Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarni izbori

SSIP, Pametno i Fokus složili liste s najviše “zviždača”

Zagreb: Konferencija za medije koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
19.06.2020.
u 20:20

Zbog borbe protiv sustava dobili su otkaz ili opomene pred otkaz, ali šutjeti, kažu, neće

Neke političke opcije mogu se pohvaliti da na svojim listama koje su predale Državnom izbornom povjerenstvu imaju najviše pjevača, druge imaju naviše aktivista ili komičara, neke pak direktora i članova uprava državnih poduzeća. Na listama liberalno-centrističke opcije koju čini Stranka s imenom i prezimenom, stranka Pametno i Fokus rekordan je broj pojedinaca koji su zbog svoje borbe protiv sustava dobili otkaz, odnosno nalaze u opasnosti od dobivanja otkaza ili nekih drugih sankcija u institucijama u kojima su zaposleni. A s time tko su ti “zviždači” i zbog čega su ili već ostali bez posla ili su u nemilosti na svojim radnim mjestima, javnost je upoznata jučer u središnjici Stranke s imenom i prezimenom.

Slučaj Srebrnjak

Najpoznatiji slučaj definitivno je onaj dr. Bore Nogala, uglednog pedijatra koji je pune 23 godine vodio bolnicu Srebrnjak, a s čela te bolnice krajem godine naprasno je smijenjen. Nogalo je u bolnici ostao kao zaposlenik, ali s opomenom pred otkaz zbog izjava koje je davao u medijima, između ostalog i zbog one da je smijenjen zbog projekta od 60 milijuna eura i vrijednog zemljišta na Sljemenu čiji je vlasnik upravo bolnica Srebrnjak. Nogalo i dandanas tvrdi da je situacija u bolnici katastrofalna, da se uvodi strahovlada, da je mnogo zaposlenika dobio otkaz i da se radi sve kako bi im se zagorčao život.

– Više mi smetaju oni koji šute, kao da ta priča nikoga ne zanima. Ja zato dižem svoj glas i ulazim u politiku, ne svojom voljom nego zato da se nikada više ne ponovi slučaj Srebrnjak – kazao je jučer Boro Nogalo koji će na izborima biti prvi na listi opcije u drugoj izbornoj jedinici.

Na listama ove centrističke opcije su i Tomislav Bedeković i dobitnik nagrade za znanost 2017. godine Relja Beck, obojica s Hrvatskog veterinarskog instituta. Oni su također pod prijetnjom otkazom, jer su, kažu, upozoravali na financijske malverzacije na Institutu tvrdeći da se u toj instituciji ispred znanosti i istraživanja stavlja profit.

Krutost sistema

– Vjerujem da se stvari mogu promijeniti i zato sam tu. Mi moramo biti zemlja znanja, trebamo novi sustav, a ne da se državni novac prelijeva u privatne džepove. Četiri godine borim se da se sredstva ulažu u Institut, mlade ljude, novake, u znanost – poručio je Beck. Po glasove birača ide i Predrag Sekulić kojega je javnost upoznala nakon uspostave stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

– Kada sam primijetio da MOL okreće priču i da će se Ina uskoro pretvoriti u podružnicu MOL-a, osjetio sam svu gorčinu i krutost sistema i ostao bez posla nakon dvije opomene pred otkaz. Danas sam se odlučio priključiti ovim ljudima koji žele promijeniti Hrvatsku. Niti možemo, niti želimo svi otići iz ove zemlje – objasnio je Sekulić jučer svoje motive za ulazak u političku arenu.
Javnosti se obratila i bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković koja nije zviždačica, ali nije preživjela reizbor nakon svog mandata na čelu te institucije, u kojemu gotovo nije bilo političara i opcije koju nije “opalila po džepu”.

– Uspješna država prepoznaje uspješne ljude i daje im prilike, a kod nas to nije tako. Iz Hrvatske se bježi i zato cilj nije doći na vlast, već doći na vlast i izgraditi institucije. Trebamo sustav koji štiti čovjeka, a to u ovom trenutku nemamo – zaključila je Orešković koja nosi listu Stranke s imenom i prezimenom u prvoj izbornoj jedinici.

Komentara 1

IN
Inessss
19:44 22.06.2020.

Uplakani foteljasi koji bi dozivotnu unosnu foteljicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije