Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Ove biljke su čudo: Nakon što ih jednom posadite u vrtu, plodove ćete ubirati godinama

Iako je rad u vrtu za istinske vrtlare prava uživancija i opuštanje, većina je ipak bar jednom pomislila kako bi bilo krasno imati u vrtu biljke koje na zahtijevaju puno truda, a obilato daju plodove. Dobra vijest  je da takve biljke – postoje. Riječ je o višegodišnjim biljkama koje, nakon što ih jednom posadite, godinama daju plodove. Izdvajamo 7 takvih povrtalrskih čuda.
Iako je rad u vrtu za istinske vrtlare prava uživancija i opuštanje, većina je ipak bar jednom pomislila kako bi bilo krasno imati u vrtu biljke koje na zahtijevaju puno truda, a obilato daju plodove. Dobra vijest je da takve biljke – postoje. Riječ je o višegodišnjim biljkama koje, nakon što ih jednom posadite, godinama daju plodove. Izdvajamo 7 takvih povrtalrskih čuda.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Šparoge: Šparoge su jedna od najpoznatijih višegodišnjih povrtnih kultura. Iako im treba dvije do tri godine da se razviju do pune produktivnosti, jednom kada se ukorijene, mogu rađati i više od 20 godina. Najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima s dobro dreniranim tlom.
Šparoge: Šparoge su jedna od najpoznatijih višegodišnjih povrtnih kultura. Iako im treba dvije do tri godine da se razviju do pune produktivnosti, jednom kada se ukorijene, mogu rađati i više od 20 godina. Najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima s dobro dreniranim tlom.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Rabarbara: Rabarbara je biljka koja se uzgaja zbog svojih mesnatih stabljika koje imaju osvježavajući, kiselkast okus. Može ostati na istom mjestu desetljećima, a s vremenom postaje sve jača i rodnija. Jednom posađena, zahtijeva minimalnu njegu osim povremenog gnojidbenog prihranjivanja.
Rabarbara: Rabarbara je biljka koja se uzgaja zbog svojih mesnatih stabljika koje imaju osvježavajući, kiselkast okus. Može ostati na istom mjestu desetljećima, a s vremenom postaje sve jača i rodnija. Jednom posađena, zahtijeva minimalnu njegu osim povremenog gnojidbenog prihranjivanja.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Hren: Hren je nezaobilazan u mnogim vrtovima jer, ne samo da je ukusan dodatak jelima, već je i vrlo otporan na razne uvjete. Brzo se širi, pa ga je najbolje saditi na mjesto gdje ga nećete morati često premještati. Korijen se vadi po potrebi, a biljka se sama obnavlja.
Hren: Hren je nezaobilazan u mnogim vrtovima jer, ne samo da je ukusan dodatak jelima, već je i vrlo otporan na razne uvjete. Brzo se širi, pa ga je najbolje saditi na mjesto gdje ga nećete morati često premještati. Korijen se vadi po potrebi, a biljka se sama obnavlja.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Čičoka: Poznata i kao jeruzalemska artičoka, čičoka je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih hranjivih gomolja. Vrlo je otporna i lako se širi, pa je najbolje saditi ju na kontroliranom prostoru. Može opstati u vrtu desetljećima bez posebne njege.
Čičoka: Poznata i kao jeruzalemska artičoka, čičoka je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih hranjivih gomolja. Vrlo je otporna i lako se širi, pa je najbolje saditi ju na kontroliranom prostoru. Može opstati u vrtu desetljećima bez posebne njege.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Vlasac: Ovaj aromatični član obitelji luka raste godinama na istom mjestu i izuzetno je zahvalan za uzgoj. Osim što je odličan dodatak raznim jelima, vlasac privlači korisne oprašivače u vrt. Jednostavno se obnavlja i može se brati tijekom cijele sezone.
Vlasac: Ovaj aromatični član obitelji luka raste godinama na istom mjestu i izuzetno je zahvalan za uzgoj. Osim što je odličan dodatak raznim jelima, vlasac privlači korisne oprašivače u vrt. Jednostavno se obnavlja i može se brati tijekom cijele sezone.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Kiselica: Kiselica je zeljasta biljka s blagim kiselkastim okusom, koja se često koristi u juhama, salatama i umacima. Kada se jednom posadi, svake godine iznova niče i daje svježe listove bez potrebe za ponovnom sjetvom.
Kiselica: Kiselica je zeljasta biljka s blagim kiselkastim okusom, koja se često koristi u juhama, salatama i umacima. Kada se jednom posadi, svake godine iznova niče i daje svježe listove bez potrebe za ponovnom sjetvom.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Zimski poriluk: Za razliku od običnog poriluka, zimski poriluk može opstati više sezona i sam se razmnožavati. Ne mogu mu nauditi niti vrlo niske temperature. Njegovi izdanci ostaju u tlu i svake godine ponovno niču, omogućujući vam svježe stabljike tijekom cijele sezone.
Zimski poriluk: Za razliku od običnog poriluka, zimski poriluk može opstati više sezona i sam se razmnožavati. Ne mogu mu nauditi niti vrlo niske temperature. Njegovi izdanci ostaju u tlu i svake godine ponovno niču, omogućujući vam svježe stabljike tijekom cijele sezone.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS

Ne propustite

Rijeka: HNK Rijeka i HNK Hajduk odigrali utakmicu 14. kola SuperSport HNL
KAKAV POGODAK

VIDEO Spektakularan gol Stjepana Radeljića! O ovoj 'bombi' s Rujevice još će se dugo pričati

storyeditor/2025-12-05/PXL_211125_142208356.jpg
Premium sadržaj
Video sadržaj
MALOLJETNIČKO NASILJE U PORASTU

Maloljetnici umiješani u 70 posto kriminalnih aktivnosti

jeste li znali?

Stručnjakinja otkrila: 'Ovo je glavni razlog zašto žene ne mogu postići orgazam tijekom seksa'

Zagreb: Voditeljica Barbara Kolar
VIDEO NA INSTAGRAMU

Barbara Kolar pokazala svoje zimske outfite, jedan je poseban hit: 'Prljavo ogledalo je umjesto filtera'

1/