Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oslobođen u razmjeni

Prebeg za Reuters o ruskom zarobljeništvu: Govorili su mi da sam plaćenik, jednom su me pretukli da sam izgubio svijest

Zagreb: Vjekoslav Prebeg, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/8
21.10.2022.
u 22:20

Prebeg je rekao da se neće vraćati u Ukrajinu. 'Imam 40 godina i za mene je to bilo jako teško fizičko iskustvo i nemam više snage ponoviti ovako nešto', kazao je za Reuters

Vjekoslav Prebeg, hrvatski državljanin koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja za Reuters je ispričao detalje iz ruskog zarobljeništva. 

Prošlo je mjesec dana otkako Prebeg oslobođen u razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije. Reuters piše kako 40-godišnji Hrvat još uvijek izgleda potreseno dok prepričava svoja iskustva. Prebeg je rekao da je otišao u Kijev u prosincu 2019. jer je želio pomoći Ukrajini u njenom istočnom ratu protiv proruskih separatista, a kasnije se prijavio u ukrajinsku vojsku u svibnju 2020.

Njegov bataljun bio je na prvoj crti napada kada je ruska invazija, koju Moskva opisuje kao specijalnu vojnu operaciju započela 24. veljače. Brojčano nadjačani bili su prisiljeni na povlačenje. Mjesec dana kasnije, tijekom borbi u blizini južnog grada Mariupolja, rekao je da su ga zarobili ruski vojnici, koji su ga odveli u stožer svoje jedinice u napuštenoj vojarni.

"Kada sam stigao tamo, izveli su me iz auta, glava mi je bila pokrivena nekakvom vrećom. Odmah sam dobio udarac u glavu, slomljen mi je nos i počelo je brutalno ispitivanje", rekao je za Reuters.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Dodao je da je nasilno postupanje prestalo kada je intervenirao zapovjednik jedinice. Dopušteno mu je da se istušira, dobio je hranu i topli napitak. Potom je proveo noć u garaži s drugim ratnim zarobljenicima, svezanih očiju, prije nego što je prebačen u istočnu regiju Donjeck pod ruskom kontrolom.

"Stražari su stalno repetirali oružje i stavljali nož po raznim dijelovima moga tijela, nogama, vratu, trbuhu, posebno meni jer sam bio stranac i cijelo vrijeme su govorili 'ti si plaćenik' . Govorili su 'hajdemo ga baciti i ubiti pa ćemo reći da je pokušao pobjeći, što će nam'. U jednom trenutku su me toliko pretukli da sam izgubio svijest", ispričao je Prebeg. 

Ujedinjeni narodi priopćili su u rujnu da Rusija ne dopušta pristup ratnim zarobljenicima i da ima dokaze da su neki bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju što bi moglo predstavljati ratne zločine. Rusija je negirala torturu ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar Prebegovih tvrdnji o maltretiranju ruskih vojnika, piše Reuters.

Nakon što mu je rečeno da će u zatvoru morati provesti više od tri godine, Prebeg je pušten nakon pet mjeseci u razmjeni zatvorenika zajedno s još 300 drugih, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Prebeg je rekao da se neće vraćati u Ukrajinu. "Imam 40 godina i za mene je to bilo jako teško fizičko iskustvo i nemam više snage ponoviti ovako nešto."

Video: Rusi masovno dolaze u Srbiju, cijene najma u Beogradu i Novom Sadu otišle u nebo: 'Ne pitaju za cijenu'

Komentara 20

Avatar ZLO
ZLO
00:20 22.10.2022.

Što si sad celebrity? Oćeš možda jutarnji show na RTL? Ti si placeni ubojica. Čudi me da su te ostavili živog.

Avatar EU Srbin
EU Srbin
01:21 22.10.2022.

Divan mladic, pravi gospodin. Vidi se da je lijepo vaspitan i obrazovan. Sada fino na budzet i uzivancija do kraja zivota. Nema potrebe da se vise bori za pare

VI
vidum
05:39 22.10.2022.

Možda i nije plaćenik. Ima onih koji jednostavno uživaju u ubijanju. Rat je najbolja prilika za to, jer samo u ratu možeš ubijati a da, ne samo prođeš bez kazne, nego možeš biti i proglašen herojem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije