 09.12.2023.

To im ne smeta , a za cipiranje i cijepljenje se bune

Avatar antikomunist1
antikomunist1
09:38 09.12.2023.

Jesu to ta djeca iz obitelji koje jedva "spajaju kraj s krajem"? Sve teže dolaze do Adidasa i Nike-a! Tu sad trebaju gradske i državne vlasti žurno pomoći........

KI
kingtom
19:09 10.12.2023.

Pušenje cigareta, e-cigarata svih vrsta treba zabraniti svuda, na svim javnim mjestima, kafićima, restoranima, na ulici itd. Ne znam zašto već to nije zabranjeno. Tko oće neka puši doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije