Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Slučajno pronašli stotine rimskih zlatnika u podrumu starog kazališta

Kovanice su otkrivene prošlog tjedna te su prebačene u restauratorski laboratorij Mibac u Milanu gdje ih arheolozi i restauratori pregledavaju.
12. rujna 2018. u 10:30 0 komentara 1023 prikaza
Ilustracija
Foto: GettyImages

Arheolozi su pronašli najmanje 300 zlatnih novčića koji potječu iz kasne rimske carske ere u posudi otkrivenoj u podrumu kazališta Cressoni u Comu, sjeverno od Milana, prenosi CNN.

iskopine Ispod betonske ploče u Firenci pojavio se drevni grad iz rimskog doba!

- Još uvijek ne znamo detaljno povijesno i kulturno značenje nalaza, rekao je ministar kulture Alberto Bonisoli te dodao da se "to područje pokazuje kao pravo blago njihove arheologije i da ga ovo otkriće ispunjava ponosom".

- Tko je stavio posudu na to mjesto pohranio je na takav način da u slučaju opasnosti mogu ići i uzeti je bez problema, rekla je  numizmatičarka Maria Grazia Facchinetti.

- Bile su složene u role slične onima koje danas možemo vidjeti u banci, rekla je, dodavši da kovanice imaju gravure o carevima Honoriju, Valentinianu III, Leonu I, Antoniju i Libiju Severu. 

- Sve navedeno sugerira kako vlasnik nije bio privatni subjekt, već bi to mogla biti javna banka, dodala je Facchinetti.

Kovanice su otkrivene prošlog tjedna te su prebačene u restauratorski laboratorij Mibac u Milanu gdje ih arheolozi i restauratori pregledavaju. Ministarstvo kulturnih dobara nije procijenilo vrijednost kovanica. No, izvješća u talijanskim medijima pokazuju da bi moglie vrijediti milijune dolara.

Drevni grad Angamuco u Meksiku nevjerojatno otkriće Ovaj drevni izgubljeni meksički grad mijenja povijesne knjige

Povijesno kazalište Cressoni otvoreno je 1807. godine. Mjesto se nalazi nedaleko od foruma Novum Comum gdje su otkriveni i drugi važni rimski artefakti. Godine 2016. arheolozi su otkrili rijedak rimski zlatni novac u Jeruzalemu, a kovanica je sadržavala lice rimskog cara Nerona.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.