Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Stjepan Prnjat pod jakim osiguranjem doveden na sud gdje je zanijekao krivnju

USKOK ga tereti da je na trgovini drogom od 2000. do 2007. zaradio najmanje 14 milijuna eura, koje je potom zajedno s obitelji uložio u razne nekretnine
02. srpnja 2018. u 15:25 3 komentara 1824 prikaza
Stjepan Prnjat
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pod jakim mjerama osiguranja, koje su čak uključivale i pratnju policijskog helikoptera, koji je satima nadlijetao centar grada i zgradu zagrebačkog Županijskog suda, Stjepan Prnjat je u ponedjeljak iz riječkog istražnog zatvora doveden na zagrebački sud. Tamo mu se u ponovljenom postupku sudi zbog pranja novca, jer ga USKOK tereti da je na trgovini drogom od 2000. do 2007. zaradio najmanje 14 milijuna eura, koje je potom zajedno s obitelji uložio u razne nekretnine.

Izručenje Prnjata AKCIJA NANA Uhićen u Ljubljani: Pogledajte izručenje 'hrvatskog Escobara'

Zbog pranja novca se osim njemu sudi i njegovim sestrama i majci, a u riječkom zatvoru je završio nakon što je prije par mjeseci uhićen u Sloveniji u akciji Nana. U tom postupku sumnjiči ga se da je bio na čelu skupine osumnjičene za krijumčarenje 100 kilograma kokaina koji je u ožujku zaplijenjen u riječkoj luci. Vezano za optužbe za pranje novca, Prnjat je zanijekao krivnju, a na pitanja nije htio odgovarati. On je inače u Italiji služio kaznu od 10 godina zatvora zbog trgovine drogom, a ta presuda bila je podloga za kasniji postupka koji je protiv njega i njegove obitelji u Hrvatskoj pokrenuo USKOK. Stoga je u svojoj obrani Prnjat imao potrebu nešto reći i o toj presudi.

- U Italiji sam osuđen za četiri određen “epizode”, s tim da u dva događaja za koje me se tamo teretilo nije nađena droga, u onom slučaju gdje je nađena veća količina droge, nije bilo imovinske koristi. Zato smatram da se ova optužnica ne može temeljiti na onom što je utvrđeno u tom postupku u Italiji. Tamo sam kažnjen zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem novca i satova, s tim da mi je dio novca i satova, kao i stan koji mi je zaplijenjen u Njemačkoj na kraju vraćen. Uostalom tom je presudom odlučeno o oduzimanju imovinske koristi, kao i o proširenom oduzimanju imovinske koristi - kazao je Prnjat.

\'03.04.2012., Lovran - Stan Stjepana Prnjata, rijeckog narkobossa, koja mu je bila oduzeta, ali ce mu se vratiti jer je osloboden na sudu. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL\' traži povrat imovine Narkoboss Prnjat iz talijanskog zatvora: Vratite mi milijune!

Pojašnjavao je zatim kako je stekao neke nekretnine, za koje USKOK tvrdi da su kupljenje novcem od trgovine drogom. - Za kuću u Ičićima sam dobio građevinsku dozvolu 2002., a gradnja je počela 2003., a objekt je bio dovršen u svibnju 2005., odnosno prije prve inkriminacije iz talijanske optužnice. Stan u Lovranu je kupljen prodajom udjela u TD Perla. Nemam ništa s imovinom svoje supruge, majke i sestara. Mi smo imućna obitelj, moj je otac imao trgovinu, a u 90-ima mi je poklonio stan u Dubrovniku koji sam kasnije prodao. Osim toga, 90-ih sam godinama radio u Njemačkoj kao građevinar. No nisam radio pod svojim imenom jer nisam imao dozvolu, već sam radio pod tuđim imenom i tu sam imao izvanrednih prihoda - kazao je Prnjat.

Stjepan Prnjat akcija NANA Slovenski sud odobrio izručenje hrvatskog Escobara, presuda nije pravomoćna

Dodao je i da smatra da kupovina vozila ne znači da je prao novac. Zbog optužbi za pranje novca na sudu u Rijeci je bio oslobođen, no Vrhovni je sud tu presudu ukinuo, odredivši da novo suđenje umjesto u Rijeci bude u Zagrebu. Kada mu je 2017. počelo ponovljeno suđenje, on je bi na slobodi, no u međuvremenu je opet uhićen u Sloveniji, koja ga je izručila Hrvatskoj. U pritvoru čeka okončanje istrage u postupku kojim ga se sumnjiči da je organizirao grupu koja je krijumčarila 100 kilograma kokaina iz Latinske Amerike u Europu.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'