Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arheolozi oduševljeni

Slučajno pronašli stotine rimskih zlatnika u podrumu starog kazališta

Ilustracija
GettyImages
12.09.2018.
u 10:30

Kovanice su otkrivene prošlog tjedna te su prebačene u restauratorski laboratorij Mibac u Milanu gdje ih arheolozi i restauratori pregledavaju.

Arheolozi su pronašli najmanje 300 zlatnih novčića koji potječu iz kasne rimske carske ere u posudi otkrivenoj u podrumu kazališta Cressoni u Comu, sjeverno od Milana, prenosi CNN.

- Još uvijek ne znamo detaljno povijesno i kulturno značenje nalaza, rekao je ministar kulture Alberto Bonisoli te dodao da se "to područje pokazuje kao pravo blago njihove arheologije i da ga ovo otkriće ispunjava ponosom".

- Tko je stavio posudu na to mjesto pohranio je na takav način da u slučaju opasnosti mogu ići i uzeti je bez problema, rekla je  numizmatičarka Maria Grazia Facchinetti.

- Bile su složene u role slične onima koje danas možemo vidjeti u banci, rekla je, dodavši da kovanice imaju gravure o carevima Honoriju, Valentinianu III, Leonu I, Antoniju i Libiju Severu. 

- Sve navedeno sugerira kako vlasnik nije bio privatni subjekt, već bi to mogla biti javna banka, dodala je Facchinetti.

Kovanice su otkrivene prošlog tjedna te su prebačene u restauratorski laboratorij Mibac u Milanu gdje ih arheolozi i restauratori pregledavaju. Ministarstvo kulturnih dobara nije procijenilo vrijednost kovanica. No, izvješća u talijanskim medijima pokazuju da bi moglie vrijediti milijune dolara.

Povijesno kazalište Cressoni otvoreno je 1807. godine. Mjesto se nalazi nedaleko od foruma Novum Comum gdje su otkriveni i drugi važni rimski artefakti. Godine 2016. arheolozi su otkrili rijedak rimski zlatni novac u Jeruzalemu, a kovanica je sadržavala lice rimskog cara Nerona.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije