Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilje u zagrebu

Srednjoškolcu pijani stariji dečki razbili nos zbog sitniša

nasilje
Goran Stanzl/Pixsell, arhiva
18.11.2011.
u 21:00

Napadnuti učenik se, nakon kućne njege, vratio u školu, a samo je jedan od dvjestotinjak sličnih slučajeva više nego lani

U vrijeme Dnevnika, na putu iz škole, dvojicu domskih cimera srednjoškolaca presreli su prije neku večer u zagrebačkoj Hondlovoj ulici tek koju godinu stariji dečki. Spremni na tučnjavu, od sedamnaestogodišnjaka su zahtijevali novac. Jednom od napadnutih u tom je trenutku naišla prijateljica i nasilnici su ga pustili. Drugi je, međutim, dobio šakom u nos i snažan udarac u prsa.

– Nije htio dati novac pa su ga počeli udarati. Počeo je bježati, a, na svu sreću, kod tvornice Kraš naletio je na dva policajca. Dosta je krvario iz nosa. Odveli smo ga u bolnicu, na snimanje i, hvala Bogu, pokazalo se da nije teško ozlijeđen. Krvi je bilo puno jer je nedavno operirao nos – doznajemo od predstavnika doma u kojem napadnuti srednjoškolac boravi.

Nakon nekoliko dana na kućnoj njezi, mladić se vratio u dom, školu i kaže, kako doznajemo, da je – dobro.

Policajci još traže počinitelje i, moglo bi se reći, imaju pune ruke posla na sličnim zadacima. Naime, broj kaznenih djela na štetu maloljetnih osoba raste. U devet mjeseci 2011. u Hrvatskoj ih je, samo prema onom što policija evidentira, bilo dvjestotinjak više od 3191 sličnog nedjela počinjenog u cijeloj prošloj godini. Dobra je vijest da takva vrsta nasilja ima ponajviši koeficijent razriješenih slučajeva – čak i nešto iznad 99 posto.

Psihologe, pak, porast nasilja nad i među maloljetnicima ni najmanje ne začuđuje.

– Samo društvo generira takvo ponašanje. Mladima se odašilju poruke da se nasilničkim ponašanjem postaje popularan, dolazi na naslovnice i sl. Krajnje je vrijeme da se u osnovne škole uvede program preventive nasilja – kaže dr. Gordana Buljan-Flander.

Psihologinja kaže da traumatično iskustvo kroz koje napadnuti maloljetnik prođe nije bezazleno. Podsjeća da je strah normalna posljedica te da djetetu neko vrijeme treba ponuditi i pratnju odrasle osobe. Ako, pak, strah i problemi ne jenjaju, ne treba se ustručavati potražiti stručnu pomoć.

Komentara 4

AN
anonimna1
08:41 19.11.2011.

kad če več jednom normalan svjet moći sigurno šetat ulicom? misle državne institucije nešto poduzeti?neka se policija malo više kreče ulicama.

OB
-obrisani-
21:04 18.11.2011.

ovakvima teba svaki puta opičiti kaznenu prijavu zbog ugrožavanja zdravlj ai života, odnosno za pokušaj ubojstva, da vidiš za par mjeseci bi se huligani smirli

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
07:14 19.11.2011.

Ma to je moj sin sa vršanjicima istukao prokletog SDPovca Mora se znati gazda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije