Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBUDIO SE LA SOUFRIERE

Snažna erupcija na Karibima: Oblak dima uzdigao se 6 kilometara u visinu, evakuacija u tijeku

Foto: Screenshot
09.04.2021.
u 16:39

- Moglo bi se dogoditi više eksplozija - rekla je direktorica seizmičkog centra Erouscilla Jospeh, dodajući da je nemoguće predvidjeti hoće li bilo koja potencijalna nadolazeća eksplozija biti veća ili manja od prve

Zbog erupcije vulkana La Soufriere na istočnom karipskom otoku izdan je hitan nalog za evakuacijom ugroženih stanovnika, a njih je, prema riječima direktorice seizmičkog centra Erouscille Jospeh, oko 16.000 ljudi. Ljude iz crvene zone evakuirat će se praznim kruzerima koji su poslani u pomoć.

Joseph je dodala i da oblak dima seže do visine od čak 20.000 stopa, odnosno oko 6 kilometara.

- Moglo bi se dogoditi više eksplozija - rekla je, dodajući da je nemoguće predvidjeti hoće li bilo koja potencijalna nadolazeća eksplozija biti veća ili manja od prve, javlja  Associated Press.

Pandemija otežava evakuaciju

Premijer Ralph Gonsalves rekao je na konferenciji za novinare da se ljudi moraju cijepiti prije ulaska na kruzer i ako žele da im se odobri privremeno utočište na drugom otoku. 

- Neće sve proći savršeno, ali ako svi surađujemo proći ćemo kroz ovo jači nego ikad - kazao je Gonsalves.

Znanstvenici su upozorili vladu na moguću erupciju nakon što su u četvrtak u 3 sata ujutro primijetili seizmičku aktivnosti koja je ukazivala da je "magma u pokretu blizu površine", rekla je Joseph.

Vulkan je posljednji put eruptirao 1979. godine, a prethodna erupcija 1902. godine ubila je oko 1600 ljudi. Na istočnim Karibima nalaze se i drugi aktivni vulkani. Najaktivniji vulkan u regiji posljednjih godina bilo je Soufriere Hills na Montserratu, koji neprestano eruptira od 1995. godine.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Navaljni
Navaljni
18:49 09.04.2021.

Priroda ne poštuje Pariški sporazum, a ni za Kyoto je nije briga. Možda Greta baci još jedan tantrum

MO
montello
17:53 09.04.2021.

Ma puno vulkana tamo nema do naseg lipog jadrana

IJ
istina_jako___boli
16:49 09.04.2021.

Prokleta banda , nece evakuirat ljude ako ne dozvole da ih se otruje cjepivom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije