Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igrali se Šukera

Slovenska vlada želi otkupiti Rakarovu aplikaciju za proračun

Marko Rakar
Jurica Galoić/Pixsell
22.11.2010.
u 17:24

Vladinih 14,5 milijardi kuna deficita Ljubo Jurčić povećao bi na 17 milijardi kroz razvoj i obrazovanje, kapitalna ulaganja i kulturu

Aplikacija proracunskikalkulator.com koja omogućuje građanima da se igraju ministra financija Ivana Šukera i sami kreiraju državni proračun već je prvoga dana zainteresirala ne samo članove hrvatske nego i slovenske vlade.

Naime, među više od 40.000 posjetitelja koji su posjetili internetsku stranicu u manje od 24 sata postojanja bilo je i “upada” sa servera iz Vlade RH, a slovenska vlada želi otkupiti aplikaciju za svoje potrebe.

– Odaziv je izvrstan, a bilo je posjeta na stranicu i iz Vlade i Ministarstva financija. Dobili smo i neslužbeni upit iz slovenske vlade, koja se raspituje pod kojim bi im uvjetima prepustili aplikaciju. Ali mi ne možemo prodavati jer smo neprofitna udruga – kazao je Marko Rakar, idejni tvorac aplikacije koju je pokrenuo s Udrugom Vjetrenjača.

Proračun je u svoje ruke uzeo i ekonomist iz SDP-a Ljubo Jurčić.

– Vladin deficit od 14,5 milijardi kuna povećao sam na 17 milijardi kuna. Prihodovnu stranu nisam dirao jer se porezi ne diraju dok pada ili stagnira gospodarstvo. Na rashodovnoj strani za po milijardu kuna povećao sam ulaganja u razvoj, istraživanje i obrazovanje te u kapitalna ulaganja. Pola milijarde kuna dodao sam u kulturu i šport. Ulaganjem u Ruđer Bošković, Brodarski i druge institute povećali bismo proizvodnju i puno bismo više vratili u pet godina od te dvije i pol milijarde – kazao je Jurčić.

I makroekonomist Ante Babić glumio je malo Šukera.

Deficit mu je osam milijardi kuna. Prihode je smanjio na 113 milijardi, a rashode na 121 milijardu kuna.

– Pretpostavljam da se provodi reforma zdravstva pa te doprinose režem 25%. Provodim i mirovinsku reformu te generalne mirovine smanjujem 23, a subvencije 25%. Zbog prilagodbe standardima NATO-a broj zaposlenih u obrani smanjujem 10%, a sve ostale troškove pet posto. U središnjoj državi otpuštam 10% zaposlenih, njihove plaće smanjujem 10%, a u lokalnoj upravi smanjujem sve 20%. Ukidam nultu stopu i PDV smanjujem na 20%. Trošarine na duhan i energiju povećavam na 25% – kazao je Babić, uz opasku da bi mu deficit bio blizu nule da aplikacija dopušta povećanje prihoda privatizacijom tvrtki.

>>Izradite državni proračun na svoj način

Komentara 15

MO
morales
18:29 22.11.2010.

Babić me uvijek fascinira svojim idejama. On bio sve otpustio i smanjio, samo ne vidim kako bi to povećao prihode. Najbolje mi je da bi smanjio mirovine 23 posto i subvencije 25 posto?! Majko mila, što li su tom čovjeku penzići skrivili? Prvo im je htio uzeti pravo glasa, sada bi im i prihode. Ako pretpostavimo da postoji hrpa ljudi koji primaju nezaslužene mirovine ili su im nezasluženo velike, ne vjerujem da ih je 25 posto, a još manje vjerujem da bi on istraživao tko nije zaradio mirovinu. Po načinu razmišljanja koji prezentira, prije će biti da bi ihon lijepo linearno smanjio, pa se snađite. Naravno, na kraju daje spasonosno rješenje - privatizaciju. Kako će proračun opstajati za koju godinu, kada sve privatiziraju, njih ne zanima.

Avatar Časna seka
Časna seka
19:02 22.11.2010.

Babić je dobio ime po babama, a sad bi im smanjivao mirovine.

SJ
Sve je uzalud
17:46 22.11.2010.

Prekrasna aplikacija ocjena za koeficijent složenosti 5, U informatičkom smislu ovo je bez veze. Toga imate ko dreka po internetu.Samo ne vidim gdje je to nešto veliko,osim što Slovenci uzimaju i kupuje sve što se pojavi u Hrvatskoj (Fak isl). Osim toga to naša vlada neće dozvoliti da to ode iz Hrvatske naučili su se pameti dok se naši misle Slovenci koriste gužvu. Mi će mo dati iz proračuna 5 miljuna kuna Rakaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije