Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodni terorizam

Suđenje stranim borcima iz ukrajinske vojske prebačeno u Rusiju, na popisu i Prebeg

Zagreb: Vjekoslav Prebeg, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
25.04.2023.
u 07:58

Vjekoslav Prebeg u Hrvatskoj je od lanjskoga rujna, kada je oslobođen iz ruskog zarobljeništva nakon velike diplomatske i političke akcije

Na stranicama Okružnog vojnog suda u ruskom gradu Rostovu na Donu objavljeno je da je taj sud prihvatio slučaj petorice stranih boraca iz redova ukrajinske vojske koje su zarobile ruske snage. Među njima je optužen i Hrvat Vjekoslav Prebeg. Optužnica je ista kao i na prethodnom sudu – međunarodni terorizam i organiziranje terorističke skupine. No Vjekoslav Prebeg je u Hrvatskoj, nakon što je prošloga rujna oslobođen iz ruskog zarobljeništva nakon velike diplomatske i političke akcije. Što znači njegovo uključenje u krug optuženih, nisu sigurni ni ruski izvori s kojima smo razgovarali, kao ni domaći. Svi se slažu da će se morati pričekati da sudac na slučaju Denis Galkin donese odluku.

U svakom slučaju, transfer slučaja je zanimljiv. Do sada su optuženi bili na sudu u samoproglašenoj i međunarodno nepriznatoj tzv. Narodnoj Republici Donjeck, proruskoj tvorevini na ukrajinskom teritoriju. Sada je prebačen na sud u Rusiji. Sud u Rostovu na Donu već je osudio jednog zarobljenog pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na tri i pol godine zatvora zbog sudjelovanja u aktivnostima ukrajinskog nacionalističkog pokreta Pravi sektor. Međutim, ime optuženika nije navedeno, a informacije o slučaju nisu dostupne na internetskoj stranici suda. On je, prema izjavama lokalnih dužnosnika, navodno bio član Azova i “propagirao svoje stavove među mladima u Rostovu”.

Video: Vjekoslav Prebeg

Sredinom svibnja lokalni mediji izvijestili su da su ukrajinski vojnici koji su evakuirani iz tvornice Azovstal u pritvoru u obližnjem gradu Taganrogu, gdje su uvjeti u zatvorima vrlo loši a ćelije prepune.

Također, u Rostovu su i neki ruski vojnici kojima će se suditi zbog dezertiranja. Tako će na optuženičku klupu na ruskom sudu sjesti Matthias Gustavsson, John Harding, Dylan Healy i Andrew Hill. To je sudbina koju je izbjegao Vjekoslav Prebeg. Zrakoplov u kojem se nalazio s još devet oslobođenih zarobljenika – petoricom Britanaca, dvojicom Amerikanaca, Marokancem, Šveđaninom – sletio je 21. rujna u Rijad u Saudijskoj Arabiji. Dvije zemlje pokazale su se ključnima u akciji oslobađanja ili razmjene: Ukrajina čiji su to bili vojnici i koja je radila na njihovoj razmjeni i oslobađanju, te Saudijska Arabija koja je apostrofirana kao posrednica u pregovorima. Saudijski princ, prestolonasljednik Bin Salman, razgovarao je o oslobađanju zarobljenika još prošlog lipnja u Rijadu kada je održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Zaljevskog vijeća za suradnju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je tada obećao da će razgovarati s predsjednikom Vladimirom Putinom i prenijeti zamolbu princa Bin Salmana za oslobađanje stranih zarobljenika.

Komentara 12

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:37 25.04.2023.

I oni sude u otsutnosti.

GO
goran2hr
11:59 25.04.2023.

On je tamo bio kada je bilo najteže. Sada kada su Ukrajinci ojačali, a Rusima se smiješi poraz, njega više ne zovu u Donbas. Umjesto njega, drugi će pokupiti slavu. Još je ostao i bez te fatalne žene. Iduća dva tjedna biti će ključna.

DP
Dpejakovic2
10:19 25.04.2023.

Moskvija je država terorizma. Što se prije zatvore granice za svu robu prema njima to bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije