Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lobiranje na sve strane

Srbija pojačala akciju onemogućavanja Kosovu ulazak u svjetske organizacije

priština,kosovo
Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
23.11.2013.
u 11:20

Šef srpske diplomacije Ivan Mrkić kaže da je na snazi instrukcija Vlade prema kojima srpska izaslanstva na skupovima moraju inzistirati na tome te su obvezne napustiti sastanke ako se to ne poštuje.

Iako je Srbiji jasno stavljeno do znanja kako neće biti ništa od početka pregovora za ulazak u EU ako bude priječila Kosovu ulazak u međunarodne institucije, Srbija je objavila upravo ovih dana kako je pojačala diplomatsku ofenzivu čiji je cilj onemogućavanja ulaska Kosova u svjetske i europske organizacije. Mediji u Srbiji podsjećaju kako "Kosovo može sudjelovati samo u regionalnim organizacijama uz obveznu fusnotu u dokumentima s tih sastanaka, kako se ne bi prejudicirao status".

Šef srpske diplomacije Ivan Mrkić kaže da je na snazi instrukcija Vlade prema kojima srpska izaslanstva na skupovima moraju inzistirati na tome te su obvezne napustiti sastanke ako se to ne poštuje.

- Također, na snazi je i obveza lobiranja protiv svih pokušaja Prištine da postane članicom raznih organizacija, poput OESS-a ili Vijeća Europe - kaže Mrkić. Vlada Srbije, doznaju Večernje novosti, izdala je instrukcije svim dužnosnicima i diplomatima neka "maksimalno lobiraju protiv pokušaja kosovskih vlasti da isposluju stolicu u UN ili njenim agencijama, ali i u OESS, Vijeću Europe, sportskim organizacijama poput FIFA, UEFA i FIBA".

- Ako do ovakvih pokušaja dođe, tražit ćemo razjašnjenje u Bruxellesu na rundama dijaloga s Catherine Ashton - zaprijetio je srpski premijer vica Dačić.

>>Priština: Vučić može na Kosovo, Vulin ne može

Komentara 17

Avatar Joja
Joja
11:39 23.11.2013.

To kao Srbiju se nesto pita u vezi Kosova?

LO
lojtra1
12:13 23.11.2013.

Odnose s srbijom treba normalizirati. I to tako da im se nametnu vize EU dok ne prestanu mučiti okolne narode jer uskraćivati pravo na život cijelim regijama pa i državama ne smije biti prihvaćeno!!

DU
Deleted user
21:51 23.11.2013.

utopljenik se hvata za slamku kosovo je međunarodno priznato a hrvatska jedva čeka da odmjerimo snage u nogometu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije