Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veselio se dolasku

Skandal na obljetnici Maslenice: Generala Markača nisu pozvali!

'27.12.2012., Zagreb - General Mladen Markac.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/8
22.01.2013.
u 19:45

Organizator proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica ‘93.” učinio je nezamisliv propust, generalu Markaču nije poslao pozivnicu za svečanost

Trebao je to biti jedan obični telefonski poziv iz redakcije Večernjeg lista Mladenu Markaču kojeg smo željeli zamoliti da se prisjeti ratnih dana provedenih u operaciji Maslenica, no inače razgovorljivi general ni za izjavu nije bio raspoložen iz posve razumljivih razloga. Naime, organizator proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica ‘93.” učinio je nezamisliv propust, a kako do današnjeg jutra general Markač nije primio pozivnicu za svečanost niti ga je itko od organizatora barem neformalno pozvao, Markač naposljetku nije otputovao u Zadar, čemu se iskreno veselio.

Poslano 600 pozivnica

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm potvrdio je da pozivnica za generala, ali ni za jednog od zapovjednika Specijalne policije nije stigla na adresu udruge.

– Sramota je da je protokol previdio pozvati generala Markača, jednog od trojice glavnih zapovjednika operacije Maslenica uz generale Bobetka i Gotovinu. Nije se našlo mjesta ni za naše ratne zapovjednike poput Vladimira Fabera ili Josipa Turkalja. Zar se ne zna koliki je doprinos Specijalne policije u toj i u drugim oslobodilačkim akcijama – pita se Josip Klemm ne skrivajući ogorčenje.

U namjeri da potražimo odgovorne za ovaj propust, najprije smo kontaktirali s najvišim državnim institucijama poput Ureda predsjednika, koji se našao na listi uzvanika, a ondje doznajemo da ured nije sudjelovao u organizaciji, već samo u koordinaciji svečanosti. Potom su nam u Ministarstvu obrane rekli da su sudjelovali u organizacijskom odboru, ali da ingerencije nad protokolom treba tražiti kod organizatora, Zadarske županije. – Organizaciju je preuzelo više institucija koje su zajedno organizirale program i preuzele slanje službenih pozivnica uzvanicima. Riječ je o 600 pozivnica, od čega je polovica pozivnica poslana na Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a oni su pak te pozivnice trebali adresirati na svoje goste – rekla je glasnogovornica Vlatka Vučić Marasović.

Stoga smo kontaktirali i s članom te koordinacije Antom Martincem, inače načelnikom općine Sukošan.

 – Vrlo sam neugodno iznenađen informacijom koju prvi put čujem od vas, da general Markač nije primio pozivnicu za proslavu. Zašto je tako, ja ne znam. Zasigurno je učinjen veliki propust, ali ja ne mogu prihvatiti tu odgovornost. Udruge su dobivale između 30 i 50 pozivnica pa tako i zadarska Udruga Specijalne policije. Njih pitajte kome su ih poslali – kazao je Ante Martinac.

Nevjerojatan nemar

Kratki razgovor s Ivicom Kapetanovićem, šefom zadarskih specijalaca, otkriva da pozivnicu generalu Markaču nije poslao držeći da će to učiniti organizator.

– Bilo bi mi drago da je general došao, ali očito je negdje zapelo. Pismo s protokolom za Maslenicu poslao sam u krovnu udrugu u Zagreb misleći da će pozivnicu generalu Markaču osobno uputiti Zadarska županija – kaže Kapetanović dodajući da je Markaču bilo mjesto u Maslenici, baš kao i Gotovini.

A kako doznajemo iz dobro obaviještenog izvora, general Ante Gotovina bio je pozvan na svečanost: zadarski branitelji osobno su s njim kontaktirali. Osim prema generalu Markaču, organizator je pokazao nevjerojatan nemar i prema ostalim zapovjednicima iz Specijalne policije. Potvrdio nam je to i Ante Šoljić, nekadašnji načelnik Sektora specijalne policije.

– Ne, nitko me nije zvao na svečanost, ni mene, ni udrugu, ni generala osobno. Napravljen je veliki propust, to mi se čini neozbiljnim i tko god da je to organizirao, očito ima problem sa spoznajom tko je sve sudjelovao u operaciji Maslenica i koja je uloga Specijalne policije – kazao je Ante Šoljić i potom se vrlo rado mislima vratio 20 godina unatrag, u dane ponosa i slave, kojima su specijalci i te kako dali svoj obol.

– Još u kolovozu 1992. počela je akcija pod kodnim imenom Poskok s ciljem ulaska na Velebit i osiguravanja prostora koji je bio iznimno pogodan za ulazak terorističkih skupina i njihov utjecaj na jedinu komunikaciju juga i sjevera Hrvatske. U toj je akciji sudjelovalo tristotinjak specijalaca – kaže Ante Šoljić.

Potom je uoči početka operacije Maslenica načelnik Glavnog stožera donio odluku o ulozi specijalaca u toj akciji čija je glavna zadaća bila osigurati bok glavnim snagama Hrvatske vojske zauzećem velebitskih vrhova. Bila je to, kaže, prva združena akcija Specijalne policije i Hrvatske vojske.

Specijalna policija, koja je u toj akciji sudjelovala u znatnom broju, sa 1100 ljudi, tijekom akcije dala je i velike žrtve: izgubljena su tri ljudska života, devet je specijalaca teško ranjeno, 17 njih lakše. Upravo zbog tih ljudi i uspomene koju čuvaju na svoje poginule Antu Šoljića i njegove suborce zabolio je nemar organizatora svečanosti koji ih je previdio pozvati ondje gdje zasluženo pripadaju.

Interna fešta

No prema riječima Josipa Klemma specijalci su proteklih dana svoju internu feštu organizirali u Sv. Roku, ne žaleći previše što su političke elite zaboravile na njih jer njima “nitko ne može uzeti Velebit i Maslenicu”.

>>Gotovina: Na Maslenici smo stekli znanja za konačnu pobjedu

Komentara 146

SE
senior
19:54 22.01.2013.

Izgleda da u Zadru "igra" samo sapunica "vaši i naši". Sramota.

MR
mravac8
20:59 22.01.2013.

Da se Milanović nije pojavio - opet ne bi valjalo. Postavljalo bi se pitanje kako on to poštuje Maslenicu, branitelje, Domovinski rat....... Dakle ....

OB
-obrisani-
19:51 22.01.2013.

A šta će vam Markač kad imate većeg heroja Antuna Vrdoljaka.Čovjek je više proveo na ratištu od Markača......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije