Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni rok

Evo što se sve može naučiti u mjesec dana obuke u hrvatskoj vojsci

vojska
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/4
02.02.2017.
u 07:05

Vojni rok stajao bi koliko i protupožarna sezona

Velike i bogate države mogu i u uvjetima promijenjene i znatno izazovnije i rizičnije geopolitike oslanjati se isključivo na zaštitu koju omogućava profesionalna vojska. No, mnoge manje europske države vraćaju ili razmišljaju o vraćanju te obveze.

Taj povratak, posebno u prvoj godini kada treba obnoviti infrastrukturu, stoji puno, no obvezni rok, u trajanju od tek 3 do 4 tjedna, kako ga zamišljaju u MORH-u, financijski je izvediv zadatak, jer, prema nekim procjenama, troškovi će iznositi do 100 milijuna kuna godišnje, izgledno i manje, što ne predstavlja jako opterećenje za vojni proračun.

Za usporedbu, toliko MORH godišnje stoje troškovi protupožarne sezone. Plan je da se temeljna vojna obuka uvede od 2019. i postavlja se pitanje što se može u tih 20 do 30 dana naučiti. A može poprilično.

Jutarnje dizanje zastave i himna

Rano ustajanje, postrojavanje i prvi put za mnoge suočavanje s državotvornim ritualom kada se državi, zastavi himnom odaje počast bit će možda novost, ali korist zajedništvu.

Foto: Duško Mirković/Pixsell

Jutarnja tjelovježba

Nekoliko tjedana disciplinirane jutarnje tjelovježbe, a to je jedna od osnovnih obveza vojnika, sasvim je dovoljno da se kod mladih ljudi postigne dovoljna kondicija.

Tečaj prve pomoći

Stjecanje znanja iz pružanja osnovne, prve pomoći također je jedno od znanja koje se prije stjecalo tijekom osnovnog školovanja. U vojnoj obuci stječe se još temeljitije znanje.

Upoznavanje i rukovanje oružjem

Nekoliko je tjedana dovoljno da se steknu znanja o osnovnom pješadijskom naoružanju i nauči rukovanje jurišnim puškama i održavanje

Vježbe gađanja

Kada se nauči rukovati oružjem, novaci odlaze na vježbe gađanja, što je u vojničkom smislu i vrhunac njihove obuke. Sada u RH pravo na učenje uporabe oružja i vježbu ima mali dio građana.

Snalaženje na terenu, čitanje karata

Odlazak na teren i stjecanje znanja iz orijentacije u različitim prirodnim prostorima još je jedno od znanja koje se može savladati u nekoliko tjedana

Svladavanje prepreka, vježbe na poligonu

Vježbanje na vojnim poligonima za mnoge mlade bit će prvi doticaj s ‘adrenalinskim’ vojničkim vještinama. Kao i s ukopavanjem u rov, primjerice.

Upoznavanje s ostalim naoružanjem

Osim s puškom, novaci će se upoznati i s ostalim naoružanjem, no pretežno sa školskim primjercima i manevarskom municijom.

Civilno služenje u sanitetu, ustanovama

Novaci imaju pravo na prigovor savjesti, no onda će dvostruki vojni rok služiti u bolnicama, staračkim domovima, pomagati hendikepiranima.

>>Od 2019. uvodi se obvezni "light" vojni rok do 30 dana

Ključne riječi

Komentara 108

Avatar samo Istina
samo Istina
07:10 02.02.2017.

Podržavam 100%. Neka bude do mjesec dana i svima će dobro doći.

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
09:37 02.02.2017.

To su besmislice ! Čitam komentare i ne vjerujem ! Bio sam djelatni časnik HV , u gardijskoj brigadi , imam 1492 dana borbenog sektora : mjesec dana je izgubljeno vrijeme ! neće naučiti ništa ! Ovaj tko je toto pisao je sve samo ne vojnik ! Samo topografija zahtjeva dugotrajno učenje i vježbanje : a što je sa specijalnostima ? Topnik , računar , ABKO , veza , izvidnici... to će učiti preko interneta ? Sve što ste napisali je tr.ke.lja.nje !

IG
igra4
08:39 02.02.2017.

Anegdote sa služenja vojnog roka u HR. Zapovjednik ne može odrediti dovoljan broj vojnika za stražu jer večina ima neke bolesti, alergije pa čak i psihičkih problema. Drugo, vojnik se neće ustati ujutro jer baš mu se neda ustati. Zapovjednik uhvati plahtu i svuće vojnika zajedno sa njom, posljedica ovoga, zapovjednik na odgovornost, a vojnik od psihologa dobiva slobodan vikend jer je preopterečen. Zaključak, ako dospijete u vojsku, ne morate ustajati, samo nastavite spavati tako će vam brže proći vojni rok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije